Home > Olé Hawaï: in maart is het al steelguitar wat de klok slaat in Damme

Olé Hawaï: in maart is het al steelguitar wat de klok slaat in Damme

Geschreven op 26 februari 2024 om 07:18 door Mario De Wilde

Hawaï, 1890. Joseph Kekuku is 11 jaar en vindt een roestige bout op de spoorweg. Hij laat ze over zijn Spaanse gitaar glijden en ontdekt een wereld vol nieuwe klanken. Hij legt de gitaar plat op zijn schoot, experimenteert verder met de metalen kam, een lepel en ten slotte met een metalen staafje. Zo perfectioneert hij zeven jaar lang de ‘Hawaïaanse methode’ van gitaarspelen. Zijn manier van spelen verovert heel O’ahu en verspreidt zich al snel over de andere eilanden van Hawaï. Het koninkrijk Hawaï raakt echter in de problemen, valt en wordt snel geannexeerd door de Verenigde Staten, met dramatische gevolgen voor de bevolking. Wanneer Kekuku in 1904 naar de Verenigde Staten trekt, op zoek naar meer geluk, introduceert hij de steelguitar wereldwijd.

Al in 1913 brengen de eerste Hawaïaanse muzikanten in Parijs hun vaudeville in het eerste Luna Park. De immense populariteit van de exotische klanken, het ‘nieuwe geluid’, zorgt al snel voor een ongemeen succes van de steelguitar. In heel Europa scholen muzikanten zich in de jaren ’20 en ’30 om tot virtuoze steelgitaristen. Je vindt ze van Polen (Wictor Tychowski) tot Griekenland (Kostas Bezos) en Frankrijk (Gino Bordin). Naast Europa verspreidt de rage zich ook in Argentinië (Gaston Bueno Lobo) en Indië (Brij Bhushan Kabra).

De Hawaïaanse steelguitar is een mondiaal fenomeen gebleven. Omdat het instrument zo succesvol was, liet ze een grote invloed na op de westerse muziek, vooral op Amerikaanse genres zoals blues en country. Vroege blues- en countrymuzikanten verwezen vaak naar hun Hawaïaanse voorbeelden. De invloed is evident in hun muziek. Ook vandaag de dag hoor je de steelguitar regelmatig terug in blues en country, net zoals in jazz en popmuziek.

Les Guitares Magiques
zondag 10 maart 2024 – 11:00 uur – Stadhuis Damme

Les Guitares Magiques brengt aanstekelijke akoestische muziek met een hoofdrol voor de Hawaïaanse steelguitar. In de jaren ’20 en ’30 van de vorige eeuw was het invloedrijke instrument ook in Europa immens populair, tal van opnames zijn er getuige van.

Gijs Hollebosch (Kris de Bruyne, Neeka, Lieven Tavernier, Olla Vogala) en Raf “Lazy Horse” Timmermans (Flip Kowlier, Guido Belcanto, Elmore D) worden alom geroemd als inventieve snarenwonders. Hun gemeenschappelijke passie voor lapsteels en steelguitars brengt hen samen om aan een boek te werken met transcripties van de 78-toerenplaten. Het boek ligt nog op de planken, maar samen met de uitstekende contrabassist Mathias Moors (The Fuckuleles, Stoomboot, Lenny & De Wespen) ontstaat het trio Les Guitares Magiques en brengen ze de traditie weer tot leven.

Op het repertoire staan naast Hawaïaanse originals als Kohala March ook jazz- en swingnummers en Zuid-Amerikaanse tango en walsjes, een ontdekking van verborgen melancholische en echte muziek.

GOES & GOES & De Gasten
zaterdag 30 maart 2024 – 20:00 u – De Cultuurfabriek, Sijsele

“Overdag zulde ons nie horen, op tv zulde ons nie zien”

“(…) GOES schildert het Vlaamse dorpsleven zoals het is. Met de poëzie van een Lieven Tavernier, de rauwheid van een Dimitri Verhulst, de donkerste zijde van Daniel Lanois, de meesterlijke vertelkunst van Townes Van Zandt en de sociale blik van Pete Seeger.” (RifRaf)

Michel ‘GOES’ Goessens weet al jaren hoe hij songs moet schrijven. Hij doet dat in de beste traditie van de grote Amerikaanse singer-songwriters, een wetende ziener, een ware poëet, een virtuoze verteller. En hij blijft vooral zichzelf, een man uit Sleidinge, zingend in zijn muzikaal Meetjeslands dialect. In concert is GOES op zijn best, opzwepend en provocerend, grappig en oprecht.

GOES speelt zijn songs niet alleen. Natan ‘GOES’ Goessens kreeg de meest uiteenlopende muziek met de paplepel ingegoten. Ondertussen afgestudeerd aan het Lemmensinstituut is hij een van Vlaanderens jongste getalenteerde drummers. In het voorjaar 2023 brachten ze de cd ‘Nie gezeverd’ uit, een verzameling songs die moesten geschreven worden.

Repertoire

Voor het concert in de Cultuurfabriek in Damme (Sijsele) brengt GOES & GOES niet alleen de muziek van ‘Nie gezeverd’. Ze keren terug naar het rijke oeuvre van GOES en Aardvark.

Bezetting

GOES (zang en gitaar), GOES (drums), DE GASTEN: GIJS Hollebosch (lapsteel, dobro, slide, elektrische gitaar, mandoline), JAN Borré (toetsen), MARIO Vermandel (bas)

Alle info en tickets op deze link

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.