Home > Opnieuw drie arrestaties van vermoedelijke mensensmokkelaars aan onze Westkust

Opnieuw drie arrestaties van vermoedelijke mensensmokkelaars aan onze Westkust

Geschreven op 10 november 2022 om 16:38 door Mario De Wilde

Gisteren werden opnieuw drie personen gearresteerd in een internationaal onderzoek inzake mensensmokkel. In 2021 werden in West-Vlaanderen een aantal intercepties verricht die linken vertoonden met een mensensmokkelorganisatie die transmigranten naar het Verenigd Koninkrijk smokkelde door middel van ‘small boats’. De organisatie bleek actief te zijn in Frankrijk, waar migranten in bootjes op de Noordzee werden geduwd, en andere leden opereerden vanuit het Verenigd Koninkrijk. Het team mensensmokkel van de Federale Gerechtelijke Politie van West-Vlaanderen startte hierop een onderzoek en vanuit politie en justitie werden op niveau van Europol en Eurojust de nodige contacten gelegd met de partners in Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk.

Ingevolge internationaal onderzoek en de vlotte uitwisseling van informatie werden meerdere verdachten geïdentificeerd. In Frankrijk kon deze identificatie plaatsvinden dankzij de zeer goede samenwerking met het parket
van Duinkerke en de politiediensten van OCRIEST, met wie de contacten al geruime tijd zeer vlot verlopen. Voor het Verenigd Koninkrijk werden diverse overlegmomenten georganiseerd met de Home Office Immigration Enforcement officers, die onmiddellijk bereid waren om samen met de Belgische onderzoekers de organisatie in kaart te brengen.

In opdracht van de onderzoeksrechter te Brugge werden op 9 november 2022 arrestaties verricht, meer bepaald 1 arrestatie in samenwerking met OCRIEST (Frankrijk), en 2 arrestaties in samenwerking met de Home Office Immigration Enforcement en de Metropolitan Police (VK). De bedoeling is dat de gearresteerde verdachten naar België worden uitgeleverd, met het oog op vervolging voor de correctionele rechtbank te Brugge. Dit dossier maakt eens te meer duidelijk dat de strijd tegen de mensensmokkel enkel kan gevoerd worden indien verscheidene landen rond de Noordzee aan hetzelfde zeel trekken en informatie uitwisselen.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.