Home > Opnieuw blauwalgen in Damse Vaart, dus recreatieverbod in zwemzone

Opnieuw blauwalgen in Damse Vaart, dus recreatieverbod in zwemzone

Geschreven op 28 juli 2023 om 13:46 door Mario De Wilde

De Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) stelde een drijflaag van blauwalgen vast in de zwemzone in de Damse Vaart. Bij besluit van de burgemeester geldt sinds eergisteren 26 juli een tijdelijk recreatieverbod in deze zwemzone. Waarnemend burgemeester Minou Esquenet: “De door de VMM vastgestelde bloei van cyanobacteriën kan als je ermee in contact komt ernstige gezondheidsklachten met zich meebrengen. Ook het inslikken van water met toxines, die vrijkomen bij het afsterven van de cyanobacteriën, is ongezond. Om de gezondheid van zwemmers of andere recreanten op het water niet in het gedrang te brengen, moeten we dan ook een algemeen zwemverbod uitroepen. Via controles door de VMM zullen we de situatie nauwgezet opvolgen. We doen er alles aan om zo vlug mogelijk dit verbod terug te kunnen opheffen zodat er door de zwemclubs opnieuw gezwommen kan worden in de Damse Vaart.”

Schepen van Leefmilieu Franky Demon: “De leden van de Brugse Ijsberen, De Langereizwemmers en Thriatlon Brugge kunnen door de drijflaag van blauwalgen even niet in open water zwemmen. We zijn in Brugge pionier wat zwemmen in open water betreft maar hebben de natuur helaas niet altijd in de hand. Ons stadslabo volgt dit goed op en er worden op regelmatige basis stalen genomen van het water door de VMM. We hopen dat er snel terug gezwommen kan worden in de zwemzone. De aankomende zwemwedstrijd Damme-Brugge in het weekend van 19 augustus komt alvast niet in het gedrang door deze bacterie.”

Het is tijdelijk verboden om het water in de zwemzone van de Damse Vaart te betreden. De aanwezigheid van de blauwalgen houdt risico’s in voor mens en dier.

Het is belangrijk om volgende voorzorgsmaatregelen te treffen:

Contact met water en huid vermijden.
Bij contact met het water mag dit nooit worden ingeslikt.
De zone waar zich een drijflaag met blauwwieren bevindt, dient absoluut te worden vermeden.
Na contact met water moet grondig worden gedoucht.
Indien binnen de 24 uur na contact met het water gezondheidsklachten optreden, wordt de huisarts best geraadpleegd. Volgende klachten kunnen optreden: geïrriteerde rode huid, jeuk, hoofdpijn, maagkrampen, misselijkheid, diarree, koorts, pijnlijke keel, oorpijn, oogirritaties, loopneus of gezwollen lippen.
Deze klachten beginnen binnen de 12 uur na contact met besmet water en houden ongeveer vijf dagen aan. Nadien verdwijnen ze meestal vanzelf.
Indien er dode vissen en/of watervogels worden aangetroffen, moet het stadsbestuur van Brugge worden verwittigd.
Huisdieren mogen het water niet in.

Het verbod blijft van kracht tot de drijflaag van blauwalgen is verdwenen uit de volledige zone en de concentratie aan gifstoffen voldoende laag is. Het verbod kan enkel worden opgeheven met een nieuw besluit van de burgemeester.

De VMM voert eind deze week of begin volgende week nieuwe controles uit. Bij goede resultaten kan de zwemzone ten vroegste volgende week opnieuw worden vrijgegeven.

 

 

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.