Home > Oeps…Beernemse camera tegen sluikstorten al meer dan twee jaar defect

Oeps…Beernemse camera tegen sluikstorten al meer dan twee jaar defect

Geschreven op 25 oktober 2023 om 08:17 door Mario De Wilde

De mobiele camera van de gemeente Beernem om sluikstorten tegen te gaan, is al sinds begin 2021 defect. Het gemeenbestuur weigert om het toestel te herstellen of te vervangen. Dat blijkt uit het antwoord op een vraag van raadslid Lode Vanneste aan schepen van Afvalbeleid Ruben Strobbe op de jongste gemeenteraad. “Het hoeft daardoor ook niet te verwonderen dat er zowel in 2021, 2022 als in 2023 geen enkele pv werd uitgeschreven aan sluikstorters in Beernem. Nochtans zijn camera’s een belangrijk middel in de strijd tegen zwerfvuil en sluikstorten. N-VA dringt er op aan om de defecte camera eindelijk te herstellen of een nieuw exemplaar aan te kopen”, stelt Lode Vanneste.

Jammer genoeg blijkt de strijd tegen zwerfvuil en sluikstorten in Beernem niet meteen een prioriteit voor de huidige meerderheidspartijen. Zo werden in 2019 en 2020 respectievelijk slechts één en vier pv’s aan overtreders uitgeschreven op basis van beelden van de mobiele camera. Het toestel blijkt bovendien al sinds begin 2021 kapot waardoor de voorbije drie jaar geen enkele pv meer werd uitgeschreven aan sluikstorters. Het gemeentebestuur besliste bovendien om de defecte camera niet meer te herstellen.

“Volgens cijfers van een studie van Mooimakers in 2019 blijkt dat de hoeveel sluikstort en zwerfvuil nochtans daalt tussen de 5 en 55 procent in gemeenten die gebruik maken van een camera. Voor de N-VA is de strijd tegen zwerfvuil en sluikstorten een absolute prioriteit Wij vragen daarom om zo snel mogelijk een nieuwe camera aan te kopen en die in te zetten op hotspots in onze gemeente waar veel afval en zwerfvuil wordt achtergelaten”, besluit Lode Vanneste.

In 2017 kocht het gemeentebestuur onder impuls van de toenmalige schepen van Afvalbeleid Jef Vansteenhuyse een mobiele camera aan in de strijd tegen zwerfvuil. De gemeente kende op dat moment het systeem van GAS-boets maar kon nooit officieel vaststellingen doen. Met die camera zorgde Jef Vansteenhuyse er voor dat daar verandering in kwam.

 

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.