Home > Ontharde paden op begraafplaats De Haan zorgen voor meer groen

Ontharde paden op begraafplaats De Haan zorgen voor meer groen

Geschreven op 17 februari 2023 om 07:37 door Mario De Wilde

Ook de gemeente De Haan zet volop in op initiatieven om zich beter te beschermen tegen de gevolgen van de klimaatverandering. In het kader van deze maatregelen werden de paden op de begraafplaats langs de Nieuwe Steenweg in De Haan nu ‘onthard’, zodat het regenwater daar beter wordt opgevangen. We ondervinden allemaal hoe de klimaatverandering ons leven en onze omgeving beïnvloedt. Daarom nam ook de gemeente De Haan al heel wat initiatieven tegen klimaatverandering en de gevolgen ervan: er worden extra bomen en hagen aangeplant, het regenwater wordt beter opgevangen, de straatverlichting wordt verLED, er komen extra laadpunten voor elektrische wagens, enz.

Burgemeester Wilfried Vandaele: “Ook ontharding van de bodem is een aandachtspunt. Want om wateroverlast bij intense regenbuien te voorkomen is het belangrijk dat het water in de bodem kan dringen. Daarom wil ook de gemeente De Haan verharding van de bodem zoveel mogelijk vermijden en waar mogelijk de reeds bestaande verharding omvormen naar onverharde grond. Dit gebeurde nu op de begraafplaats van De Haan: daar werden de paden tussen de graven vervangen door gras. In het totaal werd zo meer dan 800m² bodem ‘onthard’. De hogere overheid vraagt dat wij tegen 2030 1m² per inwoner ontharden. Voor onze gemeente is dat dus 1,3 ha!”

Samen met het Regionaal Landschap Houtland en Polders werd voor de gemeente ook een landschapsplan uitgewerkt, niet alleen om de omgeving te verfraaien maar ook ecologisch te versterken. Schepen voor Leefmilieu Hilde Dhont: “In het kader van dit plan zijn de percelen naast de begraafplaats van De Haan, die eigendom zijn van de gemeente, nu omgevormd naar een bloem- en zoemrijk grasland. We herstelden ook de grachten en breidden die deels uit. Aan de perceelsgrens is een houtkant van 5 m breed aangeplant met 2.000 stuks inheems bosgoed, aangevuld met 28 bomen en afgerand met een haag.”

Ook in de zone langs de Brugsesteenweg in Wenduine worden de grachten hersteld en heggen aangeplant. Voor de werken kan de gemeente rekenen op een subsidie van het Regionaal Landschap en de Provincie West-Vlaanderen. Zij nemen de helft van de kosten op zich.

Groenblauwpeil

Ook inwoners kunnen helpen om hun eigen percelen, en dus de gemeente, meer bestand te maken tegen klimaatverandering. Op de website www.groenblauwpeil.be komen ze te weten hoe klimaatbestendig hun eigen perceel is en krijgen ze handige tips om de score van bijvoorbeeld hun tuin te verhogen, zoals het planten van (meer) bomen of het aanleggen van klinkers die regen doorlaten. Op de website kunnen inwoners dan ook de acties registreren die ze al genomen hebben. Zo draagt iedereen bij tot een gemeente die beter bestand is tegen de klimaatsveranderingen!

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.