Home > Op een zondag in juni: het boek ‘Champagne & Kaas’ van Peter Doomen en Tom Ieven

Op een zondag in juni: het boek ‘Champagne & Kaas’ van Peter Doomen en Tom Ieven

Geschreven op 23 juni 2024 om 07:05 door Mario De Wilde

Zopas is ‘Champagne & Kaas’ van wijnmeester Peter Doomen en sommelier Tom Ieven uitgekomen en dat is voor de echte fijnproevers wel heel goed nieuws. Beiden beginnen hun reis bij de productie van champagne en kaas: twee verschillende producten, maar ze blijken heel wat gemeen te hebben. ‘Artisanaal’ zijn beide zeker, en afhankelijk van topingrediënten ook. Vakmanschap komt er eveneens aan te pas. Maar passen ze ook bij elkaar? Dat onderzoeken de auteurs aan de hand van verschillende thema’s.

Vier thema’s vormen de basis: fruitige champagnes, roséchampagnes, champagne met hogere dosage en champagnes van het type ‘blanc de blancs’ of ‘blanc de noirs’. Daarna graven Peter en Tom dieper met vier specifiekere stijlen champagne: champagnes met veel reservewijnen, vintage champagne (millésime), champagnes met houtrijping en luxecuvées.

Voor elk thema bespreken ze acht champagnes en acht kazen. Het expertenpanel proeft, slurpt en spuwt. Kritische commentaren volgen. Beide kenners beschrijven vervolgens de beste combinaties, maar ook de meest controversiële. De lezer kan zo zelf op ontdekkingsreis door de wondere wereld van champagne en kaas, en vooral: the match made in heaven.

192 blz, hardcover, € 29.99, Uitgeverij Borgerhoff & Lambergst 

 

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.