Home > Oud Kortrijks politiekantoor maakt plaats voor moderne appartementsgebouwen

Oud Kortrijks politiekantoor maakt plaats voor moderne appartementsgebouwen

Geschreven op 27 december 2019 om 10:20 door Mario De Wilde

Het schepencollege heeft de vergunning goedgekeurd voor de bouw van een appartementsgebouw met handelsruimte en 18 appartementen op de plaats van het voormalige politiekantoor in de Oude Vestingsstraat. Het oude gebouw zal volledig gesloopt worden. Het oude politiegebouw gelegen tussen de Jan Persijnstraat en de Oude Vestingsstraat werd sinds 1965 als hoofdcommissariaat van de politie van Kortrijk gebruikt. Door de verhuis van de diensten naar het nieuwe politiegebouw aan de 3 Hofsteden kwam het gebouw leeg. De hele site bedraagt 810m2 en bestaat uit twee vleugels die met elkaar verbonden zijn. Het geheel is volledig onderkelderd. Het pand werd gekocht door Antonissen Project Management BVBA uit Antwerpen. Ze namen architecten Tom Vandorpe (Linklab) en Kevin Huysentruyt (Markland) uit Kortrijk onder de arm voor het ontwerp. Omdat het niet meer voldoet aan de hedendaagse standaarden, zal het volledige gebouw gesloopt worden. Na de sloop wordt een nieuw bouwvolume gerealiseerd van 5 bouwlagen in de Oude Vestingsstraat en 4 in de Jan Persynstraat, conform de voorschriften en in overeenstemming met de omgeving.

Het nieuwe geheel zal opgedeeld zijn in 4 gebouwen met verschillende bouwdieptes van 10 tot 13 meter van de straatkant. Er komt een corridor die de inkom aan beide straatzijden verbindt. Op de gelijkvloerse verdieping komt een handelsruimte die zich uitstrekt tussen beide straten; er zal plaats zijn voor 1 of 2 handelszaken. Er wordt een ondergrondse garage voorzien die toegankelijk is via de Oude Vestingsstraat. In totaal worden er op de verdiepingen 18 appartementen voorzien met een oppervlakte tussen 50 en 100m2. Langs de kant van de Jan Persijnstraat zullen dat er 6 zijn. Het worden doorzon-appartementen die het binnengebied en de straatzijde verbinden. Aan de kant van de Oude Vestingsstraat komen 12 appartementen met twee doorzon-appartementen en een kleiner éénslaapkamer-appartement per verdiep. Bovenop de handelsruimte komt een daktuin die dienst doet als binnengebied voor de appartementen van het eerste verdiep. Ook op de overige verdiepen komen daktuinen en terrassen. Onder het geheel komt een ondergrondse parking met plaats voor 21 wagens.

De gebouwen worden in een verschillende architectuur afgewerkt. De ene stijl bevat verticale rasterelementen in lichtgrijs metselwerk en bronskleurig schrijnwerk. Het andere gebouw zal meer horizontaal uitgewerkt worden met witte beton en bronskleurige afwerking. Aan beide straatzijden komen dus twee verschillende maar complementaire gebouwen. De werken starten met de sloop van het gebouw in het voorjaar van 2020. Het einde van de werken is voorzien tegen eind 2021.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.