Home > Opening CNC-opleidingscentrum VTI Ieper zet samenwerking met metaalverwerkende bedrijven in de verf

Opening CNC-opleidingscentrum VTI Ieper zet samenwerking met metaalverwerkende bedrijven in de verf

Geschreven op 7 juni 2022 om 15:44 door Mario De Wilde

Deze middag was er de opening van het CNC-opleidingscentrum VTI Ieper. Die realisatie zet de samenwerking met metaalverwerkende bedrijven nadrukkelijk in de verf. Verspanende bedrijven in de regio hebben een hoge nood aan gespecialiseerde werkkrachten. De samenwerking tussen het VTI Ieper en de bedrijven is absoluut aangewezen zodat beiden er beter van worden. Om dit centrum te realiseren zocht de school (SMSI VTI Ieper – opleiding mechanische vormgevingstechnieken) partners/bedrijven uit de verspaningssector. De technische school werkt samen met vijf metaalverwerkende bedrijven uit de regio en de leverancier van de machines. De bedrijven die meestappen in dit uniek Iepers verhaal en die we heel dankbaar zijn: Westlandia, Ropa NV, Platteau NV, Picanol Group, IntOCon nv en de leverancier van de machines Germond.
Er werden twee CNC-machines, toebehoren (gereedschappen) en meubilair aangekocht ter waarde van 170.000€. Dit werd gefinancierd door de school en de deelnemende partners. De type machines zijn: DOOSAN Horizontale draaibank Lynx 2100LMB, DOOSAN Verticaal machinecenter Type DNM4000. Om de opleiding aantrekkelijk te maken voor potentiële leerlingen is investeren in degelijke infrastructuur, een modern machinepark en een verzorgde leeromgeving echt noodzakelijk. Een reorganisatie van de werkplaats drong zich op. Oude conventionele machines, draaibanken en freesmachines, maken plaats voor computergestuurde CNC-machines. Hier zie je het resultaat.
De leerkrachten – Geert Anseeuw en Reinout Deryckere – volgden een CNC-opleiding en kunnen nu veel studenten warm maken voor de opleiding mechanische vormgevingstechnieken. De sector heeft nood aan meer en goed opgeleide personeel die in staat zijn om met een CNC-machine te werken.

DOEL VAN DE SAMENWERKING bedrijven/onderwijs
• Meer technisch geschoolde leerlingen mechanische vormgeving afleveren voor de arbeidsmarkt in de regio.
• De leerlingen tijdens de opleiding gericht koppelen met de deelnemende bedrijven.
• Pedagogische leerplandoelstellingen kunnen aanbieden , onder andere: 3D-leeromgevingen, productontwikkeling, mechanische constructies, montage en demontage, meettechnieken, onderhoudstechnieken en veiligheid, …
• De school en bedrijven in de metaalverwerkende sector nauwer laten samenwerken.

WAT KAN DE SCHOOL DOEN VOOR HET BEDRIJF?
• Leerlingen een degelijke basisopleiding geven in overleg met de partners.
• Meer leerlingen aantrekken met een aantrekkelijk opleidingscentrum.
• Nauwe samenwerking school/bedrijf omtrent stages in het 5de en 6de jaar.
• Samenwerken met bedrijven voor werkplekleren.
• Leerlingen stimuleren voor vacatures en vakantiejobs bij de deelnemende bedrijven.
• Reclamebanner firma’s presenteren in het opleidingscentrum – naambekendheid.
• Geïntegreerde Proeven van de leerlingen in het 6de jaar realiseren in samenwerking met bedrijven.

Op de foto herkennen we de sponsors Carl Commeene en Dhr Dries Van Poucke – IntoCom, Els Thieren – Picanol Group, en haar collega’s, Pieter Cappoen – Platteau NV, Dhont Hans en Bart Willem -Germond, Ignace De Ro en Dhr Xavier Sohier – Westlandia en Manuel Josson – Ropa plus directieleden Pieter Roets – Directeur VTI, Danny Hondeghem – – directie VTI, Claude Provoost – Coörd M VTI, Geert Anseeuw -VTI Leraar, Reinout Deryckere – VTI Leraar, An Houvenaghel – AD VTI, Jan Wittouck – directie VTI en Peter Vantomme – TA VTI en de leerlingen klas 6 mechanische vormgeving Baert Juul, Dhaenens Nick, Ficsor Szilard, Gadeyne Falco, George Niels, Heens Jasper, Neuckens Rune, Pyck Fleur en Verschaeve Bram

 

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.