Home > Oostende mag zich vanaf nu regenboogstad noemen

Oostende mag zich vanaf nu regenboogstad noemen

Geschreven op 25 augustus 2021 om 18:02 door Mario De Wilde

Het stadsbestuur van Oostende is sinds deze maand officieel lid van het Rainbow Cities Network. De Stad treedt daarmee toe tot het internationale netwerk van 34 steden uit maar liefst 17 verschillende landen die het gelijkekansenbeleid en meer bepaald de LGBTI+-rechten hoog op de agenda zetten. Hiermee geeft Oostende een belangrijk signaal en zet ze een volgende grote stap richting een inclusief beleid voor alle Oostendenaars.

Stad Oostende trad in augustus toe tot het Rainbow Cities Network. 34 steden uit 17 verschillende landen zijn lid. Een ‘Rainbow City’ zijn, geeft ons LGBTI+-beleid (lesbisch, homoseksueel, biseksueel, transgender, intersekse en andere) een stevige duw in de rug: we krijgen de kans om met andere steden innovatieve ideeën en ervaringen uit te wisselen om zo inspiratie op te doen om ons eigen beleid te versterken.

Krachten bundelen
Via het netwerk neemt Stad Oostende in de toekomst deel aan internationale projecten en acties: bv. tentoonstellingen, onderzoeken en symposia. Zo blijft de Stad op de hoogte van internationale ontwikkelingen en worden de krachten gebundeld om LGBTI+-rechten (inter)nationaal te verdedigen.

Een actief regenboogbeleid
Begin juli opende het Regenbooghuis aan Zee de deuren in Oostende. Het is een informatiepunt, een veilige ontmoetingsplaats en een thuishaven die ondersteuning biedt aan lokale LGBTI+-organisaties. De Stad zet zich in om samenwerkingen aan te gaan met externe partners zoals LGBTI+-organisaties en scholen. Jaarlijks laat de Stad ook de regenboogvlaggen wapperen op de Internationale Dag tegen Holebi- en Transfobie (IDAHOT). Daarnaast steunt Stad Oostende de informatiesessies van Merhaba voor hulpverleners/eerstelijnszorg rond omgaan met LGBTI+-personen met een migratie- of vluchtelingenachtergrond. We schuiven de sessies graag naar voor als ‘good practice’.

Oostende heeft dus een actief LGBTI+-beleid en wil haar rol als voorbeeldstad de komende jaren verder uitbouwen. Vorig jaar nam de Stad alvast een beleidsmedewerker Toegankelijkheid/Gelijke Kansen in dienst om een versnelling hoger te schakelen. Als lid van het netwerk zal Stad Oostende als regenboogstad nog verder kunnen groeien. Begin november 2021 mag stad Oostende haar officieel certificaat in ontvangst nemen tijdens een internationale bijeenkomst in Bergen, Noorwegen.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.