Home > Opening van nieuw OverKop-huis in Zeebrugge. Ook Waregem en Roeselare krijgen er een

Opening van nieuw OverKop-huis in Zeebrugge. Ook Waregem en Roeselare krijgen er een

Geschreven op 14 oktober 2023 om 07:24 door Mario De Wilde

Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits heeft gisteren het nieuwe OverKop-huis in Zeebrugge officieel geopend. Jongeren kunnen er spontaan terecht voor een fijne activiteit, maar vinden er ook een luisterend oor wanneer ze zich minder goed in hun vel voelen. De minister maakte er ook de uitbreiding bekend van de OverKop-huizen naar elke eerstelijnszone in Vlaanderen. Er zijn middelen om in 2024 al in 18 eerstelijnszones waar nu nog geen OverKophuis is een werking op te starten. Zo wil minister Crevits komend jaar al de kaap van 50 OverKop-huizen bereiken.

“De OverKop-huizen bereiken jaarlijks duizenden jongeren. Enkele jaren geleden waren er 5 huizen in Vlaanderen, vandaag al meer dan 30 en we hebben de ambitie om in elk van de 60 eerstelijnszones in Vlaanderen een OverKop-huis op te starten. In 18 eerstelijnszones waar er vandaag nog geen OverKop-huis is, willen we het komend jaar al een werking op starten. In totaal zal Vlaanderen zo meer dan 50 OverKop-huizen tellen. Op die manier willen we ervoor zorgen dat jongeren dicht bij huis met hun zorgen terecht kunnen en een plek hebben waar ze terecht kunnen wanneer ze daar behoefte aan hebben.” – Vlaams minister van Welzijn en Gezin Hilde Crevits

“Wanneer we over OverKop-huizen spreken zijn we in de eerste plaats geneigd om te denken aan fysieke huizen waar jongeren terecht kunnen. Dit is slechts één onderdeel van het verhaal. Samen met het oprichten van een OverKop-Huis wordt er ook een Overkop Werking opgestart, een netwerk van diverse partners uit hulpverlening en gezondheidszorg die de handen in elkaar slaan om op maat van elke jongere een gepast aanbod te realiseren. Dankzij het verder uitrollen van de OverKop-Huizen, creëren we over gans Vlaanderen sterke netwerken van professionals, die lokaal en buurtgericht met onze jongeren aan de slag kunnen” – Bart Pauwels Algemeen Directeur CAW Noord-West-Vlaanderen

Een OverKop-huis is een ontmoetingsplek waar jongeren tot 25 jaar gewoon binnen en buiten kunnen lopen en allerlei leuke activiteiten doen wanneer ze daar nood aan hebben, zich even wat minder voelen of op zoek zijn naar een luisterend oor. De eerste vijf OverKop-huizen werden opgericht naar aanleiding van de Rode Neuzen Dag-actie in 2016 die meer aandacht vroeg voor jongeren met psychische problemen. De Vlaamse Regering heeft daarna beslist om in het kader van de Vlaamse Veerkracht de OverKop-huizen verder te ondersteunen en uit te breiden.

OverKophuis in elke eerstelijnszone in Vlaanderen

Vandaag zijn er OverKop-huizen in Aalst, Ronse, Tienen, Kortrijk, Menen, Gent, Wetteren, Genk, Bree, Hasselt, Sint-Truiden, Sint-Niklaas, Molenbeek, Schaarbeek, Mechelen, Lier, Mortsel, Willebroek, Peer, Pelt, Beringen, Lommel, Halle, Vilvoorde, Sint-Pieters-Leeuw, Ieper, Poperinge, Herentals, Zandhoven, Kalmthout, Oostende en Antwerpen. Met het nieuwe OverKophuis in Zeebrugge staat de teller op 34 OverKop-huizen in Vlaanderen en Brussel samen.

Minister Crevits wil dat aantal fors optrekken. De ambitie is om in elke eerstelijnszone in Vlaanderen, dat zijn er in totaal 60, minstens één OverKop-huis te hebben. Op die manier hebben jongeren altijd dichtbij huis een plek waar ze terecht kunnen wanneer het even niet goed gaat en kunnen diverse welzijns- en zorgpartners binnen een eerstelijnszone de handen in elkaar slaan om op maat van elke jongere een gepast aanbod te realiseren.

Vandaag hebben al 26 eerstelijnszones 1 of meerdere OverKop-huizen. Minister Crevits zal in een eerste fase een oproep lanceren naar de bestaande OverKopwerkingen om het komende jaar al in 18 eerstelijnszones een OverKopwerking op te starten. Het gaat over eerstelijnszones waar vandaag nog geen OverKop-huis is. Zo zijn er bijvoorbeeld nog mogelijkheden in Waregem, Roeselare, Leuven, Geraardsbergen, Diest, Maaseik en Turnhout. De bedoeling is om komend jaar al de kaap van 50 OverKop-huizen te bereiken.

De uitbreiding past in het crisis- en investeringsplan voor de jeugdhulp van minister Crevits dat, naast maatregelen in de crisis- en gespecialiseerde jeugdhulp ook sterk inzet op preventie.

Nieuw is ook dat OverKop-huizen in aanmerking zullen komen voor infrastructuursubsidies (VIPA) van de Vlaamse overheid, dat heeft de Vlaamse regering gisteren definitief beslist.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.