Home > Op verzoek: de meest originele smoezen die de politie ontving

Op verzoek: de meest originele smoezen die de politie ontving

Geschreven op 1 april 2020 om 16:05 door Mario De Wilde

Smoezen? Het regende afgelopen dagen uitvluchten bij onze politiediensten in onze provincie. Wie de aflevering van vorige week mocht gemist hebben, hier een bisnummer. En ja, het moet gezegd worden: Vlamingen zijn nog altijd heel inventief wanneer er uitvluchten moeten verzonnen worden. Schuldbewust? Oh, nee. De oorzaken waarom zoveel mensen plots naar onze kust kwamen, zijn vaak hilarisch te noemen. Dankzij ‘een goede wind’ en met dank aan enkele politieagenten, willen we jullie deze Corona-smoezen alvast niet onthouden.
-Middelkerke (vrouw met nog vier mensen in auto): “Mijn hondje is gewoon van op het strand te lopen, ik kan die dat toch niet ontzeggen…”
-Knokke (gezin van vier met auto vol inkopen): “We gaan ons appartement op de Zeedijk leegmaken want er liggen nog producten die verderfelijk zijn.”
-Zeebrugge (koppel uit Hamme): “Ik kom de bloemen in mijn caravan ophalen. Ze staan er al van vorige week.”
-De Haan: ““Mijn vrouw heeft zich deze ochtend bij het ontbijt verwond en de verbanddoos staat nog in onze bungalow in De Haan.”
-Blankenberge (hier zaten ze met drie in de auto): “Mijn oma had de krultang in ons appartement laten liggen en haar kapper is gesloten.”
-De Panne: “Even voorbij Waregem was er een omleiding voor wegenwerken en ik wist niet dat ik aan de zee aanbeland was.”
-De Panne: “Om eerlijk te zijn, we zijn net terug van Spanje en ik had wel iets gelezen over het Corona-virus in België maar ik wist niet dat er maatregelen genomen werden.”
-Onze TV-gids lag nog in ons appartement.
-Zeebrugge (deze krijgt met voorrang de award van onze redactie): Ik had per ongeluk ‘Brugsestraat in Zeebrugge ingevoerd en het moest Brugsesteenweg in Brugge zijn”.
-Middelkerke (koppel met boeket bloemen in de auto): “Onze buren op de camping belden ons dat onze buitenkraan lekte. We dachten om maar zo snel mogelijk te gaan kijken, hé…”

Door het voorspelde mooie weer voor dit weekend vreest West-Vlaams gouverneur Carl Decaluwé dat de mensen het devies om niet naar de kust te komen in de wind zullen slaan. Het kan je 250 euro boete kosten…

Zelf ook smoezen gehoord? Bezorg ze ons (info@hetnieuwsvanwestvlaanderen.be of reageer onderaan dit artikel) want terwijl we deze regels schrijven, komt er alweer een nieuwe vracht toe.

5 reacties

O. Deschilder, Veurne
Geschreven op 2020-04-07 12:01:33
Een lezer houdt een pleidooi voor de tweede­verblijvers die niet naar de kust mogen komen hoewel ze belastingen betalen en de lokale economie steunen. Denken ze nu echt dat ze de enigen zijn die beperkingen zijn opgelegd? Veel harder getroffen is de horeca, of de zelfstandigen die een winkel uitbaten, de bedrijven, de werknemers die moeten rondkomen met een werkloosheidsvergoeding. Laten we nu allemaal eens dat ‘ik wil’-gevoel een halt toeroepen en stoppen met klagen. We mogen blij zijn dat we geen lockdown opgelegd kregen zoals in andere Europese landen. We moeten ons aanpassen, zodat alle maatregelen binnen ­afzienbare tijd kunnen verdwijnen. Laten we dan ook samenwerken om stap voor stap ons leven en het land weer op de rails te krijgen. O. Deschilder, Veurne
M. Dejonckheere
Geschreven op 2020-04-07 12:00:09
Welk gevaar voor de maatschappij betekent iemand die 20 km van huis alleen in de buitenlucht ­gecontroleerd wordt en 250 euro boete krijgt? Als ik ga winkelen, in een gesloten omgeving dus, moet ik voortdurend op mijn hoede zijn of mensen lopen tegen me. En dat allemaal zonder controle, zonder reprimande. Zoek de logica. M. Dejonckheere
Martin Boudry
Geschreven op 2020-04-06 14:50:30
Vlaams minister van Toerisme Zuhal Demir steunt de rijken: ze wil aan ­tweedeverblijvers een waardebon geven om de lokale economie te steunen. Maar tweedeverblijvers hebben het meestal wel ­gemaakt in het leven en zijn dus finan­cieel niet echt ­afhankelijk van anderen. Wie zal die premie uiteindelijk betalen? Gemeente­besturen die nu al door federale en regionale regeringen in een ­financiële wurggreep worden ­gehouden? We zijn nu ongeveer drie weken in lockdown en je ziet de verschuiving duidelijk komen: het economische belang tegenover de gezondheid van het ­individu. Voor de zorgverstrekkers en de gewone man telt de gezondheid, voor ­bepaalde politici die het neo­liberale systeem genegen zijn, telt de economie. Ik hoor ook ­minister-president Jan Jambon weinig over gezondheid praten, maar des te meer over economie en geld. Tweedeverblijvers hebben een luxeprobleem, gezondheid is voor iedereen een reëel probleem. Martin Boudry,Oostnieuwkerke
Freddy Seré, Bellem
Geschreven op 2020-04-03 17:25:53
Ik heb begrip dat de regering overheidssteun en tegemoetkomingen in het leven roept voor een groot aantal sectoren, maar het zou dan toch ook billijk zijn om de mensen die niet naar hun tweede verblijf kunnen ook een tegemoetkoming te geven in de torenhoge belastingen die voor deze verblijven betaald dienen te worden? Freddy Seré, Bellem
Carol Claeys
Geschreven op 2020-04-03 17:21:16
Niet welkom aan kust Dat tweedeverblijvers in deze coronatijd niet ­welkom zijn aan zee, vind ik bijzonder vreemd. ­Velen van hen komen uit de grote steden en vinden het, ook in de niet-coronatijden, een verademing om de drukke stad te ­ontvluchten. Ze betalen hun gemeentebelastingen en doen de lokale economie draaien. Jaar in, jaar uit. Als ze in de huidige ­situatie eenmalig naar hun verblijf aan zee ­rijden en zich daar ­helemaal aan de opgelegde regels houden gedurende een lange periode, dan vormen ze toch helemaal geen gevaar voor de volksgezondheid? Bovendien verminderen ze het risico op besmetting in de dichtbevolkte steden. Ik kan er wel inkomen dat dagjesmensen niet welkom zijn: de kans op overrompeling op zonnige dagen is reëel. Social distancing wordt dan zo goed als onmogelijk. De politie roept nu op om tweedeverblijvers te ­verklikken. Asociaal, ­achterbaks, ziekelijk ­individualistisch. Zo’n oproep past niet in het DNA van ons land en ­ondermijnt de positieve verstandhouding tussen alle kustbewoners: de permanente en de occasionele. Door het verklikken kan de sfeer voorgoed verziekt worden. Ter info: ik heb géén tweede verblijf aan zee. Carol Claeys

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.