Home > Over een maand verenigen Brugse muziekkorpsen zich weer voor HAFABrugge

Over een maand verenigen Brugse muziekkorpsen zich weer voor HAFABrugge

Geschreven op 27 juli 2023 om 07:05 door Mario De Wilde

Over precies een maand (26 en 27 augustus) verenigen de Brugse muziekkorpsen zich weer voor HAFABrugge. HAFABrugge is een organisatie van B.M.K. (lees: de Brugse Muziekkorpsen) naar een idee van Bruno Leys. De algemene coördinatie van dit groots evenement werd steeds toevertrouwd aan secretaris Albert De Beir en dat is dit jaar niet anders.

Het idee om samen te musiceren met de verschillende Brugse korpsen leefde al geruime tijd bij de verschillende besturen. Er werd gedacht aan een gezamenlijk concert n.a.v. Brugge 2002, doch de organisatie ervan werd afgeblazen wegens “te duur”. Onder impuls van de heer Jean Decort, Comité van Initiatief, werd gezocht naar een oplossing, die er maar niet kwam. In de vergadering BMK van januari 2005 kwam Bruno LEYS, dirigent van de koninklijke Scoutsharmonie, met het concept een soort play-in te organiseren op de Markt te Brugge. Alle korpsen waren enthousiast over dit voorstel en op 26 augustus van het gezegende jaar 2006 ging de eerste editie van HAFABrugge door.

Dit evenement, mogelijk gemaakt door de logistieke steun van het stadsbestuur van Brugge en de steun van het Comité voor Initiatief, kende een groot succes. Er werd besloten dit initiatief om de twee jaar te herhalen. De tweede editie volgde op zaterdag 23 augustus 2008.

Op zondag 22 augustus 2010 ging de derde editie van HAFABrugge door op de Markt. Daarvoor kon opnieuw gerekend worden op de logistieke steun van het stadsbestuur van Brugge en de steun van het Comité voor Initiatief, alsmede VLAMO West-Vlaanderen, naast tal van sponsors. Onder impuls van het Comité voor Initiatief werd deze editie een tweedaags muziekfestival. De vierde uitgave van Hafabrugge ging door op 24 en 25 augustus 2013 (in 2012 was er een Gouden Boomstoet).

Dit jaar zijn de organisatoren aan de zevende editie van HAFABrugge toe en dat op 26 & 27 augustus 2023. Ook deze editie werd mogelijk gemaakt dankzij de financiële en logistieke steun van de stad Brugge en de medewerking van VLAMO West-Vlaanderen. De afsluiter van deze tweedaagse is het gezamenlijk concert door de Brugse Muziekkorpsen op zondag 27 augustus 2023 om 16.30 uur. Op zondag middag treedt de showgroep diNK op tijdens de pauze van het orkest om 12.30 en 15.30 uur.

Zaterdag 26 augustus 2023:

Met de steun van VLAMO treden volgende korpsen aan:

11u        West-Vlaams Accordeonorkest o.l.v. Marieke en Rik Rabaey
12u30  Sint-Cecilia Jabbeke o.l.v. Cécile Busar
14u        KF Ridder Jans Zonen Dadizele o.l.v. Hannes Verstraete
15u30  Koninklijke Stadsharmonie Roeselare o.l.v. Jitse Coopman
17u        Koninklijke Stadsfanfaren Izegem o.l.v. Hans Demeurisse

Op zondag 27 augustus starten de repetities om 10 uur met volgende Brugse Muziekkorpsen:

* Koninklijke Scoutsharmonie Sint-Leo
* Koninklijke Speelschaar S.F.X.
* Koninklijke Muziekmaatschappij Poldergalm Dudzele
* Koninklijke Harmonie Vermaak na Arbeid Koolkerke
* Socialistische harmonie Werkerswelzijn
* Koninklijke fanfare Sinte-Cecilia Steenbrugge
* Noordzee Brassband
* Showkorps dINk

Foto: Op de foto van links naar rechts Jozef Antonowicz, Bruno Leys, Albert De Beir en Le Descheemaecker.

3 reacties

Roger Goegebeur
Geschreven op 2023-08-01 12:41:52
prachtig idee en initiatief (dat stand houdt) van Bruno Leys
Antoine De Beir
Geschreven op 2023-07-27 14:43:44
Mooi initiatief! Prachtige concerten. Ik kijk ernaar uit.
Leo Descheemaecker
Geschreven op 2023-07-27 08:28:15
Dank voor deze mooie bijdrage aan HaFaBrugge. Een positieve aandacht in de pers kan voor het Brugse harmonieleven een stimulans zijn. Vriendelijke groeten Leo Descheemaecker, voorzitter BMK Lid Socialistische Harmonie Werkerswelzijn (nu Concertband SHW Brugge)

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.