Home > Oscar Popcorner, de filmrubriek in het West-Vlaams. Dit zijn de laatste winnaars van 2022

Oscar Popcorner, de filmrubriek in het West-Vlaams. Dit zijn de laatste winnaars van 2022

Geschreven op 20 december 2022 om 09:32 door Mario De Wilde
Hallo beste kijkers en lezers van Het Nieuws van West-Vlaanderen. Vandaag serveerde Nicolas Bauwens uit Rekkem aflevering 54 van ‘Oscar Popcorner’, je weet wel: de enige film ter wereld die in het West-Vlaams dialect gepresenteerd wordt. En het werd een topaflevering want afgelopen weekend kwam de meest besproken film van 2022 uit. ‘Avatar, The Way of Water’, mocht je het nog gehoord of gelezen hebben. Twee uiteenlopende genres trouwens want er komt ook nog een Belgisch-Italiaanse film nadien. De volumeknop op 10 en luisteren maar….

In zijn tweede trip naar wondermaan Pandora, liefst dertien jaar na de eerste, toont regisseur James Cameron met ‘Avatar’ wat meer ontzag voor het complexe leven dat hij er zelf heeft geschapen. De deur staat ook al wagenwijd open voor een cyclus van nóg drie vervolgdelen, waarvan het laatste in 2028 landt. Het eerste resultaat van die oefening, Avatar: The Way of Water, komt dit weekend in de cinemazalen. De sequel brengt Sam Worthington en Zoe Saldaña terug als het koppel Jake Sully en Neytiri, twee leden van het blauwe, katachtige, gemiddeld 2,75 meter lange Na’vi-volk dat in diepe harmonie met de natuur van Pandora leeft, de met een wonderlijk ongerepte natuur gezegende maan in een baan rond de gasplaneet Polyphemus. Ondertussen zijn ze ook fiere ouders met een kroost van vier, en is Jake – ooit nog een Aardmens geweest – leider van hun stam geworden.

Maar ineens kondigen de Luchtmensen (wij dus) hun rampspoedige terugkeer aan, met meer destructie, betere technologie, en hun oog op volledige kolonisatie. Omdat een eliteploeg van menselijke krijgers vooral naar Jake op zoek is, moeten de Sully’s ineens asiel zoeken bij de Metkayina, een Na’vi-ras dat in dezelfde eenparigheid met het leven in de oceanen leeft als zij met dat van het regenwoud.

De tweede film die wellicht onbedoeld in de schaduw van de blauwe figuurtjes zit, is ‘De Acht Bergen’ van Felix Van Groeningen en Charlotte Vandermeersch. De film vertelt het verhaal van Pietro en Bruno, een stadsjongen en een bergjongen, die vriendschap sluiten als ze elf zijn, met een vergeten stukje Alpen als Koninkrijk. Terwijl Bruno trouw blijft aan zijn berg, trekt Pietro de wereld rond. Een tocht in eenzaamheid en liefde, langs afkomst en bestemming, over vriendschap, leven en dood heen tegen de achtergrond van de ongerepte natuur van de Italiaanse Alpen. Filmtip: dit is geen film die inslaat met de kracht van een mortiergranaat maar voelt toch heerlijk als een klaterend bergbeekje. Tot je op het einde een traan moet wegpinken.

Zoals steeds konden jullie met ‘Oscar Popcorner’ ook weer een van de tien 1+1 tickets voor een film naar keuze in een Kinepolis naar keuze uitzoeken. En er deden 1244 lezers mee. Dit zijn de laatste winnaars van 2022. Ronny Dujardin uit Wervik, Hervé De Laet uit Kortrijk, Familie Desplancke uit Zonnebeke, Godelieve Deryckere uit Roeselare, Diana Viaene uit Ieper, Johan Jonckheere uit Oostkamp, H. Seys uit Brugge, Conny Mechele uit Knokke, Daan Slosse uit Koksijde en Valeer Gevaert uit Roeselare. Half januari pikken we de draad weer op.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.