Home > Ook dit jaar geen Heilig Bloedprocessie in Brugge

Ook dit jaar geen Heilig Bloedprocessie in Brugge

Geschreven op 27 januari 2021 door Mario De Wilde

Zopas heeft het bestuur van de VZW Heilig Bloedprocessie in Brugge beslist dat er ook dit jaar geen stoet komt. Dat gebeurde na nauw overleg met het stadsbestuur van Brugge. Uiteraard is ook nynu weer de coronapandemie de oorzaak. Nochtans had schepen van cultuur, Nico Blontrock, lange hoop: “De Heilig Bloedprocessie gaat sinds 1304 jaarlijks uit, met uitzondering van periodes tijdens de godsdienstoorlogen, de Franse overheersing en de wereldoorlogen. Tijdens de voorbije maanden zijn de burgemeester en ikzelf er steeds van uitgegaan dat de processie dit jaar zou kunnen uitgaan zoals dat voorheen het geval is geweest.” De editie was voorzien voor 13 mei 2021. Toch menen de organisatoren de juiste beslissing te hebben genomen.

In de toekomst kijken
Hoewel het nu nog maar januari is en er niemand in de toekomst kan kijken, menen de organisatoren een juiste beslissing te hebben gemaakt. “Een evenement van deze omvang organiseer je niet op één-twee-drie. Er gaat een maandenlange voorbereiding aan vooraf. Zelfs als er in mei weer méér mag, is een kwaliteitsvolle editie van de processie niet realistisch”. Dat zegt Matthieu Clarysse, algemeen coördinator van de Heilig Bloedprocessie. “Heel wat voorbereidend werk gebeurt thuis, in de praalwagenloods of in het kostuumatelier. Dat werk kon blijven doorlopen tijdens de coronatijd. Zo worden bijvoorbeeld tientallen reeksen kostuums gewassen, nagekeken en waar nodig hersteld”. Begin april start het zichtbare werk, waar veel meer mensen bij aan te pas komen. Matthieu Clarysse: “Op dat moment verhuizen we alle kostuums en rekwisieten naar de stadshallen. Vrij kort daarna starten de repetities. Daarvoor komen grote groepen mensen bijeen. Het samenkomen in de stadshallen, het passen van de kledij, het schminken van het gezicht van zovele mensen – ik zie het dit jaar toch niet gebeuren”.

Feestelijke editie in 2022
“Na de afgelasting van de editie 2020 van de Heilig Bloedprocessie wilden de organisatoren er in 2021 een feestelijke editie van maken”, zegt Brugse burgemeester Dirk De fauw. “De term ‘Brugges Mooiste Dag’ is er niet voor niets”. In 2020 was het op Hemelvaart weliswaar een prachtige zonnige dag; zelden was het op die dag zo stil in de stad. “Het is geleden van de Tweede Wereldoorlog, en van een zeldzame regenachtige editie, dat er geen Heilig Bloedprocessie was in onze stad”, aldus De fauw. “Ik ben dankbaar voor de vele inspanningen van de kleine groep vrijwilligers die reeds volop in de weer was om dit jaar een reeks vernieuwingen te presenteren. Die krijgen we dan in 2022 te zien. Het zal dan écht een prachtige dag zijn voor Brugge”.
Uitgebreide vernieuwingen
Ieder jaar investeert de organisatie in heel wat vernieuwingen. Matthieu Clarysse: “Voor de editie 2020 hadden we, met dank aan de Nationale Loterij, onder meer een geheel nieuwe groep voorzien die een uniek stukje straattheater zou brengen. Daarnaast werden tientallen kostuums vernieuwd, soms als kopie van een versleten kledingstuk, soms in een geheel nieuw ontwerp”. Ook voor dit jaar had de organisatie nieuwe elementen in petto. “Het ganse jaar door werken diverse binnen- en buitenlandse leveranciers aan historische kostuums, schoenen, hoeden, zwaarden en zo meer. In deze tijd van het jaar is de productie volop lopende. We werken deze vernieuwingen in de komende maanden verder af, volgens de hoge kwaliteitsstandaarden die ons eigen zijn”, zegt Matthieu Clarysse. Pronkstuk voor deze editie zou een geheel nieuwe beiaardwagen worden. Die zal te aanschouwen zijn tijdens de eerstvolgende editie van de Heilig Bloedprocessie, voorzien voor donderdag 26 mei 2022.

 

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.