Home > Ontdek de minder gekende Brugse locaties dankzij wandelboekjes West-Vlaamse Gidsenkring

Ontdek de minder gekende Brugse locaties dankzij wandelboekjes West-Vlaamse Gidsenkring

Geschreven op 14 juli 2023 om 07:02 door Mario De Wilde

Reeds verschillende jaren geven de Uitgaven West-Vlaamse Gidsenkring (UWG) wandelboekjes uit. Deze reeks wandelingen kent een zeer groot succes bij al wie Brugge lief is. Ze brengen immers minder gekende plaatsen van de stad in de kijker, zoals West-Brugge of het Stille Brugge (het Sint-Annakwartier), maar ook, en waarom niet, zeer gekende plaatsen zoals de Burg met een beschrijving van al zijn prachtige gebouwen. Bepaalde thema’s, zoals Brugse legenden, Vrijmetselarij in Brugge, Barmhartig Brugge of Middeleeuwse handelsstad, gaven aanleiding om ons dieper rond deze minder gekende aspecten van de stad te buigen. Vandaag heeft het bestuur aan deze reeks wandelingen een nieuwe reeks toegevoegd, namelijk Literaire Wandelingen.

Verschillende schrijvers en dichters hebben inspiratie in Brugge gevonden. Sommigen zijn in Brugge geboren en/of gestorven. Anderen werden door de schoonheid van de stad begeesterd en aangespoord de pen ter hand te nemen. Deze nieuwe reeks wandelingen brengt een verband tussen gekende en minder gekende plaatsen in de stad en de kunstenaar. Dit laat ons toe de auteur beter te begrijpen maar ook om met creatieve ogen de stad steeds opnieuw te ontdekken.

De eerste gekende Vlaamse schrijver in de reeks is Stijn Streuvels. Hij was afkomstig uit het zuiden van de provincie, maar zijn moeder was een echte Brugse. Zij was de zuster van de gekende Guido Gezelle. Zij huwde met een bakker uit Avelgem en gaf het leven aan haar zoon Frank Lateur. Deze zou de stiel van zijn vader verderzetten, maar met wat meer ambitie. Fijne patisserie zou een meerwaarde betekenen voor de bakkerij. Hij werd dus naar Brugge gestuurd bij de familie Van Mullem, een gerenomeerde patissier. Zijn verblijf in Brugge was een ware openbaring van het echte leven. Auteur Karel Platteau brengt ons in de Brugse ‘belle-époque’ en vertelt via leuke anekdotes hoe Frank, de latere Stijn Streuvels, de basis van zijn schrijfkunst gevormd heeft.

De tweede wandeling gaat over het leven van priester-dichter Guido Gezelle in Brugge, van zijn geboorte in de Rolweg tot aan zijn overlijden in de Carmerstraat. In zijn Brugse carrière was hij voornamelijk met politiek bezig. Auteur en Gezellekenner Dirk Van Tieghem vertelt ons alles in geuren en kleuren.

De wandelgidsen kunnen in alle Brugse boekhandels verkregen worden en ook via de website van Uitgaven West-Vlaamse Gidsenkring www.uitgaven-wg.be aan de prijs van 15 € per wandeling.

Foto: voorzitter van UWG, Elie De Jonghe, in gesprek met Willem Van Mullem, broer van patissier Servaas Van Mullem

Foto: Karel Platteau, auteur van de wandeling, als Stijn Streuvels verkleed, gidst een groep mensen

Foto: Gedenksteen aan Stijn Streuvels, op de gevel van patisserie Van Mullem

Foto van Dirk Van Tieghem, auteur van LW2 Guido Gezelle

Foto: Een ‘fake’ Guido Gezelle samen met de zusters van het Engels Klooster in hun tuin.

2 reacties

Noël Delrue
Geschreven op 2023-07-31 16:55:35
Brugge eens op een andere manier bekijken en beleven. Een prachtig artikel , dat de bezoekers aanzet om deze wandelingen in de vakantie te maken.
André
Geschreven op 2023-07-14 09:06:50
Dit is super leuk te doen tijdens deze vakantieperiode!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.