Home > Oog in oog met maritieme geschiedenis van De Haan op expo ‘Een strand vol geschiedenis’

Oog in oog met maritieme geschiedenis van De Haan op expo ‘Een strand vol geschiedenis’

Geschreven op 27 juni 2024 om 07:05 door Mario De Wilde

Van 1 juli tot 30 augustus duiken bezoekers in de varende en vissende geschiedenis van de gemeente De Haan tijdens de expo ‘Een strand vol geschiedenis’ in het Wielingencentrum. Blikvangers zijn een 17de-eeuws scheepskanon en een 7-meter lange boomstamkano van Zuid-Amerikaanse origine, beiden gevonden op het strand van De Haan. “De expo neemt de bezoekers mee op een boeiende reis door de tijd, van de allereerste nederzettingen over de bloeiende middeleeuwse Wenduinse visserij en strandvisserij tot de vaartuigen van onze strandredders,” zegt burgemeester Wilfried Vandaele. “De tentoonstelling werd geïnspireerd op de vondst van een 17de-eeuws scheepskanon op het strand van Harendijke. Dit gietijzeren kanon werd op 30 september 2020 tijdens explosievenruimingswerken aangetroffen op een diepte van 4,5 meter onder het zand.”

Het kanon heeft een lengte van 2,49 m en weegt ongeveer 800 kg. De loop is afgedicht met een houten deksel of tompion, wat erop wijst dat het kanon schietensklaar was wanneer het op de vindplaats is terechtgekomen. Het kanon werd dezelfde dag tijdelijk weer begraven op het strand, met de bedoeling om de corrosie door blootstelling aan de lucht tot een minimum te beperken, en twee weken later naar Antwerpen gebracht voor een behandeling voor een betere bewaring. Het gemeentebestuur besliste, in overleg met de Afdeling Kust van het Agentschap Maritieme Dienstverlening en Kust, het Agentschap Onroerend Erfgoed en het Vlaams Instituut voor de Zee en om het kanon te bewaren en later tentoon te stellen voor het grote publiek.

Andere blikvanger van de tentoonstelling is een 7-meter lange boomstamkano van Zuid-Amerikaanse origine. Deze zorgde in 1968 voor een opvallende stranding toen hij aanspoelde op het strand van Wenduine. De kano wordt in het MAS in Antwerpen bewaard, maar werd voor de tentoonstelling naar Wenduine overgebracht.

De kano lijkt sterk op de bũgu-boomstamkano die sinds mensenheugenis door de inheemse bevolking in het Amazonegebied werd gebouwd. De romp is gemaakt van een enkele boomstam, en deze techniek en manier van kano’s (rompen) bouwen wordt vandaag de dag nog steeds toegepast door de rivierbewoners omdat het materiaal goedkoop, zeer nuttig en gemakkelijk voorhanden is. Dit kanotype heeft over het algemeen de voorkeur van de lokale vissers en jagers, vanwege de mobiliteit en wendbaarheid die je met dit vaartuig kunt bereiken op moeilijk bereikbare plaatsen (zoals de bovenloop van rivieren).

De expo ‘Een strand vol geschiedenis’ loopt van 1 juli tot en met 30 augustus 2024 in het Wielingencentrum, Graaf Jansdijk 18, 8420 De haan (Wenduine). De toegang is gratis. Info en openingsuren: www.visitdehaan.be

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.