Home > Op 12 mei opnieuw Kattenstoet en The Last Post onder de Ieperse Menenpoort

Op 12 mei opnieuw Kattenstoet en The Last Post onder de Ieperse Menenpoort

Geschreven op 9 april 2024 om 07:06 door Mario De Wilde

Het eerste jaar van de werken aan het iconische monument de Ypres (Menin Gate) Memorial van de
Commonwealth War Graves Commission (CWGC) wordt succesvol afgerond met de voltooiing van de restauratie van de hoofdhal. Vanaf 8 april wordt gestart met het wegnemen van de stellingen onder de Menenpoort, op tijd voor de passage van Minneke Poes tijdens de traditionele Kattenstoet van Ieper. Nu de werken zich gaan focussen op de galerijen, de gevels en het dak, kan de Last Post plechtigheid vanaf 9 mei terug onder de Menenpoort doorgaan.
Wat voorafging
De Menenpoort werd op 24 juli 1927 ingehuldigd als ‘Memorial to the Missing’ – het monument waarop meer dan 54.000 vermiste strijdkrachten uit het Gemenebest (Commonwealth) bij naam worden herdacht. Opdat ook toekomstige generaties de Eerste Wereldoorlog zouden kunnen blijven herdenken, startte de Commonwealth War Graves Commission (CWGC), onder leiding van architectenbureau Bressers Architecten BV uit Gent dit belangrijke project met restauratiespecialist Group Monument uit Ingelmunster. Zes Commonwealth naties – het Verenigd Koninkrijk, Canada, Australië, Nieuw-Zeeland, Indië en Zuid-Afrika – financieren de werking van de CWGC in verhouding tot het respectievelijk aantal slachtoffers tijdens beide Wereldoorlogen. De kosten voor de restauratiewerken worden door de CWGC uit dit budget gedragen. Daarnaast mag de CWGC via een premie binnen de thematische oproep ‘Erfgoed en Toerisme’ rekenen op financiële steun van de Vlaamse overheid, en op een bijdrage van stad Ieper.
De stand van zaken na het eerste jaar restauratie
De restauratiewerken onder de hoofdhal van de Menenpoort zijn klaar. De natuurstenen naampanelen werden hersteld waar nodig. Slechts 2 van de 1 210 panelen dienden volledig te worden vervangen. Het gewelf en de plafonds zijn volledig gerestaureerd en opnieuw geschilderd. De bronzen oculi (ronde openingen in het gewelf) kregen een beschermende behandeling. Waar nodig werd steenherstel aan de details van de leeuw op het dak van het monument uitgevoerd. We vervingen de bekabeling voor verlichting en geluidsinstallatie. Ook de oude trappen van de trappentorens werden verwijderd, hersteld en teruggeplaatst. De werken aan de gevels van het monument gaan voort met het vervangen van slechte bakstenen en het volledig opnieuw voegen.

Nu de hoofdhal afgewerkt is, kunnen de stellingen worden weggenomen, wat zal gebeuren vanaf 8 april. Om de veiligheid onder de Menenpoort tijdens deze werken te kunnen garanderen, zal er geen gemotoriseerd verkeer mogelijk zijn tussen 8 april en 8 mei 2024. De voetgangerstunnels blijven tijdens het wegnemen van de stellingen wel open, ook voor fietsers (te voet, met de fiets aan de hand). Vanaf begin mei echter zullen deze ook grotendeels worden verwijderd. Enkel ter hoogte van de stellingen aan beide gevels zullen nog korte delen van de tunnels aanwezig blijven. Hierdoor blijft het noodzakelijk om het éénrichtingverkeer onder de poort aan te houden tot het einde van de werken. Na 8 mei kunnen fietsers ook terug in beide richtingen onder de Menenpoort doorrijden.

Samen met de dienst Toerisme van de stad Ieper en met andere organisatoren volgt de CWGC de activiteiten rond het monument van dichtbij op. De speciale ANZAC Ceremonie vindt dit jaar nog plaats op de brug voor de Menenpoort. Naar goede gewoonte zal de Kattenstoet op 12 mei haar parcours onder de Menenpoort kunnen aanvatten en vanaf die datum zal ook de Last Post Service terug onder de Menenpoort kunnen doorgaan.

