Home > Oswald van Oberbayern in Blankenberge ontving vanavond de eerste Zeeuwse mosselen

Oswald van Oberbayern in Blankenberge ontving vanavond de eerste Zeeuwse mosselen

Geschreven op 26 juni 2019 om 22:18 door Mario De Wilde

Met de aankomst van de eerste mossellevering bij het bekende mosselrestaurant Oberbayern in Blankenberge is vanavond het nieuwe seizoen van de bodemcultuurmosselen gestart. Voetbalanalist én mosselliefhebber Johan Boskamp gaf deze middag het startschot in Yersekse. Een lange stoet van meer dan 40 vrachtwagens en bestelbusjes reed vanuit de vissersplaats naar klanten in België en de eerste die van het superlekker zwarte goud mocht ontvangen was Oswald Croes. Met dank aan mosselhandel Daniels Azuur, eveneens uit Blankenberge waarvan Oberbayern al jaren trouw de mosselen trouw afneemt. Oswald Croes van Oberbayern: “Wat meteen opvalt is de grootte al van de schelpdieren. Ik schat dat ze al 28% vlees bevatten, wat heel veel is in deze beginperiode. Ook de smaak is bijzonder lekker en zelfs de kleur oogt al goed. Vanaf dag één is het hier trouwens vollen bak. Wij serveren de mosselen op zes verschillende wijzen, al blijven de natuurmosselen nog altijd het populairst. Onze klanten kunnen trouwens kiezen welke soort ze willen. Voor 19.90 euro heb je de extra’s maar wil je de Rolls Royces van de mosselen, dan betaal je 5 euro’s extra en komen de Jumbo’s op tafel. A volonté en met verse mayonaise en handgesneden frietjes of brood.”

Primeur
Alex van Houte van mosselproducent Nord Contact zorgt er voor dat de leveringen stipt en op de juiste momenten geleverd worden. Dat moet ook wel want het zijn superdrukke weken waarbij alle zeilen moeten bijgezet worden. Het uitrijden van de karavaan in Yerseke  illustreert het primeurkarakter van de mossel. Na de voortplanting in het voorjaar zijn de mosselen aan het begin van de zomer weer aangesterkt en kunnen ze geoogst worden. Precies in deze periode vinden mosselen gretig aftrek. Vooral in België, waar de meeste mosselliefhebbers zijn, maar ook in Nederland. De eerste week van het seizoen is goed voor zo’n 2 miljoen kilo zeevruchten, de startdag voor 500.000 kilo.

Mosselliefhebber Johan Boskamp
Johan Boskamp, oud-voetballer, tv-analist en bourgondiër is als ‘Belgische Hollander’ een groot mosselfan. Hij gaf vandaag dan ook graag het startschot voor de mosselkaravaan. “Ik kan enorm genieten van mosselen. Ik kijk altijd reikhalzend uit naar het nieuwe seizoen. Het liefst heb ik de mosselen gewoon puur natuur, met een sausje. Ik eet zo een hele pan weg.”

Waddenzee
Vanmorgen kreeg Boskamp een mand met de eerste Zeeuwse mosselen overhandigd, door mosselkweker Adrie Saaman van de YE110. De mosselen kwamen van de Waddenzee; op de Oosterschelde hebben de mosselkwekers nog te maken met de gevolgen van de heftige bloei van de schuimalg (ook wel mei-sop genaamd). “De aanvoer van de percelen in de Oosterschelde zal wat later goed op gang komen. Het seizoen start vooral met mosselen uit het Nederlandse en Duitse deel van de Waddenzee. De mosselen hebben een mooi visgewicht en zijn van uitstekende kwaliteit”, aldus Addy Risseeuw, voorman van de Zeeuwse mosselkwekers. Alex van Houte van Nord Contact

Over Zeeuwse mosselen
De productiegebieden voor de Zeeuwse mossel liggen voor 60 procent in de Waddenzee en voor 40 procent in de Oosterschelde. De mossel doet er ongeveer twee jaar over om consumptierijp te worden. De 88 mosselkwekers brengen de mosselen dan via de Nederlandse Mosselveiling naar het Zeeuwse Yerseke, waar de mosselen op de verwaterpercelen (natte pakhuizen) in de Oosterschelde spoelen en vervolgens in een van de Zeeuwse mosselbedrijven verder worden verwerkt en verpakt.

De Zeeuwse mossel – het iconische product van Zeeland – vindt zijn grootste schare liefhebbers in België. De Belgen nemen 65 procent van de totale afzet voor hun rekening; het eten van mosselen zit verankerd in de Belgische eetcultuur. Frankrijk en Duitsland staan op plaats 2 en 3 van de afzet. In Nederland is de consumptie van mosselen groeiend.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.