Home > Onze provincie negatieve koploper opcentiemen. UNIZO vraagt actie

Onze provincie negatieve koploper opcentiemen. UNIZO vraagt actie

Geschreven op 28 april 2020 om 13:20 door Mario De Wilde

Een decreet dat recent door het Vlaams parlement werd goedgekeurd, voorziet in de mogelijkheid voor lokale besturen om de belasting op gebouwen, de zogenoemde opcentiemen op de onroerende voorheffing, te verlagen naar aanleiding van deze coronacrisis. Ze hebben daarvoor tijd tot 20 mei 2020. UNIZO West-Vlaanderen roept de lokale besturen daarom op om spoedig gebruik te maken van dit uitstel. Op die manier ondersteunen ze hun ondernemers.

Extra mogelijkheden voor verlaging belasting
“Een verlaging van de onroerende voorheffing zorgt immers voor een directe verlaging van de belasting voor ondernemers die eigenaar zijn van hun pand”, licht Wouter Blomme, directeur UNIZO West-Vlaanderen, toe. “Bovendien kan een verlaging van de opcentiemen verhuurders aanzetten om een uitstel of kwijtschelding van de huur te verlenen. Lokale overheden moeten dan wel nu schakelen, vermits de beslissing genomen moet worden voor 20 mei.” Sinds 2020 hebben steden en gemeenten ook de mogelijkheid om verschillende tarieven in te voeren. Zo kunnen ze bepaalde doelgroepen net dat extra duwtje in de rug geven. In West-Vlaanderen maakt voorlopig enkel Gistel gebruik van deze mogelijkheid. “Naast een algemene verlaging zou men ook kunnen opteren om te variëren in de tarieven. Zo kan men startende ondernemers aantrekken door voor hen een lager tarief te voorzien. Of – waarom niet – alle commerciële ruimtes volledig vrijstellen”, oppert Wouter Blomme.

West-Vlaanderen kampioen van de onroerende voorheffing
De cijfers tonen alvast aan dat er in West-Vlaanderen ruimte is voor een verlaging van de opcentiemen op de onroerende voorheffing. Het Vlaamse gemiddelde staat op 897. Enkel Ardooie (598) en De Haan (881,61) zitten onder dat gemiddelde. Van de 75 Vlaamse steden en gemeenten die meer dan 1000 opcentiemen aanrekenen, liggen er maar liefst 56 (!) in West-Vlaanderen. Dat zorgt voor een West-Vlaams gemiddelde van 1123,05, met een weinig eervolle eerste plaats voor Alveringem (1417). “De verlaging van de opcentiemen heeft een budgettaire impact. Maar een verlaging van belastingen betekent ook een verhoging van de koopkracht. Wat ten goede komt van de economie, met inbegrip van de lokale economie”, concludeert Wouter Blomme.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.