Home > Over 28 dagen start Expo 2020 Dubai met talrijke West-Vlaamse deelnemers

Over 28 dagen start Expo 2020 Dubai met talrijke West-Vlaamse deelnemers

Geschreven op 2 september 2021 om 14:06 door Mario De Wilde

Over zowat 28 dagen gaat de wereldtentoonstelling in Dubai – Expo 2020 Dubai – van start. Sinds 2017 vertegenwoordigt BelExpo de deelname van België aan de internationale tentoonstellingen georganiseerd onder auspiciën van het Bureau International des Exposition (BIE). Het Belgisch Commissariaat-generaal voor de Internationale Tentoonstellingen, BelExpo in het kort, is een administratieve dienst met boekhoudkundige autonomie onder het gezag van de minister van Economie. Het beheer wordt opgedragen aan de Commissaris-generaal Patrick Vercauteren Drubbel en zijn team, samen met een Beheerscomité samengesteld uit vertegenwoordigers van de federale en regionale overheden.

“Connecting Minds, Creating the Future” is het thema van Expo 2020 Dubai en staat centraal in het project van het consortium BEMOB 2020 dat is aangesteld door BelExpo voor het ontwerp en de bouw van het Belgisch paviljoen. De subthema’s zijn: opportuniteit, mobiliteit en duurzaamheid. Belgische internationale aannemers BESIX en Vanhout, met een sterke en reeds meer dan vijftig jaar durende lokale aanwezigheid in de VAE, leggen de laatste loodjes aan ons paviljoen, samen met Belgische architecten ASSAR ARCHITECTS en Vincent Callebaut Architectures. Zij bundelden hun krachten om een esthetische en functionele parel van een paviljoen te ontwerpen. BelExpo wordt voor de bouwtechnische opvolging sterk ondersteund door de Regie der Gebouwen.
De doelstellingen
Het primaire doel van BelExpo is België internationaal op de kaart zetten. Onze aanwezigheid op Expo 2020 Dubai draagt bij tot belangrijke kernpunten en doelstellingen van onze organisatie, namelijk mensen aanzetten tot het bezoeken van België, mensen aanzetten om te investeren in België en mensen aanzetten om samenwerkingen aan te gaan met Belgische ondernemingen en initiatieven. Aangezien er nooit eerder een Wereldtentoonstelling in het Midden-Oosten, Afrika of Zuid-Azië plaatsvond, overstijgt het evenement ruimschoots de grenzen van de Emiraten. Dat deel van de wereld zal met zekerheid naar de Wereldtentoonstelling afzakken (70 % van de bezoekers zullen buitenlanders zijn)

Het Belgische Paviljoen

Het paviljoen heeft een bruto grondoppervlakte van 1.500 m², op een terrein van ongeveer 2.200 m². Het ligt in het mobiliteitsdistrict en zal ongeveer vijftienduizend bezoeken per dag kunnen verwelkomen. Expo 2020 zelf rekent op 25 miljoen bezoeken.
Het Belgische paviljoen, omwille van de vorm en de plantrijke gevels de Green Arch gedoopt, heeft een ingenieuze inrichting. Op het gelijkvloers start de voorstelling van België reeds vanaf de wachtrij voordat de bezoekers binnentreden in het paviljoen en met een roltrap naar het jaar 2050 worden gebracht. Op de eerste verdieping zijn de kantoren en overige ruimtes voor het personeel gelegen. De roltrap brengt het publiek meteen naar de tweede verdieping waar in 3 verschillende tentoonstellingsruimtes de Belgische innovaties, ontwikkelingen en visie op mobiliteit in 2050 worden getoond. De gerenommeerde scenografen van Facts and Fiction/Krafthaus werkten samen met BelExpo om deze ruimtes te creëren die zowel leerrijk als ludiek zijn. Op de derde verdieping bevinden zich het restaurant en het businesscentrum. Het restaurant is voor een deel geopend naar buiten toe en onze gasten – er is plaats voor zeker 200 personen – zullen zo kunnen genieten van het aangename klimaat in Dubai tijdens de expo. Er worden typisch Belgische gerechten geserveerd onder leiding van Belgische chef Bart Thoelen en onder management van Creneau International. Het businesscentrum geeft dan weer de mogelijkheid om evenementen voor ongeveer 130 personen te organiseren in een theater/auditorium configuratie. Helemaal boven, op de vierde verdieping, kunnen de bezoekers genieten van het uitzicht op o.a. het themapaviljoen van de mobiliteit vanop ons dakterras en dit bij een fris Belgisch drankje in één van de loungezetels. Terug beneden tenslotte, kunnen de bezoekers ook terecht voor de klassieke Belgische snelle hap: frietjes en wafels, en zijn er twee winkels die Belgische chocolade en souvenirs verkopen.

BelExpo zal samen met Flanders Investment & Trade, Awex/Wallonie Bruxelles International (WBI) en hub.brussels een groot aantal workshops, seminaries, conferenties en netwerkevenementen organiseren in de verschillende ruimtes van het paviljoen. Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest wordt in de kijker gezet van 31 januari 2021 tot 4 februari 2022, het Vlaams Gewest van 24 tot 28 oktober 2021 en het Waals Gewest van 6 tot 12 november 2021. Bij al deze evenementen zullen beroemdheden, sterrenchefs uit wereldberoemde restaurants en verschillende culturele spelers aanwezig zijn.

West-Vlaanderen zal ook deze keer weer flink present aantekenen met nu al o.m. de aanwezigheid van 2tec2 uit Moeskroen (zij zorgen voor flink wat werkgelegenheid in West-Vlaanderen), Deltalight uit Wevelgem, Extremis uit Poperinge, IVC flooring uit Waregem, Umbrosa uit Roeselare en Connectify uit Beernem.

 

 

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.