Home > Ook Jonas De Smedt van Freinet Kindcentrum De Tandem Brugge ‘Kandidaat-leraar van het Jaar’

Ook Jonas De Smedt van Freinet Kindcentrum De Tandem Brugge ‘Kandidaat-leraar van het Jaar’

Geschreven op 20 juni 2024 om 07:09 door Mario De Wilde

Vorige week lieten we al weten dat Jordy Vermote van Atheneum Brugge door zijn collega’s en leerlingen werd voorgedragen als kandidaat-Leraar van het Jaar. Klasse, het magazine van het Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming, kiest elk jaar zo’n bijzondere leraar. Uit heel Vlaanderen liepen maar liefst 19.000 inzendingen binnen en daaruit werden 50 ‘Aanstekers’ genomineerd. Daar was Jordy er dus één van. Gisteren bleek dat nóg een !mpactcollega die eer te beurt valt: ook Jonas De Smedt uit Freinet Kindcentrum De Tandem is een ‘Aansteker’.

Opmerkelijk: van de zeven nominaties uit West-Vlaanderen en drie uit Brugge zijn er twee van een !mpactschool. Jonas De Smedt werd gisteren op zijn school – Freinet Kindcentrum De Tandem – door het schoolteam verrast met de mededeling dat hij een Aansteker is.

Leraars die anderen op een opvallende manier aansteken met hun enthousiasme en inzet. Dat zijn de Aanstekers waaruit Klasse op 25 juni de Leraar van het Jaar bekendmaakt. Bij Freinet Kindcentrum De Tandem duimen ze voor Jonas De Smedt, leraar in het zesde leerjaar en de reden waarom hij volgens hen aanspraak mag maken op de prestigieuze erkenning is volgens Foeke Mouton, Directeur van Freinet kindcentrum De Tandem, deze: ‘Volgens zowel leerlingen, ouders als collega’s slaagt Jonas er elke dag opnieuw in om leerlingen te motiveren, te inspireren en uit te dagen. Door z’n manier van lesgeven en omgaan met de kinderen zet hij naast leren ook vol in op hun welbevinden en de verbinding binnen de groep. Humor is daarbij een cruciaal aspect. Als we zien wat zijn rol en aanpak jaarlijks betekenen voor ons zesde leerjaar, dan mogen we in dit geval zeker van een echte Aansteker spreken.’

Leerkrachten met impact
Opvallend: Bij scholengroep !lmpact zijn er twee scholen die een leerkracht in de selectie hebben. ‘Opvallend, maar misschien, niet geheel toevallig’, volgens algemeen directeur Pieter De Winne: ‘Als scholengroep zetten wij erg in op het creëren van een werkomgeving waar leraars en directies – alle collega’s eigenlijk – floreren. Als leerkracht moet je kansen krijgen om je potentieel te ontplooien. Daarom zetten wij niet enkel voor onze leerlingen, maar ook voor onze leraars en alle personeelsleden in op groei en talentontwikkeling. Dat doen we op vele manieren: door samen met de directies de starters enthousiast en kwaliteitsvol te begeleiden, door te zorgen voor stimulerende leeromgevingen, door opleidingskansen te bieden door actief in te zetten op brede scholen en samenwerking aan te moedigen met de schoolbuurt, andere onderwijsinstellingen, de bedrijfswereld… door binnen de scholengroep geregeld kennis te delen en feedback te geven, maar ook aandacht te geven aan gezellige momenten van samenzijn. Op die manier kunnen de toppers die we aan boord hebben excelleren. Het mooie aan het initiatief van Klasse is dat collega’s en leerlingen hun waardering kunnen uitdrukken. Ik hoop dat de Leraar van het Jaar een leraar van !mpact is, maar wat vaststaat, is dat wij veel van onze leraars impact hebben: dat is ook nu weer aangetoond!’

Eind juni kiest een vakjury van onderwijsdeskundigen de ‘Leraar van het Jaar’

10 reacties

julia
Geschreven op 2024-06-21 11:54:43
go go go jonas :)
Daan
Geschreven op 2024-06-21 11:54:09
Jonas is een super toffe en grappige leerkracht, hij verdient het zeker om te winnen!!!!
de mol
Geschreven op 2024-06-21 11:52:54
jonas jonas jonas jonas
de echte mol
Geschreven op 2024-06-21 11:52:39
jonas moet winnen
de mol
Geschreven op 2024-06-21 11:51:40
ik ben door naar de finale
Seppe
Geschreven op 2024-06-21 11:48:07
Jonas is de beste leerkracht die ik in mijn leven al heb gehad en verdient de titel niet alleen van Vlaanderen maar van de wereld,laat hem a.u.b. winnen.
Oliver
Geschreven op 2024-06-21 11:47:38
Komaan Jonas winnen. ik geloof in je
De Mol
Geschreven op 2024-06-21 11:47:04
Hoi Cesar. Ik ben ook voor Jonas.
Brikke
Geschreven op 2024-06-21 11:46:09
Ik ben voor jonas.
César
Geschreven op 2024-06-21 11:44:42
Jonas moet winnen

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.