Home > Omgeving van hoogbouwproject HOOST in hartje Heist wordt groene zone

Omgeving van hoogbouwproject HOOST in hartje Heist wordt groene zone

Geschreven op 14 januari 2022 om 16:00 door Mario De Wilde

Op het Maes- en Boereboomplein in hartje Heist is aannemer Artes met de werkzaamheden van HOOST gestart. Door deze werkzaamheden, met onder andere de aanleg van een ondergrondse parking voor meer dan 250 wagens, is het gemeentebestuur van Knokke-Heist genoodzaakt de huidige beplanting en bomen te laten weghalen. Het gemeentebestuur begrijpt dat deze beslissing bij sommigen gevoelig kan liggen, maar wil benadrukken dat ze niet over één nacht ijs gegaan is
Na de afweging van heel wat factoren (zie hieronder voor meer uitleg), heeft het gemeentebestuur besloten om de verwijderde beplanting en bomen te vervangen door dubbel zoveel groen dat in de komende jaren doorheen de gemeente geplant zal worden.

Dubbel zoveel groen
Als bestuur is Knokke-Heist enorm begaan met openbaar groen en klimaatopwarming. Daarom werden verschillende gespecialiseerde studiebureaus aangeschreven om een verplantbaarheidsonderzoek uit te voeren. Hierbij speelt de gezondheid van de bomen een grote rol. Gezonde bomen hebben namelijk voldoende energiereserve om met beperkt wortelverlies om te gaan. Ongezonde bomen zouden de verplantshock niet te boven komen.

Gerooide boom
Uit de studies kwam echter dat het overgrote deel van de bomen teveel dood hout en een magere kroon vertonen. Slechts 16 bomen komen in aanmerking om te verplanten maar door de korte plantafstand van elkaar zouden ook zij een groot deel van hun wortels verliezen. Bijkomend probleem was het transport. De bomen dienen immers met een kluit van ongeveer 4 meter diameter verticaal getransporteerd te worden en ook daarvoor zou zware snoei noodzakelijk zijn. Bovendien zijn er geen garanties dat de bomen al deze ingrepen zullen overleven. Tel daarbij nog de kostprijs voor het verplanten en dan concludeert het gemeentebestuur dat we voor deze budgetten dubbel zoveel bomen kunnen aanplanten mét groeigarantie.
Bij de heraanleg van het Maes- en Boereboomplein worden dus uiteraard nieuwe bomen aangeplant, maar ook doorheen Knokke-Heist zal heel wat extra openbaar groen gecreëerd worden.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.