Home > Ontvangst Youca-delegatie in Brugge met genderrechtvaardigheid als slogan

Ontvangst Youca-delegatie in Brugge met genderrechtvaardigheid als slogan

Geschreven op 12 oktober 2023 om 07:40 door Mario De Wilde

Gisteren was er de ontvangst van Youca-delegatie op het stadhuis van Brugge. Youca is een initiatief waarbij studenten uit het secundair onderwijs één dag (donderdag 19 oktober 2023) gaan werken en hun loon (60 euro) hiervoor afstaan aan projecten in het Zuiden. Youca vzw organiseert en coördineert deze campagne. “Verschillende diensten van Stad Brugge nemen hieraan deel en stellen die dag een jongere te werk”, zegt burgemeester Dirk De fauw.

Burgemeester Dirk De fauw: “Als stad steunen we dit initiatief voor jongeren zeer graag. Youca stimuleert jonge mensen wereldwijd om samen te werken aan een duurzame en rechtvaardige maatschappij. Wij bieden op de Youca Action Day jobs aan bij diverse stadsdiensten. Het kan gaan om zowel administratieve functies als de handen uit de mouwen steken op het openbaar Domein.”

Dit jaar staat de Youca-campagne in het teken van genderrechtvaardigheid. 60% van de Belgische vrouwen wordt slachtoffer van seksuele intimidatie. 30% van transgender personen kreeg al te maken met seksueel geweld. Dit is natuurlijk geen Belgisch probleem. Overal ter wereld worden mensen het slachtoffer van dit soort geweld.

Gendernormen liggen aan de basis van dit soort geweld. Dit zijn sociale regels over hoe verschillende genders zich moeten gedragen. Deze gendernormen houden oneerlijke machtsverhoudingen in stand. Vrouwen verdienen minder dan mannen, kunnen minder makkelijk een professionele carrière uitbouwen en worden vaker het slachtoffer van geweld, trans personen vinden minder makkelijk een job… Die machtsverhoudingen zorgen ervoor dat vrouwen vaak zelf de schuld krijgen van het geweld waar ze slachtoffer van worden.

Campagnepartner Plan International pakt dit probleem wereldwijd aan. Hun Champions of Change programma werkt met jongeren in 41 landen. Met personen van elk gender. Meisjes leren bijvoorbeeld over hun rechten, wordt gewerkt aan zelfvertrouwen, hoe ze als groep collectieve kracht hebben of aan een betere economische situatie. Jongens leren hoe ze vrouwen kunnen ondersteunen in hun strijd tegen discriminatie, welke van hun gedragingen bijdragen aan ongelijke machtsverhoudingen en hoe negatieve mannelijkheid ook hen raakt.

Youca steunt met de opbrengst van YAD het project van Plan International in Senegal. In de regio Thiès, 70 kilometer ten noorden van de hoofdstad Dakar, gebruikt Plan International voetbal als middel om genderstereotypen aan te pakken. Via voetbaltoernooien bereiken ze jongeren, maar ook ouders, politici, maatschappelijke leiders en werken ze aan genderrechtvaardigheid. In radio-uitzendingen delen ze hun ideeën met het grote publiek. Ze leren zo hoe ze genderrechtvaardigheid kunnen aankaarten bij hun ouders of maatschappelijke leiders. Ze overtuigen hen om een open en veilige omgeving te creëren voor jongeren.

Brugse ambassadeur
De dochter van stadsmedewerker Lieselot Boone, Jojuca Nunes dos Santos (18), werd samen met vier andere meisjes uit het land (regio Brussel), geselecteerd als ambassadeur voor de nieuwe campagne van YOUCA. Als ambassadeur ging ze deze zomer op inleefreis naar waar er met een lokale jongerenorganisatie informatie uitgewisseld wordt over bewustzijn rond seksueel geweld. In de omgekeerde richting vindt momenteel – van 4 tot en met 22 oktober 2023 – een uitwisseling plaats vanuit Senegal naar België. De ambassadeurs gaan een traject aan om als woordvoerder voor YOUCA contacten te leggen, te spreken op scholen, presentaties geven, hun ervaringen te delen. Ze zetten zich daarnaast in voor extra middelen voor de campagne, naast de middelen die door heel wat leeftijdsgenoten verzameld worden tijdens de Youca Action Day.

Alle info over YOUCA Action Day en het project op www.youca.be.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.