Home > Op de vooravond van Vlaanderens Mooiste: KOERS in Roeselare blaast 25 kaarsjes uit

Op de vooravond van Vlaanderens Mooiste: KOERS in Roeselare blaast 25 kaarsjes uit

Geschreven op 28 maart 2023 om 10:17 door Mario De Wilde

Aan de vooravond van Dwars door Vlaanderen mocht KOERS, het Museum van de Wielersport in Roeselare, op maandag 27 maart exact vijfentwintig kaarsjes uitblazen. Het moment, vonden ze bij KOERS, om enkele koptrekkers van het eerste uur in de bloemetjes te zetten én om enkele nieuwigheden aan te kondigen.

Ferdy, Fred en Freddy
Vrijdag 27 maart 1998. Op die dag werd het toenmalige Nationaal Wielermuseum officieel geopend door minister van cultuur Luc Martens en Roeselaars burgemeester Daniël Denys. Ook van de partij: allereerste conservator Ferdy Callewaert en Fred Vannieuwenhuyse, vrijwilliger van het eerste uur. Ter herinnering aan die koptrekkers werd nu in het onthaal van het museum een plaquette ingehuldigd die Ferdy en Fred blijvend bedankt. Ook tweevoudig wereldkampioen Freddy Maertens, gastheer in het museum van 2001 tot 2008, en Patrieck Geldhof, conservator van 2005 tot 2009, tekenden present.

Outdoor expo 25 jaar KOERS
Freddy en Patrieck zijn ook te zien in de gratis buitenexpo naar aanleiding van het zilveren jubileum. Daar wordt in tien panelen teruggeblikt op de jonge geschiedenis van het museum. Verschillende mijlpalen passeren de revue: van de passage van verschillende (wieler)grootheden, over markante activiteiten of expo’s, tot de vernieuwing in 2018 en projecten als KOERSbus.

Burgemeester Kris Declercq: “Als de expo één ding duidelijk maakt, dan wel dat het museum in die 25 jaar zonder meer een unieke positie heeft ingenomen. Met zijn rijke collectie, documentatiecentrum, activiteiten én educatieve werking. Zoals KOERS bestaan er geen twee, zelfs wereldwijd. Het museum bevindt zich ook met recht en rede in Roeselare: stad van koers en wereldkampioenen in het hart van West-Vlaanderen, de wielerprovincie bij uitstek. Als je de ziel, de ‘heritage’ van koersgek Vlaanderen wil ontdekken, dan moet je in het KOERSmuseum in Roeselare zijn.”

Op naar goud
“KOERS mag dan wel zijn zilveren jubileum vieren, van metaalmoeheid is geen sprake,” aldus schepen Debels met een kwinkslag. “We zien deze 25ste verjaardag ook als een startschot van een feestseizoen waarin enkele nieuwigheden en speciallekes worden gelanceerd.”

Enkele voorbeelden? Om te beginnen mogen, naast alle Roeselarenaars, ook alle 25-jarigen het museum gans het jaar gratis binnen. Na vijf jaar KOERSwieleroutfit vinden we het ook tijd voor een update. Die moet in de shop liggen van zodra het korte mouwen-weer wordt. Halfweg 2023 komt er dan weer een nieuwe street art op de museummuur. Dit keer wordt het een dubbelportret van twee wereldkampioenen!

De apotheose van dit jubileumjaar moet Open Monumentendag op zondag 10 september worden. Dan staat een gezamenlijke opendeurdag met de Brandweerpost van Roeselare op de agenda. Het museum KOERS huist immers in een voormalige brandweerkazerne die dit jaar 120 oud is! “Het mag duidelijk zijn. KOERS en zijn équipe zijn klaar voor de volgende vijfentwintig jaar. Op naar goud”.

Met dank aan Mandelnieuws/ Foto Charlotte Degezelle

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.