Home > Oostendenaars ‘vergeten’ vaak verloren voorwerpen en vooral teddyberen terug te brengen

Oostendenaars ‘vergeten’ vaak verloren voorwerpen en vooral teddyberen terug te brengen

Geschreven op 30 oktober 2023 om 14:45 door Mario De Wilde

Volgens een recent sociaal experiment in verschillende Belgische steden zou één derde van de Belgen (33%) het initiatief nemen om een verloren teddybeer terug te bezorgen aan een kind. Dat nationale gemiddelde wordt niet gehaald door Oostende, waar slechts 1 op 5 inwoners zo vriendelijk was om contact op te nemen met de eigenaar van de verloren knuffel. Deze zomer werden 110 knuffelberen opzettelijk verloren gelegd in 11 grote Belgische steden, telkens op een andere locatie, zoals in een café, in een station of op een bankje in het park. Alle beren hadden een label met een kindernaam én een telefoonnummer. Op die manier kon worden onderzocht in welke steden, op welke plaatsen en door wie de meeste verloren knuffels zouden worden teruggebracht naar de kinderen/eigenaars. ​

Van de 11 Belgische steden over het hele land waar het experiment werd uitgevoerd, delen de inwoners van Oostende een gedeelde voorlaatste plaats samen met Gent. In deze twee steden werd slechts 20% van de verloren gelegde beren teruggebracht naar hun eigenaars. Dat resultaat ligt onder het nationale gemiddelde (33%). Het zijn de inwoners van Leuven en Waver die het meest behulpzaam zijn gebleken: 60% van de beren die in deze twee steden zijn verloren gelegd werden teruggebracht. Hasselt staat met 50% teruggebrachte beren op de tweede plaats. Antwerpen komt op een derde plaats met 4 bewoners die op zoek waren naar de rechtmatige eigenaars van de knuffels (40%). De stad waarvan de bewoners het minst geneigd zijn om een verloren teddybeer terug te brengen is Brussel (10%). ​ ​

Uit het onderzoek in opdracht van www.MyNametags.be, de grootste fabrikant van naamlabels in België, bleek dat liefst 56% van de gevonden beren al binnen de 24 uur na het verlies werden teruggebracht. Voorwerpen die langer dan vier dagen zoek waren, hadden minder dan 12% kans om teruggevonden te worden. ​

Eveneens bleek uit dit onderzoek dat vrouwen het vaakst initiatief namen om een verloren knuffeltje terug te bezorgen. Maar liefst 67% van de initiatiefnemers waren vrouwen, tegenover slechts 33% mannen. De verloren beren in het experiment werden het vaakst teruggebracht door mensen tussen 31 en 40 jaar (bijna 43% van de beren werden teruggebracht door eerlijke vinders uit deze leeftijdsgroep). En mensen tussen de 21 en 30 jaar brachten als sterke tweede groep ook 29% van de gevonden beren terug.

Uit het onderzoek bleek verder dat teddyberen die in kledingwinkels verloren zijn de meeste kans hebben om met hun eigenaar herenigd te worden: 50% van de teruggebrachte knuffels werd immers in een kledingwinkel gevonden. Treinstations staan hier op de tweede plek van locaties (met 40%), op de voet gevolgd door speeltuinen en restaurants (30%). In kerken (10%), supermarkten en ondergrondse parkeergarages (20%) is de kans het kleinst dat gevonden voorwerpen worden teruggebracht.

Lars Andersen, algemeen directeur van My Nametags, dat deze onderzoeksopdracht gaf, duidt: “We waren aangenaam verrast door het relatief grote aantal teddyberen dat naar ons werd teruggestuurd. Het onderzoek toont echt aan hoe welwillend en kindvriendelijk Belgen kunnen zijn. Veel van de mensen die contact namen om de verloren beren terug te brengen, zeiden dat ze dat deden omdat ze al eens in een gelijkaardige situatie hadden gezeten en een waardevol voorwerp waren kwijtgeraakt. Gelukkig hadden de teddyberen onze naamlabels, zodat het gemakkelijker was om hun eigenaar terug te vinden.”

Hij voegt hieraan toe: “Kinderen verliezen gemiddeld 9 voorwerpen per jaar, dat komt neer op 18 miljoen verloren voorwerpen per jaar in België alleen. Hoewel er vaak niets aan te doen is dat spullen verloren geraken, toont dit experiment wel aan dat je 67% meer kans hebt dat een vriendelijke vinder jouw verloren voorwerp teruggeeft, als je het van een naamlabel voorziet. We bedanken alle barmhartige Samaritanen die hebben deelgenomen aan het onderzoek en moedigen iedereen die een verloren voorwerp vindt met een label erop aan om te proberen de eigenaar te vinden. Je weet nooit hoe belangrijk dat voorwerp voor hen kan zijn”.

Steden waar de meeste teddyberen zijn teruggebracht

1. Leuven en Waver (60%)

2. Hasselt (50%)

3. Antwerpen (40%)

Steden waar de minste teddyberen zijn teruggebracht

1. Brussel (10%)

2. Gent, Oostende, Aarlen, Luik, Namen (20%)

3. ​ ​ ​ ​ Bergen (30%)

Bron: Het onderzoek werd uitgevoerd door youEngine in opdracht van My Nametags in 11 Belgische steden tussen mei en juni 2023. De teddyberen werden achterlaten in Oostende, Gent, Antwerpen, Leuven, Hasselt, Brussel, Waver, Luik, Aarlen, Bergen en Namen.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.