Home > Online aanvraag van je btw-nummer. Zo ga je te werk…

Online aanvraag van je btw-nummer. Zo ga je te werk…

Geschreven op 1 september 2023 om 07:05 door Mario De Wilde

Klaar om zelfstandig ondernemer te worden en wil je alle administratie digitaal afhandelen? Dat is zo geregeld! Via je sociaal verzekeringsfonds start je binnen no-time je eigen onderneming. Regel alles, van je btw-nummer tot je sociaal statuut, in slechts enkele stappen online.

Eerste stappen als zelfstandige

Als je besluit te ondernemen, moet je een beslissing nemen over de bedrijfsvorm (bijvoorbeeld eenmanszaak of vennootschap). Vervolgens dien je je aan te melden bij een sociaal verzekeringsfonds zoals Avixi en een zakelijke rekening te openen.

Wat doet een Ondernemingsloket voor jou?

Een ondernemingsloket assisteert bij je registratie bij de Kruispuntbank van Ondernemingen en activeert je btw-nummer. Dit hele proces kan gemakkelijk online worden afgerond.

Wat is btw?

Btw, ofwel belasting over toegevoegde waarde, is de belasting die klanten betalen voor jouw producten of diensten. Deze belasting draag je vervolgens af aan de overheid via je btw-aangifte.

Wanneer heb je een btw-nummer nodig?

Als je een activiteit gaat ontplooien die onder de btw valt, dien je een btw-nummer aan te vragen. Dit vereenvoudigt het proces van belasting innen en doorstorten. Hoewel sommige beroepen zoals huisartsen btw-vrijgesteld zijn, hebben ze nog steeds een ondernemingsnummer nodig.

Wie moet een btw-nummer aanvragen?

Bijna alle handelsactiviteiten en de meeste vrije beroepen zijn verplicht een btw-nummer aan te vragen, ongeacht of je fulltime of parttime ondernemer bent. Er zijn echter enkele uitzonderingen.

Vrijstellingen

Sommige beroepen, vooral die met een sociaal karakter, zijn vrijgesteld van btw. Een volledig overzicht van deze activiteiten en bijbehorende voorwaarden vind je op Fisconet.

Hoe vraag je online een btw-nummer aan?

Voordat je een btw-nummer kunt aanvragen, heb je een ondernemingsnummer nodig, te verkrijgen bij de KBO. Avixi begeleidt je hierbij. Na registratie wordt je btw-nummer binnen 24 uur geactiveerd.

Keuze btw-regime

Heb je al nagedacht over welk btw-regime voor jou geldt? Er zijn verschillende opties, waaronder maandelijkse of kwartaalaangifte en het vrijstellingsregime.

E-loket van Avixi

Overweeg je een accountant in te huren? Geef hem of haar toegang tot het Avixi e-loket. Via ons registratieformulier kunnen zij eenvoudig jouw onderneming bij ons registreren.

Noodzakelijke Vergunningen

Sommige beroepen hebben specifieke vergunningen nodig. Je ondernemingsloket helpt bij het aanvragen hiervan.

Aanmelden bij een Ziekenfonds

Na je registratie bij een sociaal verzekeringsfonds zoals Avixi, is het raadzaam je aan te melden bij een ziekenfonds voor ziekte- en invaliditeitsuitkeringen.

Aanvullende Verzekeringen

Bij het opstarten van je eigen bedrijf is het verstandig om enkele extra verzekeringen te overwegen.

Start online als zelfstandige

Ben je enthousiast om te beginnen? Laat Avixi je begeleiden in het online aanvraagproces van je btw-nummer en alle wettelijke formaliteiten. Zo kun je snel en efficiënt van start!

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.