Oververhitte frietketel zorgt voor rookschade in woning in Sint-Kruis
Gisteravond raakte een frituurtoestel in de Karel Van Manderstraat in Sint-Kruis bij Brugge plots oververhit. De bewoonster poogde aanvankelijk zelf het vuur te blussen maar verwittigde al snel de hulpdiensten. De politie was als eerste ter plekke en kon de vlammen te lijf gaan, nog voor de brandweer moest komen helpen. De bewoonster van het pand raakte wel licht gewond aan haar arm en werd ter controle meegenomen naar het ziekenhuis. Wel is er in de woning zelf flink wat rookschade.
Wat te doen bij een frituurbrand? Nooit blussen met water
Bij het ontstaan van een frituurbrand dien je altijd als eerst de warmtebron uit te schakelen, in dit geval is dat de stekker van de frituurpan uit het stopcontact halen. Staat de frituurpan onder een afzuigkap? Schakel dan ook de afzuigkap aan, zodat de vlammen van de frituurbrand niet overslaan naar de afzuigkap.
Het blussen van een frituurbrand vraagt om een andere aanpak als het bestrijden van een brand op bijvoorbeeld hout, stof of textiel. Een frituurbrand kan het beste bestreden worden door middel van een vetbrandblusser. Op de vetbrandblusser zelf staan de instructies hoe je de vetbrandblusser moet gebruiken. De temperatuur van een frituurbrand moet snel omlaag om verdere uitbreiding van de brand te voorkomen. Door met de vetbrandblusser de frituurbrand te blussen wordt de oppervlakte van het vet in de frituurpan bedekt met een laag schuim afgedekt. Hierdoor komt er geen nieuwe zuurstof bij en kan de brand zich niet verder uitbreiden. Laat de frituurpan een uur staan na het blussen van de frituurbrand, zodat de frituurpan helemaal kan afkoelen