Home > Oorzaak van dagenlange indringende geurhinder in Stasegem eindelijk bekend

Oorzaak van dagenlange indringende geurhinder in Stasegem eindelijk bekend

Geschreven op 13 oktober 2023 om 14:08 door Mario De Wilde

Sinds een aantal weken wordt Stasegem met tussenpozen getroffen door een indringende geurhinder. Recentelijk ontving onze milieudienst daar ook verschillende klachten over. De milieudienst deed zelf een onderzoek en kon de bron van geurhinder traceren bij de firma Stadsbader in de kanaalzone. Die bevindingen werden overgemaakt aan de Omgevingsinspectie in West-Vlaanderen.

De geur wordt veroorzaakt door de bewerking van vervuilde grond. Bij die bewerking ontstaat de specifieke geur. Het betreffende bedrijf is in de omgevingswetgeving ingedeeld als klasse 1-bedrijf. Dat wil zeggen dat de vergunningen worden verleend door de provincie. De Omgevingsinspectie van het Vlaams Gewest is verantwoordelijk voor toezicht en de controle. Het bedrijf is vergund voor de verwerking van verschillende soorten vervuilde grond. Uit het plaatsbezoek van onze diensten bleek dat er ook, vergund, PFAS/PFOS-houdende gronden worden gereinigd.

“De stad was hiervan niet op de hoogte, we vernamen pas recent over welke verwerking dit ging. Omdat we zelf geen toezichthoudende overheid zijn en dus niet bevoegd, vroegen we de Omgevingsinspectie en het bedrijf met aandrang de situatie dringend aan te pakken en de nodige onderzoeken te doen. Men moet het nodige doen om de hinder onmiddellijk te doen ophouden. ” zo geeft schepen Naert aan die zelf ook de geur vaststelde in zijn straat en tuin.

Het stadsbestuur van Harelbeke benadrukt bij de bevoegde instanties het belang van verder onderzoek naar oplossingen inzake het geurprobleem en eventuele gezondheidsrisico’s.

Mocht er nog overlast zijn, kan je dit doorgeven via omgevingsinspectie.wvl@vlaanderen.be of 050 247 960. Meer informatie bij de milieudienst via 0800 21 202

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.