Home > OCMW Brugge wil kwetsbare gezinnen -digitale- helpende hand aanreiken

OCMW Brugge wil kwetsbare gezinnen -digitale- helpende hand aanreiken

Geschreven op 25 maart 2020 om 11:38 door Mario De Wilde

Maximaal thuiswerken: dat is het advies van de overheid om de verspreiding van het covid-19 virus tegen te gaan. Daardoor zijn ook kwetsbare gezinnen genoodzaakt om tijd thuis door te brengen, met vaak beperkte ontspanningsmogelijkheden. Wanneer ze geen computer hebben, is het voor kinderen extra moeilijk om schoolopdrachten af te werken en leerstof bij te houden. OCMW Brugge neemt het voortouw om te helpen. Schepen Pablo Annys: “Met de steun van Oxfam Solidariteit kunnen gezinnen vanaf nu onder bepaalde voorwaarden, €100 korting kunnen krijgen bij aankoop van een tweedehandscomputer. Dit geldt voor gezinnen die bij het OCMW in begeleiding zijn en over een beperkt budget beschikken. Oxfam Solidariteit in de Leopold II-laan biedt verschillende computerpakketten aan. In overleg met de maatschappelijk werkers kunnen gezinnen aangeven welk type PC ze verkiezen. Wij staan hen bij in de aankoopprocedure en verzorgen de handling, omdat de winkel gesloten is. Als we meer materiaal ter beschikking krijgen, breiden we de service mogelijk uit naar gezinnen die bij andere diensten/organisaties begeleiding krijgen of een inkomen onder de armoedegrens hebben.”

Naast hardware biedt OCMW Brugge ook brede ICT-ondersteuning voor kwetsbare doelgroepen. Wanneer gezinnen een PC ter beschikking hebben, kunnen ze immers niet altijd printen of het internet raadplegen. “Daar passen we in deze crisistijd een mouw aan”, gaat ANNYS verder. “Provider Telenet biedt de doelgroep in heel Vlaanderen gratis wifi-aansluiting die tot 30 juni actief is. Technische ondersteuning via een gratis telefoonnummer is inbegrepen. We maken dankbaar gebruik van dit aanbod voor gezinnen met schoolgaande kinderen die bij OCMW Brugge in begeleiding zijn. Het Netwerk Vrijetijdsparticipatie volgt alle aanvragen op.” Voor het afdrukken van online opdrachten springt het Netwerk Vrijetijdsparticipatie ook bij. Kwetsbare leerlingen die dringende taken willen printen, mogen die vanaf nu mailen naar vrijetijdsparticipatie@ocmw-brugge.be

Prints worden opgestuurd of de leerlingen kunnen ze – als het dringend is – afhalen in Hoogstraat 9.
En er is nog meer: zelfs lokale handelaars engageren zich om kwetsbare gezinnen in deze periode aan een computer te helpen. Schepen Minou Esquenet, bevoegd voor onder andere smart city en facilitair beheer: “De Computerkliniek uit Assebroek stelde deze week een aantal toestellen ter beschikking voor kwetsbare gezinnen. We roepen alle computerhandelaars in stad en regio Brugge op om, indien mogelijk, hetzelfde te doen. Het materiaal zullen we op een centraal inzamelpunt bijeenbrengen zodat het in goede conditie naar de betrokken gezinnen kan vertrekken. Daarnaast zoekt Huis van het Kind Brugge volop naar burgers, bedrijven en organisaties die goed werkend ICT-materiaal willen schenken. Geïnteresseerden mogen zich melden bij het Huis van het Kind. Ik ben ervan overtuigd dat we met dit brede engagement, onderwijsongelijkheid een halt toeroepen in bijzonder moeilijke tijden.”

Ben je handelaar in ICT hardware/software?
Meer weten over de voorwaarden voor korting bij aankoop van een PC?
vrijetijdsparticipatie@ocmw-brugge.be
T 050 32 74 96

Wil je ICT-materiaal bezorgen aan Huis van het Kind Brugge?
laurence.coene@huisvanhetkindbrugge.be
T 050 47 55 15

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.