Home > Ode aan West-Vlaamse wijnen: vandaag de Cuvee Oranjetipje en Atalanta van d’Hellekapelle

Ode aan West-Vlaamse wijnen: vandaag de Cuvee Oranjetipje en Atalanta van d’Hellekapelle

Geschreven op 26 maart 2025 om 07:00 door Mario De Wilde

Ruim tien jaar geleden nog vrijwel ondenkbaar maar anno 2025 beschikt West-Vlaanderen wel over een flink aantal prachtige en benijdenswaardige wijndomeinen. Ze worden zowel in eigen land als over de grenzen (terecht uitbundig bezongen om hun authenticiteit maar ook vaak omdat er aan deze West-Vlaamse domeinen nog een stukje totaalbeleving aan verbonden is. Je kan er niet alleen de nodige topflessen inslaan maar ook genieten van tal van proefsessie, begeleide wandelingen en allerlei andere boeiende activiteiten. Vergeet voor één keertje de olijfbomen, mimosabossen en cipressen, want in de plaats daarvan ontdek je terroirs die zeker een bezoek waard zijn. Daarom dus deze meer dan terechte ode aan onze West-Vlaamse wijnbouwers…..

Wijngoed d’Hellekapelle in Heuvelland

Het was het jaar 2009. Een bezoek aan een Heuvellandse wijnbouwer op de dag van de ambachten én een mooi hellend vlak. Meer was er niet nodig om Michel en Kris in april 2009 te doen besluiten om 3.000 druivenstokken aan te planten: helft Pinot Noir en helft Chardonnay. Zoveel jaren later zijn het 11500 stokken en de liefde voor de wijnbouw groeit nog elke dag. Michel Dehem runt anno 2025 nog steeds met evenveel passie dit kleinschalig familiaal wijnbedrijf. De aanplant is een kleine drie hectare waar er een 11500 stokken staan aangeplant op vier verschillende percelen. De eerste en oudste stokken zijn Chardonnay en Pinot Noir, pas in 2017 kwam de Auxerrois en de Dunkelfelder er bij. De keuze voor deze wijnrassen is niet de gemakkelijkste weg maar wel de grootste troef om kwaliteitswijn te maken. Wij werken duurzaam en met respect voor de natuur. De grond wordt mechanisch bewerkt. We laten de natuur zo goed als mogelijk haar werk doen. De druivenstok vraagt het hele jaar rond veel aandacht en zorg. De druiven worden handgeplukt enkel als de tijd en de druiven er rijp voor zijn… Michel volgt zijn buikgevoel en maakt alle keuzes voor het wijn maken zelf. Zo krijg je een uniek product dat niet anders dan kwaliteitsvol kan zijn door alle bezieling die er in steekt.

In de wijnbar kan je voluit genieten van anderhalve hectare aanplant wijngaard en een uitnodigend zicht op Frankrijk en rode en zwarte berg. Alsook kan men er alle wijnen per glas benutten en er is ook mogelijkheid tot een kleine knabbel zoals een gevarieerde kaasplank lekker van bij ons of een assortiment van gerookte en gerijpte ham soorten. Ook tijdens de zomermaanden is er eigen vers gedraaid vanille ijs of kunt u genieten van een Heuvellandse koffie die gemaakt is van Vintje dat op zich een westhoekse gedistilleerde destillaat is van druiven. Of dacht u eerder aan een aperitief moment dan hebben wij Picon van d’helle u krijgt een klein origineel flesje met een amberkleurige sinaasappel geurende licht bitterzoete smaak. Daarnaast krijgt u een karafje met onze eigen wijn en zo maak je zelf je Picon.

De twee toppertjes van Wijngoed d’ Hellekapelle in Heuvelland

Wijn 1 Cuvee Oranjetipje

-is een droge rosé gemaakt van de druif Dornfelder en jaargang jaargang 2023

*Kleur: Diep zalmroze

*Aroma: Aromatish met tonen van bosaarbei, rabarber, granaatappel, en kruidige nuances.

*Serveren: 10 graden celsius, in een wit wijnglas met een kleinere kelk want dat helpt om de frisse aroma’s te concentreren en de wijn langer op de juiste temperatuur te houden.

*Spijscombinaties: Tapas Bruschetta met tomaten tapanade en basilicum, carpaccio van gerijte holsteiner of bij een barbecue licht gekruid vlees en een koude provencaalse saus

Ouderen : kan nog gerust 2 jaar op de fles rijpen

Prijs : 12,50€

Wijn 2 De cuvee Atalanta

-is een droge witte wijn die 9 maanden op Franse houten vaten heeft gerijpt en is gemaakt van twee verschillende druiven soorten 60% Chardonnay en 40% auxerrrois.

* Kleur: Licht gouden gele kleur

*Aroma’s: lichte houttoets maar vooral tropisch rijp fruit en abricoos rijpe peer rode appel

* Serveren: aan 12 graden in een breed groot glas voorkeur bourgogne glas van riedel dat zorgt ervoor dat de rijpe aromas open komen

*Spijscombinaties: heerlijk met gebakken zeetong en blanke botersaus of een kabeljauw met witte wijnsaus of gegrilde langoustines maar ook gevogelte met een champignonsaus

Ouderen zeker nog tot 2030

Prijs 18€

Bezoeken en overnachten

Ook voor het bezoeken (begeleide rondleiding van anderhalf uur met drie proevers inbegrepen) van het domein kan je bij d’Hellekapelle terecht voor een prijs van 15€ per persoon en dit 7 dagen op 7 dagen op afspraak. De wijnbar is ieder weekend open tussen 14 en 18 u en een prachtige wijnschop waar men maar liefst kan kiezen tussen een ruim assortiment van de wijnen of een van de leuke cadeauverpakkingen met een fles wijn of een cadeaubon. Als summum kan je ook overnachten in een van de vakantiewoningen met een wijngaard in de achtertuin én met een zwemvijver. Alle info op www.wijngoeddhellekapelle.be

 

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.