Home > Ga dat zien: overzichtstentoonstelling ’70 jaar Rozenfeesten’ in Beernem geopend

Ga dat zien: overzichtstentoonstelling ’70 jaar Rozenfeesten’ in Beernem geopend

Geschreven op 3 september 2020 om 19:09 door Mario De Wilde

Zopas werd de overzichtstentoonstelling van 70 jaar Rozenfeesten in de bibliotheek in Beernem officieel geopend. De tentoonstelling loopt nog tot 17 oktober. De tentoonstelling is samengesteld uit 2622 foto’s die werden geselecteerd uit een totaal van méér dan 5000 foto’s. Dit in de vorm van afdruk op fotopapier, meer dan 900 foto’s afgedrukt op 48 meter fotopapier op 60cm breed. Daarnaast zijn nog zo’n 1600 foto’s verwerkt in de vorm van slideshows via 7 digitale fotokaders. Daarnaast is er nog een gedigitaliseerde versie van een super 8 film van 30 minuten van de dorpsfeesten van 1978.

Eddy Persyn van Studio Kristal Foto: “Van 1950 tot 2020, dit is bijna de volledige tijdspanne van de na-oorlogse geschiedenis van het kermisgebeuren op ‘Beernem Platse’. Zoals deze tentoonstelling, zelfs bij een eerste blik, reeds laat zien, dat dit een rijke en zeer actieve tijdspanne is geweest hoeft duidelijk geen betoog. Wat duiding rond deze lange geschiedenis is wel aangewezen gezien de vele diverse en verscheiden organisaties die de revue zijn gepasseerd enerzijds en de vele bestuursleden en sympathisanten die dit mogelijk hebben gemaakt.”

“Zoals op de banner ‘de beginjaren’ staat te lezen begon het allemaal als volgt: Bakker-herbergier Camiel Persyn en herbergier Basiel De Muynck togen naar Gerard Claeys, onderwijzer in de gemeentelijke jongensschool, die zich bereid verklaarde het voorzitterschap op zich te nemen. Daarrond schaarden zich nog Julies Duthoit, Isidore Engelrest, Marcel Vandenneste, Henri Decuyper, Lucien Vanhulle, Menten Lambert en Fons Vanrie. Het eerste bestuur der Dorpsvrienden, zoals zij zich noemden, zat in de startblokken. Plannen werden gesmeed en iedereen was druk in de weer. Op 23 juli 1950 was het dan zover. Om 14.30 u was er een optocht naar de nieuwe baan, de toekomstige Scherpestraat. Nadat meester Gerard Claeys de gemeente bedankt had “voor de schone gift” knipte burgemeester René Claeys het traditionele lint door en opende officieel de nieuwe betonbaan.”

“In de loop der jaren hebben vele bestuursleden en medewerkers, de taak op zich genomen om het doel van de vereniging zoals in de statuten staat vermeld, uit te voeren: “De Feest- en Handelsgroepering heeft tot doel: het aanmoedigen, stimuleren en zelf organiseren van activiteiten ter bevordering van de ontspannings- of culturele werking op de gemeente”. Eind jaren zestig vervoegde André Zutterman het bestuur, dit voor 30 jaar, waarvan hij vanaf 1972 als voorzitter het roer overnam van medestichter meester Gerard Claeys. Via André kwamen naast de handelaars ook steeds meer activiteiten op de kalender. In 1975 vervoegde huidig voorzitter Martin D’haeninck de bestuursrangen.”

“In die periode was Burgemeester Gaston Depré bij André Zutterman eens gaan polsen of de Dorpsvrienden ‘Beernem Kermis konden overnemen. Deze laatste was quasi onbestaande geworden. In 1978 was het zover en ontstond ‘De Dorpsfeesten’ op het 3de en 4de weekend van september. Van deze kermis werd er een film van 30 minuten op Super 8 gemaakt, die nu gedigitaliseerd is te zien op televisiescherm achteraan de bibliotheek. In 1982 vervellen ‘De Dorpsfeesten’ naar de huidige ‘Rozenfeesten’ met de ‘Baccararoos’ als symbool. Dat deze roos symbool werd, is ook geen toeval. Bertrand Vandeputte die in 1974 bestuurslid werd, was Rozenkweker. Bovendien was hij de drijvende kracht achter de Rozenkoningin verkiezingen die zo succesrijk werden dat de miss verkiezing werd uitgebreid tot West-vlaamse Rozenkoningin.”

“Een ander succesnummer werd de jumping op de terreinen van Sierens -Desmedt, nu de woon wijk ‘het Elzenbosselke’ die het tot Westvlaams Kampioenschap bracht. Het grote sportieve succes kwam van de Baccara Marathon gestart in 1985 en gedurende 10 jaar in de top van de Belgische marathon wereld meedraaide. De kinderen werden uiteraard ook niet vergeten en topnamen kwamen hen entertainen waaronder ‘Merlina’ van de bekende televisisie- en stripreeks, Johan verstreken, om er twee te noemen. Daarnaast playback, kinderfuif en vanaf begin 2000 aangevuld met de verkiezing van mini Rozenkoning- en koningin.”

“De langst lopende activiteit is onze avondmarkt, ontstaan als vervanging van de zaterdagse batjes namiddag, onder impuls van huidig voorzitter Martin D’haeninck. In 1977 ging de eerste avondmarkt met onmiddellijk succes door. Dit jaar ging normaal de 34ste editie doorgaan maar Covid besliste anders. De sneukeltocht ontstond in 1993 en ging dit jaar zijn 27ste editie kennen, en dit onder impuls van huidig ondervoorzitter Patrick Allemeersch. Dat we blijven nieuwe uitdagingen aangaan bewijst deze tentoonstelling die door Covid, een andere vorm heeft gekregen. Normaal ging de tentoonstelling starten ter gelegenheid van erfgoeddag. Nu dient de tentoonstelling deels als vervangingsprogramma van de jaarlijkse Rozenfeesten. Daarnaast was er ook de voorstelling voorzien van de VR of virtual reality film van de avondmarkt van 2019 is samenwerking met VIVES Kortrijk; de film is er maar helaas met COVID kon ook deze presentatie niet doorgaan.”

Nog enkele cijfers:
Deze tentoonstelling is een selectie uit méér dan 5000 foto’s waarvan 2622 effectief gebruikt. Er is 48 meter fotopapier op 60cm breed verwerkt. Er zijn 7 digitale kaders waar over diverse thema’s en onderwerpen ongeveer 1600 foto’s als slideshow te zien zijn.

Foto van links naar rechts: Zittend: Eddy Persyn (bestuurslid Dorpsvrienden en coördinator van deze tentoonstelling) Martin D’haeninck (voorzitter Dorpsvrienden), Patricia Waerniers (schepen van cultuur)

Staande: Rolanda Zutterman (coördinator van deze tentoonstelling), Johan Verniest en Charlotte Caluwé en Patrick Allemeersch en Gaby Vincke van het bestuur van de Dorpsvrienden, Carlos Croene (voorzitter erfgoedraad) en Conny Lambert (diensthoofd cultuur en bibliotheek)

 

1 reactie

Ivan Serlet
Geschreven op 2020-09-05 17:15:46
Ik ben fier om ook al was het maar voor een korte periode lid te zijn geweest van deze vereniging

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.