Home > Ook geen ijspiste in Veurne dit jaar en het kwik in het zwembad wordt een graadje minder

Ook geen ijspiste in Veurne dit jaar en het kwik in het zwembad wordt een graadje minder

Geschreven op 13 oktober 2022 om 08:19 door Mario De Wilde

Het stadsbestuur van Veurne heeft een eerste reeks van maatregelen van energiebesparende maatregelen genomen want ook voor de stadsdiensten heeft de energiecrisis een flinke impact op het budget. In vergelijking met 2021 wordt nu verwacht dat de energiefactuur voor 2023 (elektriciteit en aardgas samen) zo’n 1,3 miljoen euro duurder uitvalt. Om die drastische stijging te milderen, wordt in het bijzonder ingezet om minder energie te verbruiken.
Minder verlichting
Vanaf het laatste weekend van oktober zal er nergens op het grondgebied nog monumentverlichting worden aangestoken. Parallel zullen de energieverslindende spots vervangen worden door led-lampen.
Veurne gaat in op het aanbod van Fluvius om geen openbare verlichting meer tussen 23.00 en 5.00 uur op weekdagen aan te steken. Op vrijdag- en zaterdagnacht zal dit wel nog het geval zijn. De besparing is niet min: het scheelt ongeveer een derde op de elektriciteitsfactuur. Ter info, Stad Veurne betaalt jaarlijks 580.000 euro aan openbare verlichting. Wanneer de openbare verlichting ’s nachts uit gaat, is een beslissing die in samenspraak met Fluvius zal genomen worden. De inwoners zullen hierover bericht worden. Dit is een tijdelijke maatregel tot einde 2023. Van zodra er voldoende LED-armaturen aanwezig zijn op het grondgebied die kunnen gedimd worden, zal teruggekeerd worden naar het afgesproken lichtplan om ’s avonds te dimmen in plaats van te doven. Het stadsbestuur beseft dat deze tijdelijke maatregel een grote impact zal hebben voor elke inwoner. Maar op die wijze wordt vermeden dat in andere stedelijke dienstverlening moet gesnoeid worden.
De verlichting in de bibliotheek en in het stadskantoor zullen na de kantooruren worden gedoofd. Er zal in de openbare gebouwen ook zo weinig mogelijk verlichting worden aangezet.
Geen ijspiste en zwembad een graadje lager
Er zal deze winter geen ijspiste worden geplaatst op de Grote Markt. Er komt wel opnieuw een kerstbos op de Grote Markt. Visit Veurne zorgt met een grote glijbaan in tubing voor een leuk alternatief!
Het water van het stedelijk zwembad zal met een graad worden afgekoeld tot 27,5 graden.
Ook de verwarming in de openbare gebouwen zal een graad lager worden gezet.
Energiebesparingswedstrijd per wijk en dorp
Deze maatregelen moeten het energiegebruik van de stad significant verlagen. Maar de stad wil ook de inwoners, die met dezelfde stijgende energieprijzen worden geconfronteerd, aanmoedigen om minder te verbruiken. In dit kader zal ze een energiecompetitie organiseren tussen de verschillende wijken en dorpen.
De wijk of het dorp die op het einde het jaar 2023 het meeste energie heeft bespaard, zal een buurtfeest aangeboden krijgen van Stad Veurne. Hiermee gepaard, zal de stad volgend jaar op roadshow gaan naar elke wijk en dorp om de inwoners te helpen om de eigen woning energievriendelijker en duurzamer te maken.
Minder slapers
Bovendien komt er ook een stedelijk platform waarop tips, initiatieven en inspanningen van zowel Stad Veurne, inwoners en ondernemers zullen geplaatst worden. Via www.veurne.be/minder-slapers gaan we aan de slag om altegoare door deze energiecrisis te raken. Houd deze website de komende dagen in de gaten, want er komt veel interessants en interactief jouw richting uit! Ahja, Minder Slapers … minder stand-by modus, minder sluimerstand, minder slaapstand, Veurnse slapers … Peter Roose, burgemeester: “De genomen energiemaatregelen zijn tijdelijk en zullen voelbaar zijn voor elke inwoner, maar zijn noodzakelijk om andere besparingen te vermijden.”

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.