Home > Op zoek met Gilbert: familiespeurtocht op de fiets door Voormezele en Dikkebus

Op zoek met Gilbert: familiespeurtocht op de fiets door Voormezele en Dikkebus

Geschreven op 14 juli 2021 om 10:49 door Mario De Wilde

Ruim twintig jaar geleden kreeg het Ieperse Stadsarchief de kans om het enorme fotoarchief van Gilbert Bossaert te verwerven. Gilbert Bossaert was vanaf de jaren vijftig tot de eeuwwisseling de bekendste persfotograaf in groot-Ieper. Hij fotografeerde vooral voor het Wekelijks Nieuws en het Volk en was aanwezig op talrijke recepties, sportwedstrijden, evenementen, jubilea, kermissen en stoeten. Met zijn analoge camera bracht hij decennia lang zo goed als het volledige Ieperse verenigingsleven in beeld. In 2012 overleed Gilbert Bossaert op 90-jarige leeftijd.

Persfotograaf Gilbert Bossaert

Zijn levenswerk is goed voor een collectie van ongeveer 200.000 negatieven en meer dan 46.000 krantenartikels. De inventarisatie van deze collectie is een huzarenstuk. Gelukkig krijgt het archiefteam hulp van vrijwilligers bij het beschrijven van de negatieven. Intussen investeert de stad ook in het digitaliseren van de collectie. Zo zijn intussen al ruim 130.000 foto’s gedigitaliseerd. De bedoeling is om op termijn dit waardevolle fotoarchief voor iedereen te ontsluiten.

De collectie van Gilbert Bossaert is te omvangrijk om in één keer mee uit te pakken. Het Stadsarchief wil deze zomer al een deel van het archief in de kijker zetten met een fietszoektocht. Aan de hand van een uitgestippelde fietsroute en zoekopdrachten gebaseerd op de foto’s van Gilbert Bossaert ontdek je hoe het dorpsleven er in Voormezele en Dikkebus vroeger uitzag. Ongetwijfeld herkenbaar voor veel dorpelingen.

In de fietsroute zitten ook een reeks historische weetjes verwerkt waardoor je als fietser kennismaakt met de geschiedenis van deze twee bloeiende Ieperse deelgemeenten. Bij het fietsen van het ene naar het andere dorp neemt de tocht je mee door het glooiende landschap. Fietsers worden daarbij op enkele opvallende landschapskenmerken attent gemaakt.

Praktisch

De fietszoektocht ‘Op zoek met Gilbert’ is 14 kilometer lang en leidt je door het fraaie landschap van Voormezele naar Dikkebus. Vertrek je vanuit Ieper? Knooppunten brengen je via een mooie route naar de startplaats in Voormezele en vanaf het eindpunt terug naar Ieper.De brochure met de vragenlijst en het parcours kan je gratis ophalen bij het Stadsarchief, de Bibliotheek, de dienst Toerisme, AC Auris en enkele lokale handelaars in Dikkebus en Voormezele. Meer info vind je op archief.ieper.be/opzoekmetgilbert.Deelnemen aan de zoektocht kan van 13 juli tot en met 30 september 2021. Deelnemers maken kans op een reeks unieke wenskaarten met beelden uit de fotocollectie van Gilbert Bossaert.Fiets je met kinderen? Download thuis de gratis ErfgoedApp en ga in de app op zoek naar de fietstocht ‘Op zoek met Gilbert’. Via leuke spelletjes op de smartphone leren kinderen spelenderwijs bij over het dagelijkse leven in Dikkebus en Voormezele in de vorige eeuw. Goeie speurders worden op het einde van de tocht beloond met een leuke verrassing.

 Op deze foto zijn te zien: Valentijn Despeghel (schepen van Archief), Alexander Declercq (directeur Bibliotheek en Archief), Eva Naessens en Yaicke Maselis (stagiaires Archief), Goedele Wittouck (medewerker Archief), Johan Beun, Wilfried Parmentier, Sofie Sanders en Guido Sedeyn (leden van de Archiefcommissie), Hans Vermeersch (dienst Landschap), Hilde Bossaert en Els Bossaert (dochters van Gilbert Bossaert) en zijn schoonzoon en achterkleinkinderen, Paul Breyne (voorzitter van de Heilige Bloedprocessie), Veroniek Leeuwerck en Ludo Leeuwerck (Koninklijke Harmonie Vijverzonen), Marc Rens (buurtbewoner) en de uitbaatster van de Sint-Elooishoeve.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.