Home > Opbrengst van Brugse boekenmarkten (€ 2000) gaat naar Basisschool Manitoba en De Varens

Opbrengst van Brugse boekenmarkten (€ 2000) gaat naar Basisschool Manitoba en De Varens

Geschreven op 2 september 2023 om 20:36 door Mario De Wilde

Sinds enkele jaren organiseert het Koninklijk Comité voor Initiatief Brugge tijdens elk eerste weekend van de maanden juni, juli, augustus en september boekenmarkten langs het romantische water aan de Steenhouwersdijk en de Groenerei in hartje Brugge. Een beetje de sfeer van de boekenstalletjes aan de Seine die aan Parijs doet denken. De particuliere boekenverkopers uit de ruime regio zorgen voor een gevarieerd aanbod met duizenden boeken in verschillende genres. Ook voor de editie 2023 mogen de organisatoren spreken van een succesverhaal. Deze boekenmarkten trekken zowel bewoners alsook toeristen aan en door de aansluiting met de kraampjes op de Vismarkt en die van de antiekmarkt op de Dijver ontstaat er zo een langgerekt snuisterparcours in het hart van Brugge.

Het Comité blijft doorheen het jaar actief haar sociale rol op zich nemen en kiest ook bij deze boekenmarkten elk jaar een Brugs goed doel met een link naar de jeugd. Dit ‘goed doel’ krijgt dit jaar niet alleen de opbrengst van de standgelden van deze boekenmarkten doch ook nog een extra bijdrage van de Bavik Super Dagen. Heel wat bezoekers aan die Bavik Super Dagen kozen ervoor om geen geld terug te vragen voor hun herbruikbare beker en doneerden voor het Goede Doel.

Dit jaar koos het Comité voor twee Brugse scholen die een actie opzetten rond de ‘Lege Brooddozen’ namelijk
– de school voor buitengewoon secundair onderwijs ‘De Varens’ en
– de basisschool Manitoba.

Deze twee Brugse scholen zien hun rol veel breder dan het louter lesgeven en ze proberen hun kinderen op allerlei manieren te ondersteunen, ook in het domein ‘gezonde voeding’. Een gezonde maaltijd is cruciaal om je dag door te komen. Dat is voor iedereen zo en zeker voor jongeren, je concentreren op de les of sporten lukt immers moeizaam met een lege maag. Beide scholen zetten zich elk op hun manier in om ook hier op maat steun te bieden. Daarnaast willen ze ook hun leerlingen sensibiliseren binnen het thema van armoede en gelijke kansen: hoe ze anderen kunnen helpen zonder hen te veroordelen of in een vakje te stoppen. Ook bij kinderen is schaamte over armoede immers hardnekkiger dan honger. De mooie financiële steun van het Comité zorg ervoor dat deze lege brooddozen de komende tijd weer een beetje gevuld worden.
De burgemeester van Brugge, en tevens eerste voorzitter van het Comité, sprak zijn waardering uit voor de aanpak van deze twee scholen en bedankte de vrijwilligers van het Comité die hun tijd en energie hebben gegeven om deze evenementen mogelijk te maken en een mooi bedrag te verzamelen.

Burgemeester Dirk De fauw overhandigde, in het bijzijn van de schepenen Nico Blontrock, Pieter Marechal, Franky Demon, Jasper Pillen en Mercedes Van Volcem, gemeenteraadslid Pascal Ennaert samen met de voorzitter van het Comité, Filip De Craemer, de cheques aan de directie van De Varens en van de Basisschool Manitoba. Ook Kris Baert deed, namens de ‘Vrienden van de Secret Garden’, een extra duit in het zakje. De Basisschool Manitoba krijgt 500 euro, de school De Varens krijgt 1500 euro. Dankzij de sponsor Vondelmolen, de grootste peperkoekbakker van België, krijgen beide scholen daarbij ook nog een mooie portie peperkoeken om de brooddozen de komende maanden te vullen.

 

1 reactie

Veerle Moortgat
Geschreven op 2023-09-02 21:15:45
Bijzonder mooi initiatief en meer dan nodig! Broodnodig!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.