Home > Oostende serveert sportinitiaties voor jongeren

Oostende serveert sportinitiaties voor jongeren

Geschreven op 10 maart 2022 om 16:20 door Mario De Wilde

Gisteren gaf Stad Oostende het startschot voor een gevarieerd sportief vrijetijdsaanbod voor tieners waarbij een brug wordt geslagen tussen sportclubs en jeugdwerk. In tegenstelling tot het competitief aanbod ligt de nadruk op beleving en ontmoeting. Het aanbod is volledig gratis.
De voorbije twee jaar hadden heel wat jongeren het moeilijk tijdens de coronacrisis. Daarom lanceerde het Agentschap Binnenlands Bestuur vorig jaar een projectoproep voor lokale besturen die willen inzetten op het mentaal welzijn van kinderen en jongeren.

Sport als verbinding voor sociaal contact
De stad wil sport gebruiken als hefboom om het welbevinden van jongeren te verhogen. Het is een belangrijke verbindende factor en bron van sociaal contact. Jongeren sporten met vrienden en breiden ook hun sociaal netwerk verder uit via sport. Daarnaast zorgen sport en beweging voor een verbetering van het algemeen emotionele welzijn omdat het voor een gezonde afleiding zorgt van de dagelijkse stress en zorgen.

Stad Oostende organiseert in dat kader een vrijetijdsaanbod waarbij tieners kunnen proeven van diverse sporten. De sessies zijn gratis en inschrijven is niet noodzakelijk. We starten op 9 maart met een initiatie kickboksen en eindigen op woensdag 11 mei met krachtraining in openlucht. Daartussen ligt een waaier aan verschillende minder bekende sporten zoals frisbee of calisthenics.

Samenwerking met jeugdwerkorganisaties
Voor dit project bundelt Stad Oostende de krachten met jeugdwerkorganisaties De Takel, Habbekrats en Arktos om zoveel mogelijk tieners en jongeren te bereiken. De sterke aanwezigheid van een jeugdwerker zien ze als een voordeel. Ze koppelen los van bestaande competities en structuren en geven volop ruimte aan samenwerking, ontmoeting en vooral veel plezier maken.

De samenwerking zal er ook voor zorgen dat er meer sportief aanbod gecreëerd wordt voor jongeren uit diverse wijken. Deze jeugdwerkers kennen hun buurt goed. In samenwerking met de Roundnet Seals organiseren zij dan ook een wijkgericht Spikeball aanbod.

Vorming voor trainers
Tot slot kunnen jeugdsporttrainers gratis deelnemen aan een driedaagse vorming om beter te leren omgaan met weerstand en hoe ze de weerbaarheid van hun jongste sporters kunnen versterken. De vorming is opgebouwd uit actieve oefeningen en theorie. Voor deze vorming werken we samen met Arktos vzw, het Vlaams expertisecentrum voor kinderen en jongeren in kwetsbare situaties.

Het project is een samenwerking tussen Stad Oostende, diverse Oostendse sportclubs, jeugdwerkpartners en met steun van de Vlaamse Overheid. Bekijk het volledige aanbod op www.oostende.be/sportproject.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.