Home > Opzij, opzij: daar komt de Speel-o-Bus naar Sint-Jozef en Sint-Pieters

Opzij, opzij: daar komt de Speel-o-Bus naar Sint-Jozef en Sint-Pieters

Geschreven op 18 mei 2021 om 09:29 door Mario De Wilde

Kwalitatief speelgoed ontlenen, mensen ontmoeten en even op adem komen met het gezin: daar zorgt de Speel-o-Bus sinds deze lente voor in Brugge. Het initiatief gaat uit van Huis van het Kind Brugge en houdt wekelijks halt in de wijken Sint-Jozef en Sint-Pieters. Kinderen tussen 0 en 12 jaar kunnen er speelgoed ontlenen, ouders krijgen de ruimte om een babbel te doen met medewerkers en vrijwilligers.

Het is een voormalige brandweerbus die sinds maart van dit jaar twee keer ‘uitrukt’ in Brugge. Spreekwoordelijk dan toch, want echte brandjes hoeft de Speel-o-Bus niet te blussen. In Sint-Pieters en Sint-Jozef reiken ze jonge gezinnen op een laagdrempelige manier de hand. Lieselot Goethals (Huis van het Kind Brugge): “Onze Speel-o-bus met kwalitatief speelgoed voor kinderen van 0 tot 12 jaar gaat tweewekelijks de baan op. We houden één keer per maand halt in het buurtcentrum van Sint-Jozef en één keer in buurtcentrum De Dijk in Sint-Pieters. Zo krijgen ouders met jonge kinderen er op woensdagmiddag van 14u tot 16u de kans om speelgoed te ontlenen en even bij te praten. Die ontmoetingen worden erg gewaardeerd, omdat we gemoedelijk te werk gaan. Kinderen kunnen in de bus verpozen in de blokkenhoek, onze medewerkers staan voor de ouders klaar met een luisterend oor. Zo houden we in coronatijden de vinger aan de pols bij jonge gezinnen en kunnen we waar nodig advies of ondersteuning geven.”

De Speel-o-Bus is een realisatie van verschillende partners en vrijwilligers. Het project kreeg onder andere de steun van de Gezinsbond, buurtwerk Sint-Jozef & Sint-Pieters en het netwerk Sint-Pieters Deelt. Lieselot Goethals: “Je mag dit gerust een logistiek en pedagogisch totaalproject op lokaal niveau noemen. De Gezinsbond voorziet tijdens de openingsuren van de Speel-o-Bus leuke en coronaproof activiteiten voor kinderen en ouders onder de noemer ‘Babybabbels’. Dit zorgt voor een levendige sfeer en dynamiek bij elke ontmoeting. In Sint-Jozef kunnen we een beroep doen op de doorgeefhoek ‘Kompas’ voor spullen, in Sint-Pieters springt het buurtwerk bij in de breedste zin van het woord. Vrijwilligers Dorine, Lieve en Abraham verdienen in deze context een pluim: ze waren meer dan een jaar in de weer met de voorbereidingen van de Speel-o-Bus.”

Het resultaat springt alvast in het oog. De knalrode Speel-o-Bus is een herkenningspunt en weet jonge gezinnen in Sint-Pieters en Sint-Jozef te bekoren. Er is grondig over het concept nagedacht, beaamt schepen Pablo Annys: “We hebben bij de uitwerking van de Speel-o-Bus niets aan het toeval overgelaten. We wilden jonge gezinnen op een laagdrempelige manier bereiken. Daarom kregen de vrijwilligers en projectmedewerkers ondersteuning van studenten maatschappelijk werk van Hogent. Zij ontwikkelden een roadmap, enkele podcasts en een gezelschapsspel op maat van de bus. Zo wil Huis van het kind Brugge de vrijwilligers coachen om de gezinnen nog beter te ondersteunen. Als kers op de taart decoreerde cartoonist Fien Cools de bus op een speelse manier en schonk serviceclub Soroptimist Brugge 1000 € voor de aankoop van nieuw materiaal. Met zo’n breed engagement wordt opnieuw duidelijk dat Brugge al haar inwoners een warm hart toedraagt.”

Huis van het kind Brugge biedt naast de Speel-o-Bus brede ondersteuning en advies bij opvoedingsvragen. Van16 tot 23 mei is het Week van de Groeilamp, met een bijbehorende doe-en sneukeltocht. Deelname aan de activiteit is gratis na inschrijving. Check de Facebookpagina van de Speel-o-Bus en www.huisvanhetkindbrugge.be

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.