Wat staat er nog op de werkplanning?
Nadat de binnenkant van de hoofdhal werd gerestaureerd, zijn nu de galerijen aan de noord- en zuidkant van de Menenpoort aan de beurt. De bronzen balustrades werden al verwijderd voor herstel. De stellingen aan de noord- en zuidzijde blijven dan ook nog tot einde werken aanwezig. Recent werd op de Menenpoort een tijdelijk dak geïnstalleerd. Onder deze dakconstructie werd gestart met het
verwijderen van de bestaande dakbedekking. Deze tijdelijke constructie zorgt ervoor dat het betonherstel en het aanbrengen van een nieuwe waterdichte laag onder perfecte omstandigheden kan gebeuren, maar verzekert er ons ook van dat er kan worden doorgewerkt bij mindere weersomstandigheden. Boven op het dak worden nieuwe loopbruggen aangebracht.

Bovenop de nieuwe dakbedekking van de Menenpoort wordt er ook een eco-roof geplaatst. Er wordt binnenin ook nog nieuwe verlichting gemonteerd en een gepaste duivenwering ter bescherming van het monument. Het beoogde einde van de werken is midden 2025. Geert Bekaert, directeur van de CWGC voor Centraal- en Zuid-Europa zegt: “De grote inspanningen om de Menenpoort terug in optimale staat te brengen zijn noodzakelijk om op een waardige manier de vele Commonwealth gesneuvelden te kunnen blijven herdenken. Ik wil de inwoners van de stad Ieper en de bezoekers aan de Menenpoort bedanken voor hun begrip. De CWGC blijft alles in het werk stellen om de ongemakken tijdens het tweede (en laatste) restauratiejaar te beperken. De goede samenwerking die we al sinds jaar en dag
hebben met de stad Ieper en met de Last Post Association is er alleen maar sterker op geworden.”
Vlaams minister van Financiën en Begroting, Wonen en Onroerend Erfgoed zegt: “Bijna 55.000 namen vind je terug op de Menenpoort in Ieper. 55.000 soldaten, officieren en onderofficieren van de Britse Gemenebest die sneuvelden in onze contreien en nooit teruggevonden werden. Het is een duizelingwekkend aantal. De grandeur van de Menenpoort doet die slachtoffers eer aan. Een monument voor de doden gekoesterd door de levenden: dagelijks wordt er de Last Post geblazen, er worden verhalen verteld, geschiedenis weer tot leven gebracht… Het is belangrijk dat we zorg dragen voor dit monument, zodat ook toekomstige generaties onze geschiedenis kunnen beleven. Ik ben dan ook erg dankbaar dat de Commonwealth War Graves Commission haar schouders hieronder zet. De Vlaamse overheid steunt de restauratie van de Menenpoort financieel met een premie van 1,6 miljoen
euro. Hiermee zetten we een vredesboodschap op de kaart die ook vandaag weer brandend actueel is.”
Vlaams minister van Justitie en Handhaving, Omgeving, Energie en Toerisme zegt: “De Menenpoort staat al bijna een eeuw symbool voor de gruwel van de Eerste Wereldoorlog die Vlaanderen omtoverde tot een heus slagveld,” zegt de Vlaamse minister van Toerisme. “Elk jaar komen tienduizenden toeristen uit alle hoeken van de wereld hun voorouders eren die hun leven gaven voor onze toekomst, tijdens een herdenkingsbezoek aan de westhoek. Het bijwonen van de Last Post is elke dag opnieuw een kippenvelmoment dat een blijvende indruk nalaat op alle aanwezigen. Om die unieke ervaring ook in de toekomst te kunnen blijven garanderen is het belangrijk dat we zorg dragen voor de ziel van de plek en verzekeren dat ook in de toekomst de Menenpoort de grootste pleiter voor vrede blijft.”

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.