Home > Opmerkelijke historische archiefstukken boven water gekomen in Izegem

Opmerkelijke historische archiefstukken boven water gekomen in Izegem

Geschreven op 4 juni 2020 om 09:35 door Mario De Wilde

Het Izegemse stadsarchief is in één klap een hele reeks documenten rijker. “Door de aankoop van een nieuwe kopiemachine moesten een aantal kasten uit het oude gedeelte van het Izegemse stadhuis verhuizen. Daardoor zijn een reeks opmerkelijke historische archiefstukken boven water gekomen”, zegt schepen van Archief Kurt Himpe. “Toen de kasten leeggemaakt werden, bleek al snel dat de documenten van een bijzondere waarde zijn. Het gaat onder andere over een reeks disrekeningen of jaarlijkse financiële balansen uit de zestiende eeuw en ook een zeventiende-eeuwse akte op perkament met restanten van een zegel”, verduidelijkt schepen Himpe. “Documenten die honderden jaren oud zijn en opnieuw een inzicht geven over de geschiedenis van de stad.”

“Er blijken ook een reeks jaarrekeningen van het Izegemse armbestuur uit de periode 1891 tot 1910 boven water te zijn gekomen en een drietal negentiende-eeuwse affiches over de markt in Izegem”, vult archivaris Leen Breyne van het Intergemeentelijk Archiefteam Midwest aan. “We vonden ook documenten over de tarieven, de standgelden, de tol- en weegrechten van de Izegemse markt uit de eerste helft van de negentiende eeuw. Echt wel documenten die zeer belangrijk zijn voor onderzoekers en geschiedkundigen en een meerwaarde zijn in de rijke verzameling van het stadsarchief.”

“Ook uit het Emelgemse archief zijn er documenten gevonden, zoals een financieel grootboek van de periode 1900-1907. Deze keer geen schatten op zolder, maar wel in de kelder”, zegt een tevreden archiefschepen Himpe. “Het gebeurt niet elke dag dat we zulke schatten opdiepen, maar het toont wel aan dat er vroeger zeer weinig aandacht ging naar het stadsarchief en dergelijke documenten niet met de nodige zorg behandeld werden. Door de samenwerking met het Intergemeentelijk Archiefteam Midwest en de heemkundige kring Ten Mandere, waar wijlen Bertrand Nolf pleitte om echt werk te maken van de uitbouw van een stadsarchief en de nodige aandacht ervoor, is de situatie nu gelukkig anders.”

Raadplegingen stadsarchief vanaf 1 juli

Ook het stadsarchief start binnenkort opnieuw de werking op. “Vanaf 1 juli wordt de externe dienstverlening opnieuw opgestart, waardoor onderzoekers opnieuw ter plaatse archiefstukken zullen kunnen inkijken”, zegt archivaris Leen Breyne. “Dit kan echter alleen op afspraak en er kan telkens maar één persoon aanwezig zijn. Indien mogelijk en haalbaar, worden bij aanvragen de documenten gescand voor de betrokkenen.”

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.