Home > Oostends meeuwenteam staat voor derde jaar klaar voor nieuw seizoen

Oostends meeuwenteam staat voor derde jaar klaar voor nieuw seizoen

Geschreven op 21 maart 2022 om 07:16 door Mario De Wilde

Voor het derde jaar op rij staat het meeuwenteam paraat voor eerste hulp bij meeuwenoverlast. Het broedseizoen staat opnieuw voor de deur en heel wat dieren keren op dit moment terug naar hun favoriete plekje om voor het nageslacht te zorgen.
Voor de één een zegen, voor de ander een bron van ergernis. Toch zijn meeuwen deel van onze stad. Via een online formulier kan je vanaf deze week kan je via een online formulier een een aanvraag doen voor een tussenkomst van het meeuwenteam.

Vanaf deze week kan je opnieuw een beroep doen op het Meeuwenteam als je een interventie nodig hebt bij overlast door broedende meeuwen in de stad. De experten kijken vervolgens voor een oplossing op maat onder de vorm van info, tips of een ingreep ter plaatse. Vorig jaar werden maar liefst 372 interventies uitgevoerd in de stad.

Zelf je dak op
Binnenkort beginnen de meeuwen in de stad terug aan het broedseizoen. In de maand maart zoeken ze elkaar alvast op om in paartjes te gaan zitten en zijn ze op de uitkijk naar een geschikte nestlocatie. Door jezelf te laten zien en indien mogelijk regelmatig je dak te betreden, zullen de meeuwen deze plek als ‘onveilig’ beschouwen en een andere plaats opzoeken. Tijdens de maand april kan je best ook de dakgoot vrijmaken en potentieel nestmateriaal zoals takjes, mos en bladeren wegnemen. Wees uiteraard voorzichtig als je zelf je dak betreedt.

Heb je al eerder broedende meeuwen te gast gehad en zie je ze toch liever niet op je dak? Probeer de gekende nestplaats dan ontoegankelijk te maken. Meeuwen zijn zeer honkvaste vogels en komen doorgaans terug op identiek dezelfde plaats broeden. Op platte daken kan je een geschikt net spannen waardoor de plek onbereikbaar wordt. De stad voorziet een subsidie voor het plaatsen van een meeuwenweringsnet. Meer info vind je op www.oostende.be/meeuwen. Een schuin dak vergt soms wat meer creativiteit. Ook audiovisuele middelen (bewegende voorwerpen of geluid) kunnen helpen, maar vereisen wat meer aandacht en onderhoud om te vermijden dat gewenning optreedt.

In geval van overlast
Ervaar je ondanks je eigen inspanningen toch nog hinder door deze gevleugelde kustacrobaten? Doe dan een beroep op het Meeuwenteam. Dien je aanvraag in via het formulier op www.oostende.be/meeuwen. Het Meeuwenteam zal jou contacteren om langs te komen, tips te geven of te zoeken naar oplossing op maat. Op 5 april vertellen Marc en Nathan van het meeuwenteam in een gratis webinar je alles over hun werkwijze en geven ze al enkele tips mee. Inschrijven kan tot de dag zelf. Tot slot pleit Stad Oostende ervoor voor om zoveel mogelijk te genieten van de aanwezigheid van de meeuwen als belangrijk onderdeel van onze unieke stadsbiodiversiteit. Meeuwen zijn immers onlosmakelijk verbonden met de kust.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.