Home > Ook Blankenberge kiest deze zomer voor deze 12 autoluwe centrumstraten

Ook Blankenberge kiest deze zomer voor deze 12 autoluwe centrumstraten

Geschreven op 26 juni 2023 om 12:00 door Mario De Wilde

In juli en augustus neemt Blankenberge enkele mobiliteitsmaatregelen. Zo is er een groot stuk van de binnenstad opnieuw autoluw, het verkeer op de Zeedijk wordt beperkt en de rijrichting in de De Smet de Naeyerlaan wijzigt. Patrick De Klerck, schepen van Mobiliteit: “In het stadscentrum en op de Zeedijk staat wandelen en/of winkelen centraal. Door de stroom aan auto’s te beperken, bieden we meer ruimte aan voetgangers en fietsen. Dit zorgt voor een aangename en veilige omgeving voor iedereen. Daarnaast rijd je ook in alle straten ten noorden van de Vredelaan/Zuidlaan en de Koning Albert I-laan maximaal 30 km per uur, het bestuur laste daar recent een zone 30 in. We blijven inzetten op een veilige binnenstad.”

Maatregelen tijdens de zomerperiode

Stadscentrum

Anders dan vorige jaren zijn de volgende centrumstraten in juli en augustus tussen 10 uur en 00.00 uur verkeersvrij:

Koning Leopold III-plein
Casinoplein
Steenstraat
P. Devauxstraat
Kerkstraat (tussen Koning Leopold III-plein en Zeedijk)
Molenstraat
Langestraat (tussen Weststraat en Hoogstraat)
Bakkersstraat
Vissersstraat
Manitobaplein
Breydelstraat
Nieuwstraat

Het autoluw gebied is dus enkel toegankelijk voor voertuigen van 00.00 uur tot 10 uur ’s morgens.
Taxi’s en fietsers hebben altijd toegang, ook steps en e-steps zijn toegelaten. Een go-cart (breder dan 1 meter) is niet toegelaten net zoals speed pedelecs, ook die zijn niet toegelaten.

Voor dringende herstellingen, toegang met bederfbare producten en toegang tot garages kan je een vergunning aanvragen om doorgang te krijgen. Een vergunning kan je online aanvragen via www.politieblankenberge.be. Dat doe je minstens drie werkdagen op voorhand.

Vergunningshouders worden via de nummerplaat van hun voertuig gecontroleerd met slimme ANPR-camera’s die automatisch alle nummerplaten lezen. De politie zet de camera’s in aan de ingang van een aantal straten waar ze de nummerplaten van inrijdende voertuigen meteen registreren. Zo stellen ze ook meteen vast welke nummerplaat een vergunning heeft en dus wel binnen mag in de verkeersluwe zone. Rijd je zonder vergunning door het verkeersluw gebied? Dan riskeer je een GAS-boete van 58 euro.

Zeedijk

De Zeedijk is voor alle voertuigenverkeer gesloten van 1 juli tot en met 31 augustus, van 10 uur tot 00.00 uur.
Uitzondering: de Zeedijk blijft open tot 12 uur op de 1e, 15e, 16e en 31e van die twee maanden.
Fietsers en e-stepgebruikers hebben altijd toegang: op de Zeedijk mag je het volledige jaar door met de fiets en de elektrische step in beide rijrichtingen rijden op de rijbaan én op de wandelweg. De wandelweg is een voetgangerszone waar fietsen toegestaan is. Dat geldt ook voor het autoluw gebied in het stadscentrum.
In de periode dat de Zeedijk voor het voertuigenverkeer gesloten is, houdt de politie bestendig toezicht.

De Smet de Naeyerlaan

De Vlaamse overheid stelt terug een éénrichtingsverkeer in de De Smet de Naeyerlaan, van station richting haven vanaf 1 juli t.e.m. 31 augustus.

Poldergebied

Om sluipverkeer te voorkomen worden de slagbomen in de Neptunuslaan en aan de traktorsluis in de Scharebrugstraat gesloten van 01 juni t.e.m. 30 september.

Parkeerplaatsen voor elektrische voertuigen

Elektrische voertuigen die hun wagen opladen op de daarvoor voorziene parkeerplaatsen mogen niet langer dan 4 uur op dergelijke laadplaats staan. Vaak parkeren elektrische wagens een lange(re) tijd op deze gegeerde plaatsen. Om dit asociaal gedrag en misbruik tegen te gaan, werden de boetes voor het langer dan 4 uur innemen van dergelijke parkeerplaatsen verhoogd van 50 naar 80 euro.

Alle info: www.blankenberge.be/autoluw-gebied

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.