Home > Ode aan de West-Vlaamse wijnen: vandaag Wijngoed Zilver Cruys in Boezinge

Ode aan de West-Vlaamse wijnen: vandaag Wijngoed Zilver Cruys in Boezinge

Geschreven op 28 maart 2025 om 07:00 door Mario De Wilde

Ruim tien jaar geleden nog vrijwel ondenkbaar maar anno 2025 beschikt West-Vlaanderen wel over een flink aantal prachtige en benijdenswaardige wijndomeinen. Ze worden zowel in eigen land als over de grenzen (terecht uitbundig bezongen om hun authenticiteit maar ook vaak omdat er aan deze West-Vlaamse domeinen nog een stukje totaalbeleving aan verbonden is. Je kan er niet alleen de nodige topflessen inslaan maar ook genieten van tal van proefsessie, begeleide wandelingen en allerlei andere boeiende activiteiten. Vergeet voor één keertje de olijfbomen, mimosabossen en cipressen, want in de plaats daarvan ontdek je terroirs die zeker een bezoek waard zijn. Daarom dus deze meer dan terechte ode aan onze West-Vlaamse wijnbouwers…..

Vandaag Wijngoed Zilver Cruys in Boezinge bij Ieper

Wijngoed Zilver Cruys in Boezingen heeft een ruim assortiment van verrukkelijke wijnen en schuimwijnen. De gronden op wijngoed Zilver Cruys zijn bijzonder goed geschikt om aan wijnbouw te doen, een nutriënten rijke zandleem laag, goed voor een krachtige groei van de planten in het voorjaar, en mineraalrijke kleilaag er onder , die een typische smaak geeft aan de wijnen. Deze kleilaag werd afgezet door de zee, en het is ook de nabijheid van de zee die zorgt voor een gematigd klimaat. Klimaatverwarming geeft ons ook opportuniteiten. Alle wijnen uit de Westhoek kenmerken zich door een licht ziltige toets. En dit vindt u ook terug in de wijnen van Zilver Cruys. Een wijngoed gekenmerkt door gedrevenheid, innovatie, historiek en verscheidenheid. De wijnen zijn verkrijgbaar op het wijngoed en meestal ook in de betere wijnhandel op aanvraag.

Wat maakt wijngoed Zilver Cruys zo bijzonder?

1) De locatie: het is het enigste wijngoed ter wereld dat gelegen is rechtstreeks op de frontlijn van WO1.

Tijdens de 100 jaar herdenkingsperiode noemden ze de wijnen van Zilver Cruys ‘Wipers’, Ieper op zijn Engels en werd een schuimwijn gemaakt, de Poppy wine’ die het zelfs tot in het Britse House of Commons schopte, waar de Queen een toast uitbracht tijdens een herdenkingsplechtigheid met een ‘Wine from ‘Flanders Fields’, made on ‘Holy Ground’. De Wipers Poppy wine was de originele en symbolische bijdrage om de herdenking van de helden van weleer levendig te houden, en kreeg bijzonder veel bijval in Angelsaksische landen. Het was een kleine oplage maar die heel wat stof deed opwaaien.

2) De gedrevenheid/excentriciteit van de wijnbouwer:

Eigenaar Filip Decroix tast graag de grenzen van het wijnmaken af, en komt met wel heel verrassende wijnen op de proppen, soms zelfs heuse wereldprimeurs. Zo is de Steenstraetse Hoppewijn de eerste met hoppebellen verrijkte schuimwijn ter wereld. Momenteel werkt hij trouwens aan een nieuw concept van versterkte wijn en tast hij af hoe de resultaten van veroudering zijn van de ‘Cold climate’ wines. En daaruit blijkt dat Belgische wijnen, heel mooi kunnen bewaren. Om dit te bewijzen brengt Filip dit jaar schuimwijn uit met 10 jaar, ja, tien jaar kelderrijping. En meteen er eentje bij van 5 jaar kelderrijping. Dit deed hem geen enkele wijnbouwer in de wereld voor. Het resultaat is nu alleszins verbluffend te noemen.

100 % chardonnay, een Blanc de Blancs dus, met eikrijping. Filip Decroix: “Ik ben benieuwd wat de mannen van de Gault&Millau wijnkeuring hiervan gaan vinden. In de vorige edities werd Wijngoed Zilver Cruys steeds geselecteerd en zelfs bekroond met ‘Coup de Coeur’ vermelding. Bewijs dat we in België wijnen kunnen maken.”

3) Het uitgebreide gamma aan producten

-5 stille wijnen : van Witte wijn, Rosé en Rood tot zelfs een ware Orange wine.

-5 mousserende wijnen met elk hun eigenheid.

-Een likeurtje en binnenkort een versterkte wijn.

