Oostende voor Anker vernieuwt met food-dorp, babbels met experts en sollicitatie-cruise
Van 22 tot en met 25 mei wordt Oostende opnieuw omgetoverd tot het grootste maritieme festival van de Noordzee. Tijdens deze vier dagen zal er naast de traditionele schepen in de binnenstad ook nog meer beleving voorzien worden. Bezoekers zullen zelf aan de slag gaan tijdens workshops, de allerjongsten kunnen hun Maritiem Paspoort verdienen na het uitvoeren van opdrachten en gesprekken met experts geven een unieke blik achter de schermen. In het Oostende food-dorp smul je van lokale lekkernijen uit de Noordzee en tijdens een sollicitatie-cruise komt het thema “Werken op zee” helemaal tot leven. Het campagnebeeld verwijst dan ook naar enkele jobs op zee met Wim Opbrouck als kapitein, visser, duiker en offshore medewerker.
Eind mei is het zover: meer dan honderdvijftig historische en authentieke schepen zetten koers naar Oostende. Het maritieme festival ‘Oostende voor Anker’ viert dan van 22 tot en met 25 mei zijn 24ste editie. Dit jaar staat het festival in teken van “Werken op zee”. Vier dagen lang kan je prachtige schepen bewonderen en een tocht op zee maken. Verschillende Oostendse zaken werken in een Oostends Food-dorp met al het lekkers uit de Noordzee. Voor kinderen is er ook een aanbod met een leuke zoektocht tussen de schepen. Door het vervullen van de verschillende opdrachten verdienden ze hun Maritiem Paspoort.
“Werken op zee” en focus op innovatie
Het thema “Werken op Zee” verwijst naar iedereen die actief is in de maritieme sector. Van kapiteins en ambachtslui tot onderzoekers en technologische innovators, ze krijgen allemaal een podium om hun verhaal te delen. Partners zoals VLIZ, RelyOn, Elia, DEME en Jan De Nul werken mee aan een gevarieerd programma van gesprekken, workshops en demonstraties in samenwerking met IOBZ. Tijdens deze gesprekken zullen experts aan het woord komen, enkele titels die al bevestigd zijn: ‘De Noordzee -open en bloot’, ‘Het leven zoals het is op een historisch schip’ en het verhaal van de laatste houten IJslandvisser Siol. Deze gesprekken zullen plaatsvinden op het Sint-Petrus- en -Paulusplein.
Op vrijdag 23 mei organiseert Oostende voor Anker samen met Jobat een sollicitatie-cruise. Werkgevers uit de maritieme sector kunnen zo op zee ineens de zeebenen van de potentiële nieuwe werknemers testen. Wil je zelf aan de slag op zee? Hou dan zeker de kanalen van Oostende voor Anker in het oog om in te schrijven.
Vernieuwing en toekomst
Op Oostende voor Anker wordt er vooruit gekeken naar de toekomst van de scheepvaart en ontwikkelingen op zee. Hoofdpartners Elia, Jan De Nul en DEME zullen een vaste locatie hebben op het Sint-Petrus- en -Paulusplein. Bezoekers vinden hier ook het infopunt, waar men terecht kan voor een brochure en waar het kinderparcours van start gaat. De allerkleinsten gaan op een zoektocht met tien stops op het festival, waar ze telkens een opdracht moeten uitvoeren. Dit interactieve spel levert hen op het einde een Maritiem Paspoort op als echte offshore werker.
Zelf meevaren
Oostende voor Anker is niet enkel aan land te beleven, maar ook op zee. Met de Mare Frisium en de Minerva is het straks mogelijk om zelf mee te varen. De driemasters zullen dagelijks afvaren uit de haven en de ticketverkoop voor deze unieke beleving zal op 28 april van start gaan. Ook voor mensen met beperkte mobiliteit zal het mogelijk zijn om te varen. Hiervoor werkt het festival samen met WetWheels die een boot ter beschikking heeft die rolstoeltoegankelijk is. Reservaties voor deze vaarten moeten vooraf gebeuren door contact op te nemen met de vereniging Zeezien.
Muziek: Kapitein Winokio en Wim Opbrouck
De unieke sfeer van Oostende voor Anker zal opnieuw opgefleurd worden met meer dan 15 muziekgroepen, die één of meerdere optredens geven tijdens het festival. Nieuw dit jaar is de rol van Wim Opbrouck, die op zaterdag 24 mei een optreden brengt met zeemansliederen samen met Ron Reuman. Ook voor de kleine matrozen heeft Wim een leuke verrassing in petto, want er komt ook een optreden met Kapitein Winokio.
Ambachtendorp
Tijdens het festival kunnen de bezoekers ook de handen uit de mouwen steken door bijvoorbeeld zelf knopen te leggen of een vissersnet te breien. Alle ambachten werden samengebracht in een dorp ter hoogte van de Mercator. Hier leer je ook alles over seinvlaggen en kun je een smid aan het werk zien.
Eten en drinken
Met de Noordzee als perfecte voedingsbodem is het tijdens Oostende voor Anker opnieuw uitkijken naar verrassende culinaire gerechten, met een echt Oostends food-dorp in samenwerking met René Q. Hier vind je brood van Decock met kabeljauwssalade, garnalenbisque, garnaalkroketten en zeewierkroketten. Bij de Vistrap zullen Oostendse vissers heerlijke gerechten bereiden met vers gevangen vis. Maar ook de traditionele haringroker, zalmroker en de Oostendse Visbakkers zullen opnieuw van de partij zijn.