Over drie jaar speelt Club Brugge in gloednieuw stadion op bestaande locatie. Cercle verhuist
Zopas is op het stadhuis van Brugge de persconferentie afgelopen waarop stadsbestuur, directie van Club en projectontwikkelaars hun plannen voor het nieuwe voetbalstadion kwamen toelichten. We moeten jullie het niet vertellen, maar het Brugse voetbaldossier is ondertussen al meer dan 14 jaar oud. Burgemeester De fauw: “Bij de start van de nieuwe legislatuur was het één van onze uitdrukkelijke beleidspunten om de beide Brugse voetbalploegen maximaal te faciliteren. Zowel in het college als in onze gemeenteraad werd deze wens geuit.
Vorig jaar heb ik dan ook in stilte en achter de schermen met protagonisten in dit dossier meerdere overlegmomenten gehad. In eerste instantie met de beide voetbalploegen, maar ook met de procederende partijen. Tijdens deze gesprekken kregen we een verrassend voorstel van Cercle Brugge. Cercle vroeg me of het geen optie zou kunnen zijn dat ze naar een andere plaats in Brugge zouden verhuizen zodat Club alleen op Jan Breydel zou blijven. In eerste instantie waren wij verrast, ook Club Brugge was verrast. In stilte werd deze piste grondig onderzocht en meer en meer groeide er ook bij Club Brugge goesting in deze optie.”
“Ons intense overleg met beide voetbalploegen heeft geleid tot een voorstel dat tegemoet komt aan de ambities en noden van beide ploegen.
De eerste positieve auditoraatsverslagen met betrekking tot het GRUP ‘Afbakening regionaal stedelijk gebied Brugge’ blazen bovendien een gunstige wind om de vooropgestelde oplossing te realiseren. Het intensieve werk de voorbije jaren door de vele administraties om een sterk GRUP af te leveren lijkt dus geloond te hebben. Ik wil hier dan ook uitdrukkelijk zowel onze stedelijke diensten als ook de Vlaamse administraties in deze danken.
Gebruikers van het Jan Breydelstadion zullen het beamen. Het stadion is verouderd, ondertussen 44 jaar oud. Het voldoet ondanks frequente investeringen en veiligheidsmaatregelen niet meer aan de hedendaagse kwaliteitsnormen. We beogen met de Stad de realisatie van twee voetbalstadions, op twee verschillende locaties. Dit biedt als voordeel voor de omwonenden van de huidige Olympiasite dat de impact op wedstrijddagen substantieel verminderd wordt, doordat 1 van de 2 ploegen de site binnen afzienbare tijd zal verlaten.”
De huidige Olympiasite, die ondertussen toch ook al een belangrijke voetbalhistoriek met zich meedraagt, heeft een aantal belangrijke troeven voor de ontwikkeling van een nieuw stadion voor Club Brugge. Stad Brugge is eigenaar van de gronden, er zijn dus geen onteigeningen nodig. Het gebied is bovendien planologisch juist bestemd en heeft ondertussen al 44 jaar een stadionfunctie. In voorgaande onderzoeken en procedures werden de aandachtspunten duidelijk in kaart gebracht (bv. sterke congestie voor en na voetbalwedstrijden, hiermee gerelateerde geluids- en luchthinder op wedstrijdmomenten, verhoogde parkeerdruk, ontsluiting die niet ideaal is…). Alle partijen zijn er zich van bewust dat, om deze factoren onder controle te krijgen, er een sterk pakket aan ondersteunende en milderende maatregelen nodig zal zijn.
De fauw: “We hebben dan ook beslist om zoals naar analogie met “Euro 2000” te werken met een ruime perimeter rondom het stadion. Enkel supporters met een ticket voor op de parking aan het nieuwe stadion zullen door mogen rijden. Alle andere supporters zullen niet in de ruime woonstraten rond het stadion toegelaten worden. Zij zullen doorverwezen worden naar meerdere randparkings. Zo heeft onze Politie ook reeds contacten met Jabbeke om daar een grote randparking te voorzien voor supporters. We willen dan ook volop inzetten op slimme mobiliteits- en parkeeroplossingen op wedstrijddagen, zodat de bewoners rondom het stadion minder autoverkeer tijdens wedstrijden zullen hebben dan nu.
Ook een optimale inplanting van het stadion t.o.v. de buurt en het maximale gebruik van nieuwe licht- en geluidstechnieken is een absolute voorwaarde. Van zodra de plannen concreter zijn, zullen we hierover ruime consultatie inplannen met de bewoners. Een kwalitatieve groene inrichting van de Olympiasite is noodzakelijk om ook de buurt op niet-wedstrijdmomenten toegang tot de Olympiasite te verschaffen. In het door de Club Brugge uit te voeren milieueffectenonderzoek zal dit onderzocht moeten worden.
De gewijzigde beleidsinzichten over de locatie van het stadion van Club Brugge sporen met de uitdrukkelijke vraag van Cercle Brugge naar een locatie waar een stadion op maat van de vereniging (met nog overeen te komen capaciteit) kan gebouwd worden en waar Cercle zijn eigen ambities kan realiseren (met o.m. eigen jeugdacademie en oefenterreinen). De site op de Blankenbergse Steenweg en de bestemming die er in het GRUP wordt aan gegeven, laat toe ook voor Cercle Brugge die doelstellingen op de Blankenbergse Steenweg te realiseren. De Stad engageert zich om deze piste samen met Cercle Brugge verder uit te werken. Zowel Cercle Brugge als Club Brugge zouden op die locatie oefenvelden inrichten. De globale bestemming die door het GRUP voor deze zone wordt vastgelegd zal ook in die configuratie worden gerealiseerd. Tot aan de realisatie van het Cercle-stadion kan de vereniging gebruikmaken van de faciliteiten op de Olympiasite.