Niet ieder jaar wordt dezelfde wijn gemaakt, er wordt vooreerst gekeken naar de rijping van de druifjes in dat jaar en pas daarna wordt geëvalueerd wat er best met de druifjes kan gemaakt worden. Zo wordt er niet ieder jaar rode wijn gemaakt, enkel als de fenolische rijpheid van de druifjes het toestaat. Filip: “Ik zoek zeker niet om champagne te kopiëren, of cava. Ik maak een mousserende wijn met eigen karakter, en ja, dat smaakt iets anders. Zo ook voor de stille wijnen.”

De twee favorieten

Steenstraetse Hoppewijn, op basis van Chardonnay, Méthode traditionnelle

Waarom? Dit is niet de champagne, hoewel onze wijnen ze kunnen evenaren. Dit is een artisanale wijnboer, en dus geen multinational met ruime middelen en marketingmachine, maar toch boordevol innovatieve ideeën. Hoe kan je je als kleine wijnbouwer er boven uit steken? Wat maakt onze streek net zo wereldvermaard en worden we over de ganse wereld voor benijd? Juist, onze bieren. Jaar na jaar wereldtop. En die worden dan weer gemaakt met de fijnste hoppebellen van de wereld. En als we nu eens prijswinnende wijn met hoppe zouden combineren, zou dat niet het beste van de streek naar boven brengen? Een nieuw streekeigen product? Een lange zoektocht naar de juiste balans, de juiste hoppesoort, alle parameters op punt gezet. Het resultaat: Steenstraetse Hoppewijn®. Mousserende wijn verrijkt met hoppebellen. De neus van hop, de smaak en frisheid van een elegante schuimwijn, een verrassende combinatie zonder gelijke op de wereld. 75cl ,12,5% vol. , 3 jaar lattes om de wijn zachter te maken (€ 19.50).

Brut Signature, Chardonnay, Méthode Traditionnelle

 

Blanc de Blancs, 36 maanden lattes en 12 maanden ‘sur pointes’ vóór dégorgering. Fijne pareling, belegen geuren als bisquit, toast, brioche, appel en peer. Licht cytrisch met een mooie balans tussen zuren en de suikers. De mooie goudgele tint wordt verkregen door pelmaceratie vóór persing, wat zorgt voor een meer intense smaak van de wijn. 75cl, 12% vol. Blanc de Blancs, beperkte oplage: slechts 2350 flessen. (€ 19.50).

www.zilvercruys.be

4 reacties

Bodil Rolle
Geschreven op 2025-04-03 07:27:42
Vi besøgte vingården i 2022. Vi havde booket et besøg, som vi regnede med ville tage en god time. Philip var så underholdende både under rundvisning og ved smagningen af hans fantastiske vine og bobler, så der gik godt 3 timer, inden vi kom derfra, godt beruset af både vin og hans helt unikke fortællinger. Han er bedre end mange standup komikere. Han laver verdens bedste bobler, samt rosé og hvidvin. Fantastisk sted at besøge.
Paul Rasquin
Geschreven op 2025-03-28 14:07:06
Goed of slecht jaar....Ik heb vorig jaar twee glazen van zo'n hoppewijn van Zilver Cruys mogen proeven en ik kan de lezers zeggen: echt uitzonderlijk lekker. Eén nadeel: de fles was veel te rap leeg. Paul Rasquin. Moorslede
Piet Coudyzer
Geschreven op 2025-03-28 08:31:59
Ik hoor hier al enkele dagen de loftrompet steken op de West-Vlaamse wijnen. Maar laat me toe dit te melden. Een op de 5 Belgische wijnboeren verloor (bijna) volledige oogst. De Belgische wijnproductie daalde in 2024 met 64 %, met de grootste klappen voor rode wijn (-76 %) en rosé mousserende wijn (-78 %). Zo’n 20 % van de wijnboeren verloor zelfs praktisch hun volledige oogst door de slechte weersomstandigheden. Toch zet de groei van de sector door: zowel het aantal wijnboeren als het beplante areaal steeg opnieuw met 11 %. Na de recordproductie in 2023, moesten de Belgische wijnboeren zich afgelopen jaar tevreden stellen met een derde van de opbrengst. De productie zakte naar 1.225.747 liter wijn, een stevige daling van 64 %. Daarmee kent België de laagste wijnproductie sinds 2017, toen de teller nog net onder het miljoen bleef. De stevige daling is het gevolg van de extreem slechte weersomstandigheden in 2024. Zo zie maar dat we in West-Vlaanderen nog heel afhankelijk zijn van het weer en dat het niet al goud is wat blinkt. Dit ter aanvullende informatie van jullie reeds over West-Vlaamse wijnen. Piet Coudyzer.
Robby De Vijlder.
Geschreven op 2025-03-28 08:25:03
Ik herinner me nog goed dat we er vroeger op schoolreis een paar keer in de buurt gepasseerd zijn. Een heel mooie omgeving daar zo vlakbij de Franse grens maar ik heb nooit gedacht dat er ooit wijngaarden zouden komen. Een pluim op de hoed voor de mensen die toch wel redelijk visionair waren. We zijn zelf van Waregem maar de streek moeten we zeker nog eens gaan opzoeken. Robby De Vijlder.

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.