Home > Ontdek en proef (vooral) de Sweetmarz op de kerstmarkt van Oedelem en Wintergloed in Brugge

Ontdek en proef (vooral) de Sweetmarz op de kerstmarkt van Oedelem en Wintergloed in Brugge

Geschreven op 26 november 2023 om 22:12 door Mario De Wilde

Sweetmarz, de speciaalzaak met marsepeincreaties van Hendrik Hoens en Hugo Vermeulen, staat terug op de Kerstmarkt/Wintergloed te Brugge en in Oedelem. Ja hoor, ook dit jaar zijn ze er weer: Sweetmarz op de kerstmarkt met leuke en schattige marsepeincreaties gaande van sneeuwmannen, engeltjes, paddenstoelen, varkentjes, muisjes, hondje enz. en de meer klassieke producten zoals marsepein patatjes. Speciaal voor de warmste week hebben we dit jaar een creatie gemaakt van een kaars met vlammetjes. Van elk verkocht exemplaar schenken we € 5.00 aan bijdrage voor de warmste week.

Ook op de kerstmarkt van Oedelem – op zaterdag 9 december -zullen we voor de tweede maal een stand hebben. Het succes daar was enorm. De drijvende krachten achter Sweetmarz zijn Hendrik Hoens en Hugo Vermeulen, beiden jonggepensioneerden die voor de vierde keer op de kerstmarkt van Brugge zullen staan.

Hendrik is een vakspecialist marsepein buiten categorie. Elk figuurtje die hij maakt wordt volledig met de hand gevormd en verder compleet afgewerkt met zeer veel arbeidsintensieve details: het wit van de ogen met suikerglazuur, de pupillen met chocolade en verschillende attributen. Omdat kwaliteit hoog in zijn vaandel staat volgde hij – doorheen de jaren – verschillende cursussen, specialisatie marsepein aan de Piva (Provinciaal Hoger Instituut Voeding Antwerpen) waarbij hij de “grootste onderscheiding” heeft behaald…

En hoe kwamen we dan op de kerstmarkt? Hendrik en Hugo hadden een tiental jaren geleden al op het punt gestaan om een eigen patisserie-tea room-lunchhuis op te starten. Hugo werkte immers 30 jaar als account manager voor koffie en kende èn zo wat alles van koffie èn van koffiedranken. Daarnaast volgde hij al jaren avondschool en bekwam zo diploma’s van kok (Spermalie), wijnkenner en bedrijfsbeheer. Kortom de perfecte aanvulling met Hendriks patisserie en marsepein. Maar de sprong werd toen niet genomen: beiden stonden immers slechts enkele jaren van hun pensioen en toen werd toch de kaart van veiligheid getrokken. In de plaats daarvan richtte Hugo “De afspraak” kok aan huis op en dit in bijberoep, zaak die hij een zevental jaar runde.

Maar de microbe bleef bij Hendrik hangen en intussen was kok aan huis fysisch toch een zware klus. Dus een nieuwe start diende zich aan. Maar om rendabel te zijn – we staan enkel 7 weken op de kerstmarkt – diende er toch een verbreding van het assortiment te gebeuren. Bij de zoektocht naar kwalitatieve aanvullingen kwamen we bij Chocolatier Keerman uit Oedelem terecht, een buur van Hendrik. Pol Keerman bleek een perfect antwoord op onze eisen: topkwaliteit van truffels, cappuccinotruffels, zeevruchten, studentenhaver, krokantjes, blok chocolade, holle figuren enz…

Als derde pijler hebben we een aantal streekproducten – een provinciaal erkende leverancier – Larmuseau met cuberdons en sneeuwballen. Ook hier houden we aan supervers en dus worden ze pas enkele dagen voor de kerstmarkt afgehaald. De cuberdons zijn dan ook heerlijk smeuïg en wat anders dan de versuikerde cuberdons die je in heel wat zaken aantreft.

Last but not least komt er een heerlijk assortiment van fijne koekjes als Brugse kletskoppen, Rochers, cakes e.a. Kortom de kerstmarkt heeft een bijzonder kraam – op de Markt dicht bij het standbeeld – waar je èn lekkers èn misschien dat kleine speciale cadeau vindt. Hugo en Hendrik zijn er klaar voor en ontvangen je met de breedste glimlach.

1 reactie

Mario Lamote
Geschreven op 2023-11-27 14:20:49
Ze zien er veel te mooi uit om op te eten

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.