Oswald, Martine en dochter Axelle koken morgen nog een laatste keer in Oberbayern in Blankenberge
Nadat eerder deze maand de bekende cocktailbar L’Apereau in Blankenberge de deuren sloot, is het morgen ook de allerlaatste dag voor het nog bekendere, haast legendarisch mosselrestaurant Oberbayern. Waarmee een hoofdstuk van 61 jaar wordt afgesloten en het zal zeker wennen worden voor zaakvoerder Oswald Croes, zijn echtgenote Martine, dochter Axelle en zoon Vince.
Mario De Wilde
Even terug in de tijd….Vader Roger Croes kocht samen met zijn echtgenote Jacqueline, die geboren werd vlak voorbij de Duitse grens (vandaar de link naar Oberbayern) het hotel-restaurant langs de De Smet de Naeyerlaan in Blankenberge. Nadien werd het enkel een restaurant en dat bleek een goede keuze te zijn want Oberbayern werd een soort pelgrimsoord voor iedereen die lekker en ongecompliceerd wilde tafelen. Er hangt trouwens nog een vintage prijslijst van in die periode: kip aan ‘t spit met frietjes en mayonaise 50 Belgische franken. Idem voor de zuurkool à la Alsace en de Engelse schotel. Voor de paling in ‘t groen moest je wel 70 franken betalen. We spreken in moderne termen over één à anderhalve euro’s…..
Echte Belgische klassiekers
1963: het jaar ook waarin Oswald het levenslicht zag. En zoals dat wel meer bij middenstanders en horeca-uitbaters ging, mocht kleine Oswald al van kleins af aan meehelpen in het restaurant. Van meehelpen in de keuken, boodschappen doen, mee naar de markt gaan, afwassen, groenten kuisen tot opdienen in het restaurant zelf. Na zijn opleiding en diploma aan de hotelschool nam Oswald het restaurant van zijn ouders over. Oswald: “De computers en digitalisering deden toen hun intrede. En papa weigerde om mee te gaan in dat moderne verhaal. Aan het concept wilde ik weinig of niets veranderen en dat zouden de trouwe klanten ook niet gepikt hebben. De goede Belgische keuken met klassiekers als het vispannetje, varkenswangetjes, vol-au-vent en gehaktballetjes in tomatensaus. Daar bleven de mensen voor komen.”
Instituut aan onze kust
Begin dit jaar (14 maart 2024) overleed vader Roger Croes op 96-jarige leeftijd. Zoon Oswald en zijn echtgenote Martine bleven samen met de kinderen Axelle en Vince met evenveel inzet en passie het restaurant verder runnen. Maar kort na de zomer kwam er het bericht dat Vince het restaurant niet verder zou zetten. Oswald: “We kwamen net terug van een buitenlandse reis en ik moet zeggen dat we het niet verwacht hadden. Maar je kan niemand verplichten om tegen de zin verder te gaan en zeker je kinderen niet. Dat betekende natuurlijk niet dat het er flink op in harkte. Oberbayern was niet zomaar een restaurant, het was een instituut aan onze kust. En dus begonnen we stilaan aan de afbouw.” Enkele weken geleden werd de cocktailbar l’ Apereau al gesloten. Dat gebeurde met een leuke guest shaking met de aanwezigheid van enkele van onze ex-bartenders.”
Emotioneel afscheid
Morgen zondag wordt er een laatste keer gekookt. Het zal er sowieso emotioneel aan toe gaan, zowel bij de familie, de medewerkers als de klanten. Oswald: “Omdat er last-minute geen opvolging is, vind ik het ook niet gepast of nodig om dit te vieren. We willen met heel de familie en de medewerkers onze klanten bedanken voor het jarenlang vertrouwen over de generaties heen. Maar ook onze medewerkers en de vele leveranciers. Zonder hen zouden we nooit dit prachtig parcours afgelegd hebben. Uiteraard hopen we uit de grond van ons hart dat we een overnemer voor Oberbayern vinden. We hadden al gesprekken betreffende de overlating met optie tot aankoop van de Oberbayern en L’Apereau. Ook voor het handelsgelijkvloers in casco, gelegen naast het restaurant, is er interesse. Maar dit zal nog heel wat uurtjes in beslag nemen.”
De toekomst
Indien de gesprekken vast lopen voor het restaurant en/of de cocktailbar denken Oswald en Martine er aan om volgende zomer een pop-up te starten op de diverse locaties. Oswald: “We zullen ons ook toespitsen op de zomerverhuur van appartementen i.p.v. op jaarbasis. Alles professioneel omringd en in een solide structuur gegoten. Dit wordt dan ook de nieuwe uitdaging voor onze dochter Axelle.” Wie nog één keertje de nostalgische en authentieke sfeer van Restaurant Oberbayern wil ervaren, kan dat alleen nog morgen doen. Reserveren is zeker aan te bevelen om ontgoochelingen te voorkomen.
Allerlei leuke weetjes
-Centraal in het restaurant hangt een kop van een kolossaal everzwijn dat meer dan 100 jaar oud is (zie foto).
-De eigen favorieten van de kaart zijn voor Oswald Croes de garnaalkroketten, vol-au-vent, steak tartaar met in dubbel geraffineerd rundsvet gebakken frietjes en zelfgemaakte mayonaise.
-BV’s kwamen regelmatig over de vloer in Oberbayern. Michel Van den Branden, weerman David Dehenauw, lokale groeperingen en zowat elke Blankenbergse burgemeester en politici.
-Op topdagen werden er meer dan 500 kilogram mosselen geserveerd, een halve ton dus…..
–De halte van de kusttram, vlak voor Restaurant Oberbayern, is een van de drukste op de lijn.