Home > Oekraïense bewoners presenteren vrijdag a.s. hun eetcultuur in Sanapolis in Sijsele

Oekraïense bewoners presenteren vrijdag a.s. hun eetcultuur in Sanapolis in Sijsele

Geschreven op 20 februari 2024 om 07:08 door Mario De Wilde

In Sanapolis is al een aantal maanden een snelle evolutie aan de gang om het voormalige sanatorium en ziekenhuis te herbestemmen. De prachtige site van het vroegere Sanatorium Elisabeth op de grens van Maldegem en Sijsele/Damme krijgt er nieuw leven waar toerisme, gezondheid & maatschappelijke zorg en sport & beweging centraal staan. Minder gekend is dat Sanapolis ook 85 Oekraïense bewoners huisvest die op de vlucht zijn voor de oorlog.

Luc Verhulst, CEO Sanapolis: “Eind deze week is het exact twee jaar geleden dat Rusland Oekraïne
binnenviel. De oorlog deed heel wat mensen vluchten uit hun regio en land. Vrijwel onmiddellijk heb ik toen de beslissing genomen om in ons gebouw tijdelijk ontheemden uit Oekraïne op te vangen. Dat doen we in nauw overleg met de Stad Damme. Heel wat van onze bewoners komen uit de zwaar getroffen regio’s Odessa, Charkiv, Cherson en Marioepol. Wij hebben in dit gebouw heel wat leegstaande ziekenhuiskamers dus ik vond het logisch dat we die ruimtes nuttig gebruiken. Ik ben dan ook heel blij dat we aan al die gezinnen met kinderen een veilig onderkomen kunnen aanbieden. We geven trouwens niet enkel huisvesting want in samenwerking met het OCMW van de Stad Damme begeleiden we hen ook naar werk, taalopleidingen, begeleiding naar school, … De dankbaarheid die we van hen ontvangen, is zeer groot.”
Eetfestijn vrijdag 23 februari
Omdat de bewoners heel dankbaar en tevreden zijn, willen ze iets terugdoen. Net daarom organiseren ze op vrijdagavond 23 februari een eetfestijn in Brasserie ’t Oud Sanatorium. Alles zal bereid worden door onze Oekraïense bewoners die zo hun eetcultuur willen presenteren aan iedereen die wil langskomen. De opbrengst van het eetfestijn gaat volledig naar de werking en opvang van onze 85 Oekraïense kinderen en volwassenen.

Iedereen die de Oekraïense eetcultuur wil komen ontdekken én proeven, is welkom op vrijdagavond 23 februari vanaf 18u30. Inschrijven kan via info@sanapolis.be en kost 25 EUR of 12,50 EUR voor kinderen tot en met 11 jaar. Praktisch: Brasserie ’t Oud Sanatorium in Sanapolis, Gentsesteenweg 132, 8340 Sijsele-Damme.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.