Home > Ondergrondse afvalcontainers in Zeebrugge werden volledig vernieuwd

Ondergrondse afvalcontainers in Zeebrugge werden volledig vernieuwd

Geschreven op 21 augustus 2024 om 11:30 door Mario De Wilde

In de Londenstraat en Brusselstraat in Zeebrugge werden zopas de ondergrondse restafvalcontainers vernieuwd. “Voordien kon met munten betaald worden, wat vaak voor vandalisme en storingen zorgde. In deze vernieuwde versie is betalen met je bankkaart mogelijk, wat deze zaken moet oplossen. De ondergrondse afvalcontainers zorgen ervoor dat de meeuwen niet aan het afval kunnen en de kortverblijfstoeristen hun vuilnis niet te vroeg moeten buitenzetten. Dit is een investering in een proper Zeebrugge”, zeggen schepen van Openbaar Domein Mercedes Van Volcem en voorzitter van IVBO en schepen van Klimaat, Milieu en Energie Minou Esquenet.

“Ondergrondse restafvalcontainers in Zeebrugge zijn belangrijk om de netheid van de deelgemeente te garanderen. Voor kortverblijftoeristen is het niet mogelijk altijd de klassieke ophaaldag te respecteren en meeuwen zorgden daarnaast vaak voor overlast bij afvalzakken die buiten staan. Daarom werd besloten om ondergrondse containers te plaatsen”, zegt schepen Mercedes Van Volcem.

Vernieuwde ondergrondse containers
Het systeem met muntautomaten bleek erg vandalismegevoelig: vaak werden plastic jetons of lipjes van frisdrankblikjes teruggevonden in de automaten, wat voor storingen zorgde. Als oplossing werden de ondergrondse restafvalcontainers in de Londenstraat en Brusselstraat vernieuwd en voorzien van een nieuw betaalsysteem. Het had veel voeten in de aarde, maar vanaf nu zijn er vernieuwde afvalcontainers. Er kan trouwens ook met bancontact betaald worden en worden de problemen met het muntjessysteem opgelost. Binnenkort zullen ook betalingen met smartphone en via een QR-code beschikbaar worden. Tegen een betaling van 1,10 euro kan er tot 40 liter restafval in de afvalcontainer. Naast het betaalsysteem werd ook de inwerpzuil, het voetgangersplatform en de eigenlijke container onder de grond vernieuwd.

Ondergrondse containers zijn een absolute meerwaarde in de toeristische omgeving en wijken met veel hoogbouw, aanvullend op de klassieke huis-aan-huisophaling. Toeristen, tweedeverblijvers en omwonenden kunnen 24 op 24 uur / 7 dagen op 7 hun afval op een eenvoudige en snelle manier in de ondergrondse containers kwijt. Hierdoor is er minder sluikstort en minder zwerfvuil in de straat. Het blijft nodig om in de nieuwe containers het afval correct te deponeren, en dus niet grote hoeveelheden op hetzelfde moment in de containers te proppen. Dan zullen ze niet blokkeren en kan iedereen zijn of haar afval erin kwijt.

Via IVBO investeerde Stad Brugge 64.728 euro in deze vernieuwde containers. Naast de bestaande ondergrondse containers in Zeebrugge, werden nog twee ondergrondse glascontainers toegevoegd bij de herinrichting van de Rederskaai n.a.v. de stormkeringswerken. Ook hier zorgt het stadsbestuur op die manier dat de netheid gegarandeerd blijft. In Sint-Andries heeft men bij de heraanleg van Wijk Blijmare en de Nieuwe Sint-Annadreef en omgeving de bovengrondse glasbollen vervangen door een ondergronds exemplaar. De ondergrondse restafvalcontainers in de omgeving van de Oude Vismijn werken momenteel nog met munten. Ook hier staat een vernieuwing met nieuw betaalsysteem ingepland.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.