Home > Over een maand gaat het nieuwe parkeerplan van Middelkerke in voege. Infomoment op 25 januari

Over een maand gaat het nieuwe parkeerplan van Middelkerke in voege. Infomoment op 25 januari

Geschreven op 14 januari 2022 om 08:27 door Mario De Wilde

Het nieuwe parkeerplan wil minder parkeeroverlast en betere parkeergelegenheid voor wie woont, winkelt of werkt in Middelkerke. Enkel in de drukke commerciële zones ga je altijd moeten betalen voor je parkeerbeurt. In andere zones wordt dat enkel tijdens weekends, schoolvakanties of op feestdagen. Inwoners en tweedeverblijvers kunnen één nummerplaat gratis registreren. Vanaf 15 februari 2022 is het parkeerplan actief. Ondertussen lanceert het gemeentebestuur samen met het parkeerbedrijf OPC een informatiecampagne.
4 duidelijke betaalzones
Er worden 4 betaalzones afgebakend met elk een specifiek parkeerregime en kleur. Ook de parkeerautomaten krijgen diezelfde kleur. Zo weet je meteen hoelang je mag parkeren tegen welk tarief. In de commerciële zones betaal je iets meer en is de maximum parkeerduur iets korter dan buiten het centrum. Betalen doe je per sms, met je parkeerapp of met je bankkaart. “Parkeren in de drukste commerciële zones van onze badplaatsen (i.e. rode zone) wordt alle dagen betalend. We willen langdurig parkeren daar ontmoedigen, want dat heeft een nefast effect op de leefbaarheid en de mobiliteit”, zegt schepen voor mobiliteit Dirk De Poortere.
Veel ruimte voor gratis parkeren
In het parkeerplan is nog voldoende ruimte voor gratis parkeren. Het gemeentebestuur kiest bewust om de meeste betaalverplichtingen enkel in de weekends, schoolvakanties en feestdagen op te leggen. Wie bijvoorbeeld tijdens een weekdag een fietstocht plant in Middelkerke kan er, behalve in de rode zone, gratis parkeren. In de hinterlandgemeenten en de dorpen is het parkeerplan niet actief. Schepen De Poortere licht toe: “Het is ons te doen om de parkeeroverlast beter te beheersen. Op een gewone weekdag is het hier een stuk rustiger dan in de weekends of vakanties, dus hoeven we dan geen retributies te innen.”
Inwoners en tweedeverblijvers kunnen gratis parkeren
Naast de betalende zones omvat het parkeerplan ook blauwe zones waar je met je parkeerschijf 2 uur gratis kan parkeren. Inwoners en tweedeverblijvers kunnen gratis één nummerplaat registreren. Daarnaast zijn er verschillende betalende parkeervergunningen voor handelaars, aannemers en zorgverstrekkers. Dirk De Poortere: “Het parkeerplan gaat over slimme mobiliteit zonder dat we ruimte wegnemen voor onze inwoners en handelaars. Met vergunningen op maat bieden we hen een voordelig en duurzaam parkeeraanbod”
Shop & Go-plaatsen
Wie een korte boodschap wil doen, kan 30 minuten gratis parkeren op een Shop & Go-plaats. Pas op, ook tijdens de weekdagen is de maximale parkeerduur op een Shop & Go-plaats beperkt tot maximaal 30 minuten.
Samenwerking met private partner
Om het parkeerplan op te volgen werkt het gemeentebestuur samen met een gespecialiseerde private partner. OPC wordt verantwoordelijk voor de dagelijkse werking, controles en het onderhoud van de parkeerautomaten. OPC staat ook in voor het beheer en afleveren van de parkeervergunningen. “Optimal Parking Control (OPC) is oprecht trots om naast Knokke-Heist en Blankenberge, nog een derde kustgemeente toe te voegen aan zijn portfolio”, zegt Peter Lamens, bestuurder van OPC. “Zoals steeds trachten we met onze samenwerking te streven naar een vlottere mobiliteit, minder parkeerdruk en meer parkeergelegenheid voor iedereen. We kijken er enorm naar uit om van start te gaan en zo te zorgen voor een nieuwe wind in het parkeerbeleid van Middelkerke! OPC staat garant voor een snelle en persoonlijke dienstverlening via onze website, maar zeker ook in onze gloednieuwe parkeershop in het centrum van Middelkerke (Populierenlaan 29)”.

“Ik wil ook nog benadrukken dat onze controles en handhaving zeer evenwichtig zullen zijn. Correct parkeren in Middelkerke wordt echt makkelijk. Dankzij een verregaande digitale behandeling wordt betalen, of een vergunning aanvragen heel eenvoudig. In onze parkeershop, online en via de telefoon staan onze medewerkers de mensen graag ten dienste”, aldus nog Peter Lamens.
Informatiecampagne met o.a. infomoment op dinsdag 25 januari 2022
Het nieuwe parkeerplan treedt in werking vanaf 15 februari. Tot dan lanceert het gemeentebestuur samen met OPC een informatiecampagne met flyers in de toekomstige betaalzones, een bus-aan-buscampagne bij alle Middelkerkse adressen en een infomoment voor de bewoners, tweedeverblijvers en handelaars. “Inderdaad, op dinsdag 25 januari organiseren we een open infomoment in CC De Branding. We organiseren er dan twee infosessies: om 16.30 u. en 18.30 u. Inschrijven is verplicht en doe je via onze website”, besluit Dirk De Poorter.
Foto © gemeente Middelkerke

3 reacties

Van leeuwe Ghislain
Geschreven op 2022-02-13 09:15:15
Als inwoner heb ik geen informatie gekregen, ik heb ook proberen aan te melden met e-loket maar aanvaard het niet , nochtans alles ingevuld
TEGELBECKERS THEUNIS
Geschreven op 2022-02-01 16:24:35
Als inwoner heden 1 februari nog geen bericht geen info gekregen voor dit nieuwe parkeerplan .
TEGELBECKERS THEUNIS
Geschreven op 2022-02-01 16:24:35
Als inwoner heden 1 februari nog geen bericht geen info gekregen voor dit nieuwe parkeerplan .

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.