Home > Op Ter Groene Poorte in Brugge mag het een beetje minder zijn

Op Ter Groene Poorte in Brugge mag het een beetje minder zijn

Geschreven op 25 november 2020 om 14:15 door Mario De Wilde

Op Ter Groene Poorte in Brugge mag het een beetje minder zijn. Het beperkte bijna vijftig procent minder afval in drie jaar tijd. Black Friday staat traditioneel garant voor een grote afvalberg. Goederen worden verscheept in veel te grote dozen, opgeblazen plastic vult overbodige ruimtes en de afvalberg blijft gestaag groeien. Precies daarom lanceert MOS (Milieuzorg op School) komende vrijdag de aftrap van #MissieMinder.
Bij Ter Groene Poorte zit #MissieMinder echter al een paar jaar stevig in het DNA, maar ook in 2021 mag het opnieuw een beetje minder zijn.

“Samen wordt er hier bij ons stevig gewerkt om de afvalberg te verkleinen”, vertelt Iris Cornette, algemeen directeur Ter Groene Poorte. “We investeerden al in semi-ondergrondse containers en proberen waar mogelijk te letten op de verpakkingen van de producten die we aankopen voor de praktijklessen. De bedoeling van die containers is dat ze ook nog eens minder gevuld worden, vooral door goed te sorteren en bewust aan te kopen”, weet Cornette. “Plastic moet er zoveel mogelijk uit en recuperen waar mogelijk blijft de boodschap.”

Dit schooljaar was natuurlijk uitzonderlijk met de aangepaste COVID-maatregelen, maar toch daalt de afvalberg bij Ter Groene Poorte. “Een duidelijk signaal dat onze visie werkt”, aldus Cornette. “In het schooljaar 2017-2018 hadden we nog 121 ton afval. Het daaropvolgende schooljaar daalde dit naar 85 ton en momenteel zitten we op 68 ton. Als grote voedingsschool noteren we bijna vijftig procent minder afval in drie jaar tijd.” Volgens Cornette het resultaat van de gezamenlijke inspanningen. “We kopen bewust grotere hoeveelheden grondstoffen aan omdat ze dan minder verpakking vragen. In onze grootkeuken werken we met een ‘foodbib’, grote vriezers waarin we met
bepaalde technieken producten langer en beter kunnen bewaren, en we werken met een
sensibiliseringscampagne bij onze leerlingen. Nieuwe leerlingen verkrijgen hier telkens een Dopperfles die ze kunnen voltanken op diverse waterpunten.”

“Duurzaamheid en ecologisch verantwoord denken komt tot uiting in elke graad”, besluit Cornette. “Sinds een paar weken vindt hier nu iedere vrijdag ook de Lokaalmarkt plaats waar voedingsproducten uit de streek verhandeld worden. Dit kadert uiteraard ook perfect binnen die filosofie. We kunnen dan alleen maar hopen dat de leerlingen dit ook meenemen in het verdere verloop van hun carrière en in hun persoonlijke leven.”

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.