Home > Ouverture van Brugse boekenmarkt: massa volk, opening stadsbestuur en morgen gratis vertellingen

Ouverture van Brugse boekenmarkt: massa volk, opening stadsbestuur en morgen gratis vertellingen

Geschreven op 3 juni 2023 om 16:48 door Mario De Wilde

In het eerste weekend van juni, juli, augustus en september 2023 organiseert het Koninklijk Comité voor Initiatief Brugge opnieuw boekenmarkten langs het water van de Groenerei en de Steenhouwersdijk in hartje Brugge. De opbrengst van het standgeld wordt geschonken aan een Goed Doel. Na de geslaagde edities van de voorbije jaren vormde de idyllische Groenerei en Steenhouwersdijk, vlakbij de Vismarkt, vandaag al het prachtig decor van deze boekenmarkt. Burgemeester Dirk De fauw en voorzitter van het Koninklijk Comité voor Initiatief Filip De Craemer, vergezeld van de schepenen Franky Demon en Nico Blontrock, en van Chris De Ruyck, campusdirecteur van de Varens, openden deze middag onder een azuurblauwe hemel deze eerste dag van de ‘Boekenmarkten langs het water’.

De particuliere boekenverkopers uit de ruime regio zorgen voor een gevarieerd aanbod met honderden boeken. Voor de jongere lezers zijn er natuurlijk de stripverhalen en jeugdboeken, voor de volwassenen zijn er boeken over de geschiedenis van Brugge, kookboeken, romans en spannende verhalen, voor elk wat wils dus. Vandaag al staan er 27 boekenstanden opgesteld hier langs de Steenhouwersdijk en de Groenerei, voor morgen zondag zijn er intussen reeds 20 standhouders ingeschreven.

De Stad Brugge is blij met dit initiatief in het oude centrum hier bij de Vismarkt en in het verlengde van de antiekmarkt langs de Dijver. De boekenmarkten zijn dan ook een mooie aanvulling op de verschillende particuliere boekenwinkels en de stedelijke bibliotheken. Filip De Craemer: “We hopen vooral dat de jeugd de weg naar deze boekenmarkten vindt en dat ze hierdoor gemotiveerd wordt om ook eens een boek ter hand te nemen. Wie weet kunnen ze nog een oud stripverhaal op de kop tikken en op die manier hun eigen collectie beginnen. Ook voor de eerste weekends van juli, augustus en september verwachten we heel wat standhouders op deze unieke locatie.
Wie als particulier nog boeken wil verkopen op één van de boekenmarkten in juli, augustus of september kan zich inschrijven via info@comitevoorinitiatief.be ”

Door deze Boekenmarkten blijvend te organiseren betonen het stadsbestuur en het Koninklijk Comité voor Initiatief ook ons respect voor wijlen Jean-Pierre Drubbel, voormalig Directeur van de dienst Toerisme van de Stad Brugge en penningmeester van het Comité. Boeken lagen hem zeer nauw aan het hart en hij startte dit initiatief. “Waar hij nu ook is, wij zijn er zeker van dat hij zal zien dat ‘het zo goed is’”, aldus De Craemer.

Standgeld naar De Lege Brooddozen
De opbrengst van het standgeld van deze boekenmarkten wordt opnieuw geschonken aan een goed doel.
Dit jaar wordt gekozen voor de actie ‘De Lege Brooddozen van de school ‘De Varens’ te Sint-Andries Brugge. De Varens is een school voor buitengewoon secundair onderwijs en biedt de opleidingsvormen 1,2 en 3 aan. Ze geven onderwijs aan jongeren die het moeilijk hebben om de leerstof en de studiedruk van het gewoon onderwijs te verwerken. De school wordt ook geconfronteerd met het fenomeen ‘Lege brooddozen’ en alle steun is welkom.
Een gezonde maaltijd is cruciaal om je dag door te komen. Dat is zo voor iedereen en zeker voor jongeren! Een stiel leren, werken aan zelfredzaamheid, je concentreren op de les of sporten lukt immers moeizaam met een lege maag.
Toch is een goedgevulde brooddoos niet voor iedereen vanzelfsprekend. Het buitengewoon onderwijs telt immers vaker maatschappelijk en sociaal kwetsbare jongeren. Met deze actie wil De Varens streven naar een gezonde maaltijd voor élke leerling. Ouders, vrienden en familie, buren en leerkrachten, handelaars en organisaties uit de buurt slaan hierbij de handen in elkaar om dit streven waar te maken. De steun van het Comité zal ervoor zorgen dat deze lege brooddozen toch weer een beetje kunnen gevuld worden. De lege brooddoos op de stand van het Comité moet een volle brooddoos worden, elke bijdrage is welkom! Op de boekenmarkten van september zullen de organisatoren hier dan ook graag de cheque aan de Varens overhandigen.

NIEUW:
– Morgen zondag 4 juni zal Joe Baele aan de Groene Rei om 14u – 15u – 16u en 17u leuke verhalen vertellen (gratis) Van achterkamertjes in een klein cafeetje tot grote internationale podia, maar steeds vertellend zonder kapsones, geen schone schijn verhalen, maar (hi)stories uit het leven gegrepen … Kom jij ook luisteren? –

– Op de stand van het Comité zullen er ook aan gunstige voorwaarden tickets voor de BAVIK SUPER DAGEN te koop zijn.

https://www.baviksuperdagen.be/

https://www.facebook.com/baviksuperdagen

Foto Frank Vergucht

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.