Home > Ondanks het slechte weer toch een positieve balans voor eerste meivakantie aan de kust

Ondanks het slechte weer toch een positieve balans voor eerste meivakantie aan de kust

Geschreven op 15 mei 2023 om 07:59 door Mario De Wilde

De toeristische sector aan onze kust kijkt positief terug naar de eerste meivakantie. Door de nieuwe vakantieregeling was het de eerste keer dat Franstalige Belgen begin mei twee weken vakantie hadden. Tijdens de meivakantie zijn in totaal ongeveer 750 000 dagtoeristen en 1,2 miljoen toeristische overnachtingen genoteerd. Ook de som van de paasvakantie en meivakantie wordt positief geëvalueerd, met evenveel overnachtingen door Franstalige Belgen als in 2022. De Kust kijkt uit naar de komende verlengde weekends.

Sabien Lahaye-Battheu, gedeputeerde en voorzitter Westtoer: “De Kust ontwikkelde zich in de voorbije jaren meer en meer tot een bestemming voor de vier seizoenen. Twee derde van de toeristische omzet wordt gerealiseerd buiten het zomerseizoen. De Kust blijft ook een favoriete bestemming tijdens het voorjaar. Westtoer en de toeristische sector overleggen om de diverse aspecten rond de nieuwe vakantiespreiding in goede banen te leiden”, aldus Sabien Lahaye-Battheu, gedeputeerde en voorzitter Westtoer. Door de nieuwe regeling in Franstalig België is het de eerste keer dat de vakanties in het voorjaar gespreid zijn over verschillende periodes.

De vakantiespreiding zorgt tijdens een langere periode alvast voor een aangename sfeer aan zee. Voor de toeristische sector vergt de vakantiespreiding de nodige aanpassing om zich goed te organiseren. Westtoer en de toeristische ondernemers hebben vertrouwen dat de spreiding zeker op lange termijn een positief effect kan hebben. Het totaal van de toeristische overnachtingen aan de Kust wordt voor de voorbije twee weken ingeschat op 1,2 miljoen, een stijging van ongeveer 50 procent in vergelijking met dezelfde periode in 2022. De stijging ligt voornamelijk bij de Franstalige Belgen. Ook het aantal toeristische overnachtingen door Vlamingen en buitenlanders is iets gestegen, mede door het verlengde weekend van 1 mei. In de voorbije twee weken reisden ook tal van Nederlanders naar de Kust.

Voor de hotelsector was de meivakantie zeer positief. Er werden ongeveer 30 procent meer hotelkamers geboekt in vergelijking met de eerste twee weken van mei 2022. De situatie verschilt van badplaats tot badplaats.
De toeristische verhuurkantoren aan de Kust evalueren de eerste lentevakantie positief. De verhuurkantoren noteerden meer boekingen dan vorig jaar in mei. Het verlies van de matige paasvakantie werd grotendeels of zelfs volledig goedgemaakt. De sector spreekt van een verschuiving van boekingen en niet zozeer van extra boekingen.
Ook Franstalige eigenaars van een vakantiewoning of appartement aan de Kust verbleven tijdens de lentevakantie graag aan zee.

Volgens de raming van Westtoer reisden in totaal ongeveer 750 000 dagtoeristen naar zee tijdens de voorbije twee weken. Dit is een status quo in vergelijking met mei 2022. Topper in de voorbije weken was het verlengde weekend van 1 mei met ongeveer 220.000 dagtoeristen in drie dagen.
Positieve balans voor de som van de twee vakanties
De balans van de twee weken paasvakantie met de twee weken meivakantie is positief: ondanks het ontbreken van een periode met stabiel en mooi lenteweer noteert de Kust 2,6 miljoen toeristische overnachtingen. Dit is een status quo in vergelijking met paasvakantie en eerste twee weken van mei 2022 (zowel bij de Vlamingen als bij de Franstalige Belgen). Tijdens deze twee vakanties trok de Kust ongeveer 1,8 miljoen dagtoeristen, een lichte daling van 5 procent in vergelijking met dezelfde periode in 2022.

Ook voor de hotelsector is de som over de twee vakanties positief: er werden tijdens de paasvakantie en meivakantie dit jaar ongeveer 5 procent meer hotelkamers geboekt in vergelijking met dezelfde periode in 2022. Tijdens deze meivakantie werden zelfs iets meer hotelkamers geboekt in vergelijking met de paasvakantie 2022.
Zowel tijdens de paasvakantie als de meivakantie 2023 was er geen periode met stabiel lenteweer. In 2022 was het kustweer mooier en aangenamer, zowel in de paasvakantie als tijdens de eerste twee weken van mei, met een zonnig paasweekend en een warme tweede week van mei als toppers.

Franstalige Belgen zijn een belangrijk publiek voor de Kust. Volgens de meest recente cijfers (2021) waren 16 procent van alle toeristen aan de Kust Franstalige Belgen. In 2021 telde de Kust 3,4 miljoen aankomsten van Franstalige Belgen die voor één of meerdere dagen naar zee afzakten. Daarbij besteden ze samen circa 550 miljoen euro aan de Kust, goed voor 21 procent van de 2,8 miljard bestedingen die het toerisme aan de Kust genereert.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.